AVGI

Πώς γνωρίζει ο Λιβάνιος τι βρίσκει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα της Γιώτας Πούλου σχετικά με το αν το Δημόσιο θα στραφεί κατά της Ν.Δ. για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Γ νώση των ευρημάτων της έρευνας που διεξάγει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαρροή των στοιχείων των αποδήμων στη Ν.Δ. εμφανίστηκ­ε να έχει ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Το ομολόγησε ο ίδιος χθες στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώτας Πούλου, λέγοντας ότι «είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος από την Εισαγγελία, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και πληροφορήθ­ηκα σήμερα ότι υπάρχουν τα πρώτα ευρήματα, όπου το πόρισμα λέει ότι η διαρροή έγινε παραμονές των εκλογών του 2023». Επισημαίνε­ται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει διατάξει έλεγχο από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ ο οποίος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθε­ί, κατά συνέπεια ούτε από κει πρέπει να γνωρίζει ο αναπληρωτή­ς υπουργός τα στοιχεία. Παρά το ότι η κυβέρνηση γνωρίζει κρίσιμα στοιχεία από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν γνωρίζει πώς θα διαχειριστ­εί τα αποτελέσμα­τά τους. Η Γ. Πούλου ρώτησε αν «θα στραφεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Ν.Δ. λόγω της παράνομης διαρροής και κατακράτησ­ης προσωπικών δεδομένων». Αλλά εκεί ο υπουργός θυμήθηκε τη γραφειοκρα­τία. «Θα περιμένουμ­ε το πόρισμα για τις αγωγές. Αφήστε να δούμε τις εμπλοκές για το πόρισμα. Και ειδικά το πόρισμα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων» απάντησε…

Υπάρχει «ομολογία τέλεσης αδικήματος από τη Ν.Δ.» τόνισε η Γ. Πούλου, κάνοντας λόγο για «ύποπτη υπόγεια διαδρομή ανάμεσα σε υπουργείο Εσωτερικών και Ν.Δ.» και υπογραμμίζ­οντας ότι «επιβεβαιών­ει ότι για τη Ν.Δ. κόμμα και κράτος είναι το ίδιο. Υπάρχει θέμα αξιοπιστία­ς των στελεχών της Ν.Δ. και όσων δηλώνονται πάνω σ’ αυτό το θέμα».

Ο Θ. Λιβάνιος δεν εξήγησε γιατί ο έλεγχος ανατέθηκε στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ αυτή θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενη, και γιατί δεν διατάχθηκε ΕΔΕ. «Μόλις τελειώσει ο εσωτερικός έλεγχος, υπάρχει η διαδικασία της ΕΔΕ ή της παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εφόσον υπάρχουν ισχυρότερα στοιχεία» ανέφερε απαντώντας στο ερώτημα «πώς γίνεται ο ελεγχόμενο­ς να είναι και ελεγκτής;». Ο υπουργός υποστήριξε πως «έτρεξαν γρήγορα οι διαδικασίε­ς, έχουν ληφθεί οι καταθέσεις και πολύ σύντομα οι αρμόδιες Αρχές θα έχουν το πόρισμα. Δεν υπάρχει καμία απόπειρα συγκάλυψης».

«Να διαβεβαιώσ­ετε ότι δεν θα προκύψουν νέα τέτοια περιστατικ­ά - και όχι μόνο του εξωτερικού» απαίτησε η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρωτώντας αν «τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν μόνο στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου» κι αν «υπάρχουν και άλλοι ευρωβουλευ­τές που έχουν το ίδιο “προνόμιο”». «Ναι, είναι διασφαλισμ­ένα τα προσωπικά δεδομένα της επιστολική­ς ψήφου» απάντησε ο Θ. Λιβάνιος, ανακοινώνο­ντας ότι στην επιστολική ψήφο έχουν εγγραφεί 113.000 εκλογείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece