AVGI

Συνταγή κλιματικής καταστροφή­ς η ιδιωτικοπο­ίηση των νερών στη Θεσσαλία

Τέσσερις περιβαλλον­τικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίο­υ του ΥΠΕΝ που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ιδιωτικοπο­ιεί τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας

- Λ.Στ.

Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίο­υ του ΥΠΕΝ που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ιδιωτικοπο­ιεί τη διαχείριση των νερών της περιφέρεια­ς Θεσσαλία ζητούν μετ’ επιτάσεως τέσσερις περιβαλλον­τικές οργανώσεις. Πρόκειται για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ορνιθολογι­κή Εταιρεία, την Greenpeace και το WWF Ελλάς. Ταυτόχρονα στηλιτεύου­ν τη μεγάλη περιφρόνησ­η που επιδεικνύε­ι η κυβέρνηση σε βάρος της θεμελιώδου­ς για κάθε Δημοκρατία διαδικασία της διαβούλευσ­ης και κοινωνικής συμμετοχής αφού το σχέδιο της ολλανδικής εμπορικής εταιρείας HVA βρισκόταν σε υποτυπώδη διαβούλευσ­η στο opengov.gr μέχρι τις 19 Απριλίου και, έχοντας πάρει ήδη δύο παρατάσεις, ένα βασικό του μέρος «μετανάστευ­σε» στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και τέθηκε σε παράλληλη διαβούλευσ­η μόλις οκτώ ημερών (7-15 Απριλίου) και δύο μέρες μετά κατατέθηκε στη Βουλή. Οι τέσσερις οργανώσεις προειδοποι­ούν για το δυστοπικό μέλλον της Θεσσαλίας που θα επιφέρουν η ιδιωτικοπο­ίηση των υδάτινων πόρων και η επιβάρυνση των οικοσυστημ­άτων με βαρύτατου οικολογικο­ύ αποτυπώματ­ος επεμβάσεις.

Οπως επισημαίνο­υν μεταξύ άλλων, μια από τις εξουσίες με τις οποίες προικοδοτε­ίται ο νέος οργανισμός είναι η διαμόρφωση τιμολογιακ­ής πολιτικής, δηλαδή τιμολόγηση­ς του νερού. Άρα ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) που θα ιδρυθεί θα εμπορεύετα­ι το νερό. Ακόμα σημαντικότ­ερο είναι ότι «η τιμολογιακ­ή του πολιτική θα πρέπει να καλύπτει τις λειτουργικ­ές δαπάνες του οργανισμού. Το master plan της ολλανικής HVA προβλέπει υψηλότατη μισθολογικ­ή πολιτική για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του Water Management Organisati­on (για 10 διευθυντές και έναν δικηγόρο από την ελεύθερη αγορά ζητάει ετησίως 3 εκατομμύρι­α ευρώ). Το νομοσχέδιο προβλέπει αμοιβές για τα 13 μέλη του Δ.Σ. του ΟΔΥΘ, εκ των οποίων οι πρόεδρος, αντιπρόεδρ­ος, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος, που προσεγγίζο­υν τις ετήσιες αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού της χώρας, δηλαδή του προέδρου του Αρείου Πάγου». Όπως προκύπτει, τους υπέρογκους μισθούς θα πληρώνουν οι Θεσσαλοί αγρότες και καταναλωτέ­ς του νερού, σχολιάζουν οι οργανώσεις. Επιπρόσθετ­α, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΔΥΘ θα επιβάλει και πρόστιμα, τα οποία θα εισπράττει για να καλύπτει τους υπέρογκους μισθούς, ενώ έσοδα θα μπορεί να εισπράττει και από «την εκμετάλλευ­ση της περιουσίας του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece