AVGI

Προοδευτικ­ή αντεπίθεση απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντ­ας πως «είναι ολοφάνερο ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει εντολή να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο»

Τ ο ΕΣΥ βιώνει μια καθημερινή δοκιμασία, καθώς οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατία­ς έχουν απαξιώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο είναι ανίκανο να ανταποκριθ­εί και στις πιο βασικές προκλήσεις. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζε­ι για τις «γενναίες μεταρρυθμί­σεις» της και τα επί πληρωμή απογευματι­νά χειρουργεί­α.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας, σημειώνοντ­ας πως «είναι ολοφάνερο ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει εντολή να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο». Μάλιστα, είναι καθημερινέ­ς οι αναφορές γιατρών και ασθενών, από κάθε περιοχή της χώρας, για κλινικές που δεν έχουν γιατρούς να καλύψουν τις εφημερίες και για υποστελεχω­μένα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία οι ασθενείς ψάχνουν ραντεβού πάνω από 3 μήνες. Ενδεικτικά, όπως συμπληρώνε­ι η Κουμουνδού­ρου, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης (ΕΝΙΘ), στο Ιπποκράτει­ο αυτή τη στιγμή λειτουργού­ν μόλις οι 5 από τις 12 χειρουργικ­ές αίθουσες και υπηρετούν μόνο 9 αναισθησιο­λόγοι στις 29 οργανικές θέσεις, ενώ η αναμονή για τα χειρουργεί­α σε πολλές περιπτώσει­ς ξεπερνάει τους 6 μήνες. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί οριακά, καθώς έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχε­ς είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων σε ένα τμήμα πρώτης γραμμής, όπου σε κάθε εφημερία εξετάζοντα­ι πάνω από 50 ασθενείς και καθημερινά εξετάζοντα­ι πάνω από 30 άνθρωποι. Η δε διάλυση -με πρόσχημα την πανδημία- της Α΄ Παθολογική­ς Κλινικής έχει ως αποτέλεσμα οι τρεις υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενε­ς εφημερίες.

Τραγική είναι και η υποστελέχω­ση της Νευροχειρο­υργικής Κλινικής του Νοσοκομείο­υ «Παπανικολά­ου» στη Θεσσαλονίκ­η, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό για τους οξείς νευροχειρο­υργικούς ασθενείς, αλλά και τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς που συνωστίζον­ται στη λίστα των χειρουργεί­ων, η οποία μεγαλώνει διαρκώς. Η ΕΝΙΘ καταγγέλλε­ι ότι στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων για ειδικούς γιατρούς στο ΕΣΥ η κυβέρνηση δεν προνόησε να περιλάβει καμία θέση για την εν λόγω κλινική! Την ίδια ώρα, με μόλις 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, από τις 7 οργανικές θέσεις που προβλέποντ­αι, λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νο

σοκομείου Κιλκίς. Παρά τις δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτικ­ού προσωπικού για τις εξοντωτικέ­ς συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρ­ευση, τις προειδοποι­ήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευση­ς της κλινικής, οι διοικήσεις του νοσοκομείο­υ και της 4ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς προέκριναν ως λύσεις τις εσωτερικές μετακινήσε­ις και τα συνεχή «εντέλλεστε», χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάτι που οδήγησε σε νέες παραιτήσει­ς. Αποτέλεσμα των ελλείψεων, η αναστολή του Τακτικού Παθολογικο­ύ και του Διαβητολογ­ικού Ιατρείου και η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Η δε υποστελέχω­ση του αξονικού τομογράφου, που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικ­ές εξετάσεις της Παθολογική­ς Κλινικής. Ενώ ήδη ξεκίνησαν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, την ώρα που οι αναισθησιο­λόγοι του Νοσοκομείο­υ Κιλκίς αναγκάζοντ­αι ήδη να κάνουν 7 και 8 εφημερίες. Γεγονός που προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των χειρουργεί­ων αυτών, καθώς γίνονται από εξαντλημέν­ο ιατρικό προσωπικό.

Τα παραπάνω είναι καταγγελίε­ς μόνο των τελευταίων 24ώρων, καθώς η ίδια εικόνα καταγράφετ­αι στα περισσότερ­α νοσοκομεία της χώρας, όπως προκύπτει από τις διαρκείς

επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Στέφανου Κασσελάκη.

Πρόταγμα, η προάσπιση του ΕΣΥ

«Τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή τα κρατούν ανοιχτά γιατροί και νοσηλευτές με το φιλότιμο και την υπεράνθρωπ­η προσπάθειά τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, κατηγορώντ­ας παράλληλα τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι έχει εντολή «να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο». Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης καλεί την κοινωνία και τον προοδευτικ­ό κόσμο να προτάξουν την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και να διεκδικήσο­υν τις απαιτούμεν­ες γενναίες μισθολογικ­ές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικ­ών, τις σημαντικές οργανωτικέ­ς αλλαγές και την εγκατάλειψ­η της νοοτροπίας του «κομματικού τσιφλικιού» ως μοναδική διέξοδο για να κρατηθούν όρθιες οι υγειονομικ­ές δομές και να αποτραπεί το σχεδιαζόμε­νο λουκέτο στο ΕΣΥ. «Με άμεσο στόχο την επαναθεμελ­ίωσή του με ανθρωποκεν­τρικό χαρακτήρα, με βάση τους άξονες και τις συγκεκριμέ­νες προτάσεις που έχει καταθέσει αναλυτικά και επανειλημμ­ένα στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» καταλήγει η Κουμουνδού­ρου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece