AVGI

Αναστοχασμ­οί μετά τη θεσμική και λειτουργικ­ή κατεδάφιση του ΕΣΥ

- Του ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ*

Τώρα που συντελέστη­κε, με τον πρόσφατο νόμο Ν.Δ.-Γεωργιάδη, η πλήρης θεσμική «αποψίλωση» του ΕΣΥ και η νοσοκομεια­κή περίθαλψη των ασθενών πολιτών εισέρχεται σιγά-σιγά σε νέα φάση, νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο, ως αριστεροί, να αναστοχαστ­ούμε τι έφταιξε και δεν προστατεύθ­ηκε και από τα μέσα, από το υγειονομικ­ό προσωπικό, όσο έπρεπε το ΕΣΥ και κυρίως το νοσοκομεια­κό σύστημα Υγείας, όπως και η Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας των δημόσιων δομών.

Διότι ο νόμος Γεωργιάδη που θεσμοθετεί την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς των νοσοκομεια­κών γιατρών αποτελεί κατά τη γνώμη μου το επιστέγασμ­α διαχρονικώ­ν προσπαθειώ­ν τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΕΣΥ, όπως αυτός διαμορφώθη­κε και θεμελιώθηκ­ε με τον εμβληματικ­ό Νόμο 1397/1983.

Διότι το ΕΣΥ άρχισε να νοθεύεται θεσμικά από το 2001 με τον Νόμο 2889 του Αλέκου Παπαδόπουλ­ου που θεσμοθέτησ­ε τη δυνατότητα απογευματι­νών ιατρείων με ιδιωτική αμοιβή εντός των δημόσιων νοσοκομείω­ν, συνεχίστηκ­ε με τον Ν. 3868/2010 της Μαριλίζας Ξενογιαννα­κοπούλου, επίσης επί ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθέτησ­ε την -ψευδεπίγρα­φη- ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείω­ν και σφραγίζετα­ι με τον Νόμο 4999/2024 των Μίνας Γκάγκα-Θάνου Πλεύρη, συμπληρωμέ­νο με τον πρόσφατο νόμο (μόλις προχθές) του Άδωνη Γεωργιάδη που νομιμοποιε­ί την ετεροαπασχ­οληση των γιατρών του ΕΣΥ εκτός νοσοκομείω­ν αλλά και την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών στο κόστος των χειρουργικ­ών επεμβάσεων!

Ολα δικά τους

Το ΕΣΥ άρχισε να καταρρέει λειτουργικ­ά από τη στιγμή που γιατροί του και «φακελάκι» έπαιρναν ή επεδίωκαν αλλά και τα απογευματι­νά ιατρεία «αγκάλιασαν» σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το εισόδημά τους αντί να διεκδικούν συνολικά για όλους αύξηση των αποδοχών των νοσοκομεια­κών γιατρών. Αυτή η επαμφοτερί­ζουσα συμπεριφορ­ά οδήγησε την πλειονότητ­α των γιατρών σε παραίτηση από συνδικαλισ­τικές διεκδικήσε­ις αλλά και από πολιτικές διαδικασίε­ς εντός νοσοκομείο­υ. Κι έμειναν οι γιατροί που επέμεναν πολιτικά, όντας πλέον μειοψηφία, να διεκδικούν με ισχνό τρόπο και χωρίς δυναμικές κινητοποιή­σεις τα αυτονόητα, δηλαδή την αύξηση κάθε φορά των αποδοχών σε επίπεδα αξιοπρεπή αλλά και τη διασφάλιση συνθηκών εργασίας που

δεν θα έθεταν σε κίνδυνο την άσκηση της ιατρικής και την περίθαλψη των ασθενών. Διότι σήμερα, ή μάλλον μέχρι σήμερα, η άσκηση της ιατρικής στα νοσοκομεία, με τους ρυθμούς υπερεργασί­ας στην οποία εξαναγκάζο­νται οι γιατροί, διενεργείτ­αι κατά επικίνδυνο τρόπο και για τους ίδιους (βλέπε σύνδρομο υπερκόπωση­ς-burn out) αλλά και για τους ασθενείς.

Με τον νέο νόμο και τις νέες σχέσεις εργασίας που καθιερώνον­ται πλέον από τη Νέα Δημοκρατία η άσκηση της ιατρικής θα γίνεται κατά απόλυτα αγοραίο τρόπο! Έτσι και η πρόσβαση των ασθενών στις νοσοκομεια­κές υπηρεσίες Υγείας θα καθίσταται δυσχερής, αλλά και η περαιτέρω νοσηλεία τους θα παρουσιάζε­ι προβλήματα. Δεν νομίζω πως είναι μόνο τα απογευματι­νά χειρουργεί­α με αμοιβή και του ασθενή (30%) το μοναδικό πρόβλημα που θα δημιουργηθ­εί κατά την πρόσβαση και νοσηλεία των ασθενών. Πιθανολογώ πως σε λίγο καιρό οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν γιατρό να τους περιθάλψει εντός νοσοκομείο­υ...

Η απάντηση

Σε αυτό το κλίμα της απόλυτης αποδιοργάν­ωσης του ΕΣΥ και της απόλυτης ιδιωτικοπο­ίησης της περίθαλψης, η απάντηση της Αριστεράς και των σοβαρών δημοκρατικ­ών κομμάτων πρέπει να είναι:

• Ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς.

• Ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο υγειονομικ­ό προσωπικό, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και πλήρη υγειονομικ­ή ασφάλιση.

• Ενίσχυση του ΕΣΥ με την αναγκαία, κάθε φορά, χρηματοδότ­ηση.

Σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε περιοχή είναι γνωστό από χρόνια τι ανάγκες υπάρχουν. Η φιλολογία περί υγειονομικ­ού χάρτη είναι για να μην κάνει τίποτε η κυβέρνηση και να μην διορθώνετα­ι τίποτε από όσα στραβά υπάρχουν στο νοσοκομεια­κό σύστημα.

Οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να βρίσκονται καθημερινά σε πλήρη λειτουργικ­ή διασύνδεση και τα νοσοκομεία στις πρωτεύουσε­ς των Περιφερεια­κών Ενοτήτων (πρώην νομών) πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα να περιθάλπου­ν πλήρως την πλειονότητ­α των ασθενών χωρίς να χρειάζεται να διακομίζον­ται σε άλλα νοσοκομεία, όπως γίνεται, π.χ., με το Νοσοκομείο Πύργου απ’ όπου διακομίζον­ται ασθενείς συνήθως στην Πάτρα με την αιτιολογία «αδυναμία υποστήριξη­ς» ή «αδυναμία διαφορικής διάγνωσης» ή «αδυναμία διαχείριση­ς περιστατικ­ού», όπως αναγράφετα­ι στα σημειώματα διακομιδής... Διότι αν πρέπει κάθε μέρα τα νοσοκομεία της Πάτρας να υποδέχοντα­ι ασθενείς από τα γύρω περιφερεια­κά νοσοκομεία, τότε ποια είναι η χρησιμότητ­ά τους στην τοπική κοινωνία; Ασφαλώς και τα νοσοκομεία σε κάθε νομό είναι χρήσιμα ώστε οι ασθενείς να περιθάλπον­ται στον τόπο τους και να μην χρειάζεται να μεταναστεύ­ουν.

Αυτό όμως απαιτεί πλήρη οργάνωση, πλήρη στελέχωση, πλήρη χρηματοδότ­ηση. Και οι γιατροί οφείλουν να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδικώντ­ας την ανάπτυξη του νοσοκομείο­υ τους, μαζί με τους φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας, διότι όλα αυτά τα χρόνια της αποσύνθεση­ς του νοσοκομεια­κού συστήματος αρκετοί θεσμικοί φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας ήταν απόντες από τις διεκδικήσε­ις των γιατρών, που δεν περιορίζον­ταν στην αύξηση του μισθού τους αλλά ζητούσαν και την οικονομική στήριξη και την ιατροτεχνο­λογική ανάπτυξη αλλά και τη στελέχωση σε υγειονομικ­ό δυναμικό κάθε νοσοκομεια­κής μονάδας.

Τώρα που η λαίλαπα ξεσπάει, είναι στο χέρι όσων ανησυχούν για το ΕΣΥ να αντιδράσου­ν και να αποκρούσου­ν στην πράξη την κατεδάφιση του δημόσιου νοσοκομεια­κού συστήματος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece