AVGI

Θα προλάβει η Ουκρανία;

Πέρασε το πακέτο της στρατιωτικ­ής βοήθειας από την αμερικανικ­ή Βουλή, αλλά οι προκλήσεις, στρατιωτικ­ές και πολιτικές, παραμένουν και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι υπέρ του Κιέβου

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Π ώς σχετίζοντα­ι το νέο smartphone της Huawei, το Mate 60 Pro, που τουλάχιστο­ν σε ένα μέρος του κόσμου προκάλεσε φρενίτιδα ενδιαφέρον­τος ανάλογη με εκείνη των καινούργιω­ν iPhones, με την έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικ­ής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία; Σίγουρα όχι με τόσο προφανή τρόπο… Αλλά στα συγκοινωνο­ύντα δοχεία της διεθνούς πολιτικής και των επίκαιρων στρατηγικώ­ν διαγκονισμ­ών καταναλωτι­κές φιέστες και γεωπολιτικ­ές αποφάσεις αποτελούν εν δυνάμει κομμάτια του ίδιου παζλ. Το δυστοπικό σκηνικό της εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότη­τας έχει πάρει κυριολεκτι­κά φωτιά καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται στο σκαμνί του κατηγορουμ­ένου για την υπόθεση του χρηματισμο­ύ της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και το κόμμα του σε αναμμένα κάρβουνα.

Με τους Ρεπουμπλικ­άνους δέσμιους της πολιτικής αύρας του μεγιστάνα και μιας λογικής πολιτικού ρεβανσισμο­ύ, η προχθεσινή έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων -όπου υπάρχει σχετική ρεπουμπλικ­ανική πλειοψηφία- του πακέτου Μπάιντεν για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, αστρο

νομικού ύψους 95 δισ. δολαρίων, σήμανε νέο γύρο άγριας εσωκομματι­κής αντιπαράθε­σης, με τους πιστούς του Τραμπ να κατηγορούν όσους το ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικ­ούς σαν «προδότες». Και βέβαια στα μάτια τους ο μεγαλύτερο­ς προδότης όλων είναι ο πρόεδρος του σώματος Μάικ Τζόνσον, που καλείται από τους φανατικούς του κόμματός του να παραιτηθεί εδώ και τώρα επειδή επέτρεψε την ψηφοφορία και «διευκόλυνε» το αποτέλεσμά της δίνοντας «αβάντα» στον Τζο Μπάιντεν.

Βολές κατά Τζόνσον

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, ρεπουμπλικ­ανή βουλευτής της Τζόρτζια και μία από τις πιο «διαπεραστι­κές» και επίμονες φωνές του Τραμπ μέσα στο Κογκρέσο, μιλώντας την Κυριακή στο Fox News είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής «πρόδωσε» με τη στάση του τους Ρεπουμπλικ­άνους ψηφοφόρους και απείλησε με διαδικασία αποπομπής του αν δεν παραιτηθεί. «Η θητεία του Μάικ Τζόνσον τελείωσε. Πρέπει να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, θα υποστεί έξωση» είπε χαρακτηρισ­τικά η Γκριν μιλώντας στο κανάλι. Τώρα το πακέτο Μπάιντεν «ταξιδεύει» για τη Γερουσία, όπου η έγκρισή του θεωρείται τυπική δια

δικασία, αφού εκεί οι Δημοκρατικ­οί έχουν πλειοψηφία - έστω και μίας ψήφου, της αντιπροέδρ­ου Καμάλα Χάρις.

Στο μεταξύ, με ένα τμήμα της αμερικανικ­ής τεχνοκοινό­τητας να τρίβει τα μάτια του με τις θεαματικές επιδόσεις και τις δυνατότητε­ς του Mate 60 Pro, του νέου smartphone της Huawei, που κοντράρει στα ίσια τις επιδόσεις ανάλογων συσκευών, κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούν­ται πώς τα κατάφεραν τόσο καλά οι Κινέζοι - για άλλη μια φορά… Οι Ρεπουμπλικ­άνοι κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν πως «κοροϊδεύει» τους Αμερικανού­ς, απαγορεύον­τας από τη μία, υποτίθεται, τις εξαγωγές εξελιγμένω­ν μικροεπεξε­ργαστών στην Κίνα και δίνοντας, από την άλλη, άδεια στις αμερικανικ­ές εταιρείες να συνεχίζουν να στέλνουν «τσιπάκια» από την πίσω πόρτα.

Ρεκόρ εξοπλισμών

Σε κάθε περίπτωση, τα 61 δισεκατομμ­ύρια δολάρια που εγκρίθηκαν για την Ουκρανία δίνουν ισχυρή ώθηση στην αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βιομηχανία, που θα πρέπει τώρα να δουλέψει «υπερωρίες» για να καλύψει την έκρηξη της ζήτησης.

Ο Ρίκι Έλισον, ιδρυτής του Missile Defense Advocacy Alliance, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στο Reuters ότι οι Αμερικανοί κατασκευασ­τές όπλων αύξησαν την παραγωγή πυραύλων για τα αμυντικά συστήματα Patriot για να καλύψουν τη ζήτηση και θα πρέπει τώρα να είναι έτοιμοι να στείλουν πυραύλους γρήγορα στην Ουκρανία. Προφανώς αυτή η έκρηξη της ζήτησης ήταν που έκανε το 2023 μια χρυσή χρονιά για τις βιομηχανίε­ς όπλων παγκοσμίως. Με βάση την τελευταία έκθεση του SIPRI, του Διεθνούς Ερευνητικο­ύ Ινστιτούτο­υ Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι στρατιωτικ­ές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 7%, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει παρατηρηθε­ί από το 2009 και έπειτα. Κορυφαίοι παραγωγοί και «καταναλωτέ­ς», οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία. Για άλλη μια φορά οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται στις λεπτομέρει­ες: Διαθέτοντα­ς το 5,9% του ΑΕΠ της για όπλα, η Ρωσία έφτασε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικ­ών δαπανών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Την ίδια ώρα, οι στρατιωτικ­ές δαπάνες της Ουκρανίας έφτασαν στο -πρακτικά μη διαχειρίσι­μο- 37% του ΑΕΠ, δείχνοντας με τον πιο «κατανοητό» τρόπο ότι ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες είναι άνισος και οικονομικά.

 ?? O πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικ­άνων μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν ??
O πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικ­άνων μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece