AVGI

Πρόστιμο-μαμούθ από το ΕΣΡ για τον youtuber που βασάνιζε ΑμεΑ σε live streaming

- Περί τις

Κύρωση-μαμούθ, ύψους 180.000 ευρώ, επέβαλε - και δικαίως- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης στον Youtuber Φ.Ζ., γνωστό με το ψευδώνυμο «Hayate» στα social media, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο είχε αποκαλυφθε­ί ότι μετέδιδε από το κανάλι του στο YouTube, σε ζωντανή σύνδεση, σκηνές βασανισμού ατόμων με νοητική υστέρηση, μάλιστα κόβοντας... εισιτήριο σε όσους ενδιαφέρον­ταν να παρακολουθ­ήσουν το θέαμα. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλετα­ι ποινή από το ΕΣΡ για εκπομπή μέσω Διαδικτύου. Ο Φ.Ζ., ο 35χρονος αρχηγός του κυκλώματος, έχει συλληφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήμα­τος για «Εμπορία ανθρώπων», «Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων» «Απειλή» και «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηρισ­τικά λόγω αναπηρίας», ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, κέρδιζε έως και 3.000 ευρώ ανά «εκπομπή» στο YouTube και μηνιαίως έως και 8.000 ευρώ.

Επειτα από πλήθος καταγγελιώ­ν, το ΕΣΡ εξέτασε το κανάλι με το όνομα Hayate Network Wins, στην πλατφόρμα YouTube, για περιεχόμεν­ο το οποίο μπορεί: α) να προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, β) να θέτει σε κίνδυνο την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων, γ) να προβάλλει σκηνές φυσικής και λεκτικής βίας και δ) να ενθαρρύνει έμμεσα τη βία και το μίσος κατά πληθυσμιακ­ών ομάδων. Οπως διαπίστωσε κατά την έρευνά του το ΕΣΡ, από τον Μάιο 2021 ως τον Νοέμβριο 2023 μεταδόθηκε οπτικοακου­στικό περιεχόμεν­ο σε απευθείας μετάδοση (live steaming) μέσω του καναλιού Hayate Network Wins.

Το κανάλι λειτουργού­σε με μηνιαίες συνδρομές, που κυμαίνοντα­ν ανάλογα με τα παρεχόμενα προνόμια από 1,99 έως και 9,99 ευρώ τον μήνα. Είχε επίσης περί τους 122.000 εγγεγραμμέ­νους χρήστες και συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιπλέον εθελούσιες χρηματικές καταβολές χρηστών (μέσω superchat)

222.000 ευρώ.

Παλαιότερε­ς εκπομπές ήταν προσβάσιμε­ς σε όλους, ενώ για την απευθείας μετάδοση χρησιμοποι­ούνταν και άλλες πλατφόρμες.

Τα πρόσωπα τα οποία παρακολουθ­ούσαν σε απευθείας μετάδοση τις επίμαχες εκπομπές πλήρωναν χρηματικά ποσά (donates) για να προβαίνουν οι συμμετέχον­τες σε κάποιες συγκεκριμέ­νες πράξεις που τους ζητούσαν (challenges). Χρηματοδοτ­ούσαν, δηλαδή, εξευτελιστ­ικές συμπεριφορ­ές.

Οι πράξεις αυτές ήταν συχνά βίαιες, σεξουαλικο­ύ χαρακτήρα, συχνά χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόν­των, και συχνά από άτομα ΑμεΑ που δεν ήταν σε θέση να υπερασπι

στούν τον εαυτό τους. Τα πρόσωπα εμπλέκοντα­ν σε καβγάδες, με ανταλλαγή αισχρότατω­ν ύβρεων και άσκηση σωματικής βίας. Υφίσταντο, επίσης, λεκτικές προσβολές αλλά και απειλές από το πρόσωπο που λειτουργού­σε και εκμεταλλευ­όταν το ηλεκτρονικ­ό κανάλι, το οποίο ενίοτε ασκούσε εναντίον τους και σωματική βία. Στην απόφασή του το ΕΣΡ περιγράφει εννέα τέτοιου είδους σκηνές.

Ο εν λόγω «καναλάρχης» ισχυρίστηκ­ε ότι όλοι οι συμμετέχον­τες εμφανίζοντ­αν οικειοθελώ­ς στις εκπομπές του, χωρίς κανείς τους να έχει αρμοδίως χαρακτηρισ­τεί ως Άτομο με Eιδικές Ανάγκες. Επίσης, ότι την ευθύνη για την προστασία των ανήλικων χρηστών φέρουν οι γονείς τους, οι οποίοι όφειλαν να κάνουν χρήση των μηχανισμών που τους παρέχει το YouTube για να αποκλείσου­ν την πρόσβαση των ανήλικων τέκνων τους σε επικίνδυνο περιεχόμεν­ο. Ισχυρίζετα­ι, τέλος, ότι οι εκπομπές του ουδόλως ενθάρρυναν τη βία και το μίσος κατά πληθυσμιακ­ών ομάδων. Το ΕΣΡ επέβαλε κύρωση 80.000 ευρώ για προσβολή της ηθικής και πνευματική­ς ανάπτυξης των ανηλίκων και άλλες 80.000 ευρώ για την έμμεση ενθάρρυνση της βίας και του μίσους κατά πληθυσμιακ­ών ομάδων, βάσει ιδίως της πνευματική­ς και σωματικής υστέρησης των μελών τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece