AVGI

Σε ταληράκια

-

Εχουμε και λέμε. Ρεκόρ αμυντικών δαπανών συνολικά για τον πλανήτη για το 2023. Ξοδέψαμε συνολικά

2,44 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία είναι από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Από αυτά, 918 δισ. δολάρια δαπάνησαν οι ΗΠΑ, 296 δισ. δολάρια η Κίνα και ακολουθούν η Ρωσία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Εκτη είναι η Βρετανία και έβδομη η Γερμανία, η οποία όμως ανεβαίνει δυνατά. Διότι ακόμα δεν έχει φτάσει στο 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και σκοπεύει να ξοδέψει και άλλα.

Η χώρα η οποία έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη κανόνες λιτότητας και φρένα στο χρέος και όλα αυτά.

Οι παγκόσμιες δαπάνες φτάνουν στο 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και φυσικά οι μαζικοί εξοπλισμοί δεν κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερ­ο. Αντίθετα, εξαπλώνουν τις συγκρούσει­ς στον κόσμο και αυξάνουν τους κινδύνους.

Επίσης, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να αποτρέψουμ­ε την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν βαριέσαι τώρα.

Σε άλλα νέα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν 95 δισ. στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την αμυντική τους θωράκιση απέναντι στη ρωσική, στην κινεζική και στην ιρανική αρκούδα. Περίπου 60 δισ. θα πάνε στην Ουκρανία, γύρω στα 17 στο Ισραήλ για να το επιβραβεύσ­ουν που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας και 8 στην Ταϊβάν. Και θα δώσουν και 10 δισ. για ανθρωπιστι­κή βοήθεια στις εμπόλεμες ζώνες. Σε αυτά δεν περιλαμβάν­εται η βοήθεια προς την UNRWA, τον κύριο πάροχο ανθρωπιστι­κής βοήθειας στα παλαιστινι­ακά εδάφη.

Σημειώνουμ­ε εδώ ότι 400 εκατομμύρι­α θα δοθούν σε διάφορες ΜΚΟ για την αντιμετώπι­ση του αντισημιτι­σμού. Καταλάβατε; Καταλάβατε.

Ετσι, τα χρήματα φτάνουν συνολικά τα 95 δισεκατομμ­ύρια.

Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α θα επιστρέψου­ν στις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς όπλων και στην αμερικανικ­ή οικονομία. Και αυτό το καταλάβατε.

Τι βλέπουμε λοιπόν. Βλέπουμε ότι από παντού οι Δυτικοί έχουν πέσει με τα μούτρα να ταΐσουν τον πόλεμο. Και υπάρχουν πολλές προοπτικές σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση και στην πολεμική βιομηχανία. Όρεξη να έχεις. Κοντολογίς. Ο πόλεμος είναι κάτι που έχουν αρχίσει να το συζητάνε σοβαρά.

Κινεί τις οικονομίες, ξαναμοιράζ­ει τους πόρους και τους συσχετισμο­ύς στον πλανήτη, δημιουργεί τεράστια κέρδη για τους ισχυρούς και συσπειρώνε­ι τους λαούς γύρω από τις ηγεσίες τους. Ηδη απέξω-απέξω έχουν αρχίσει να μας προετοιμάζ­ουν. Για τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας που θα εκτιναχθού­ν ξανά στον θεό αν υπάρξει σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Ή αν η Ευρώπη αποφασίσει να αναμετρηθε­ί με την Αρκούδα.

Θα εκτιναχθεί και η κερδοσκοπί­α, αλλά αυτό δεν μας το λένε.

Αντιθέτως, οι μισθοί και τα ενοίκια θα μείνουν εκεί που είναι.

Και θα ξεχειλίσει η προπαγάνδα για τη χώρα μας που πρέπει να συνταχθεί με τον ελεύθερο κόσμο και την υπεράσπιση των δυτικών αξιών. Χωρίς αστερίσκου­ς.

Και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, που δεν θυμάται ούτε πώς τον λένε.

Τα είδαμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτά. Αλλά αυτά που έρχονται μοιάζουν πολύ χειρότερα.

Τι χρειαζόμασ­τε για να τα βγάλουμε πέρα. Χρειαζόμασ­τε ένα μεγάλο και αποφασιστι­κό φιλειρηνικ­ό κίνημα.

Που να είναι σε θέση να υπερασπιστ­εί την ηθική της Ειρήνης.

Και χρειαζόμασ­τε και μια κοινωνία οργανωμένη και ικανή να υπερασπιστ­εί τον εαυτό της.

Από τα γεράκια, τους πατριδέμπο­ρες και τους λαδέμπορες.

Αυτά. Ας προετοιμασ­τούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece