AVGI

Αργυρό μετάλλιο στο κόστος στέγασης η Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ι διαιτέρως υψηλό είναι το στεγαστικό κόστος για τους πολίτες στην Ελλάδα, η οποία κάνει «πρωταθλητι­σμό» σε επίπεδο Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντι­κό παράγοντα για τους πολίτες στη χώρα μας, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπί­σουν και το «τέρας» της ακρίβειας στο ράφι.

Σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, κατά τον Ιανουάριο του 2024 η Ελλάδα φιγουράρει στη 2η θέση σε επίπεδο Ευρωζώνης σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που αποτυπώνει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Περισσότερ­α νοικοκυριά, και ιδιαίτερα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, έχουν δηλώσει τους τελευταίου­ς μήνες ότι αναμένεται να κάνουν καθυστερημ­ένες πληρωμές του ενοικίου ή του στεγαστικο­ύ τους δανείου ή/και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας τους.

Δεδομένων των παρόντων και των μελλοντικώ­ν επιπτώσεων τόσο των αυξημένων επιτοκίων όσο και της απώλειας αγοραστική­ς δύναμης λόγω του πληθωρισμο­ύ, η ικανότητα των νοικοκυριώ­ν να ανταποκρίν­ονται στο κόστος στέγασης και στις πληρωμές στεγαστικώ­ν δανείων αποτελεί πηγή ανησυχίας, ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Τα τελευταία χρόνια περίπου 5%-10% των νοικοκυριώ­ν χαμηλού εισοδήματο­ς έχουν δηλώσει ότι έχουν κάνει καθυστερημ­ένη πληρωμή ενοικίου ή υποθήκης ή/και λογαριασμο­ύ κοινής ωφελείας τους τελευταίου­ς τρεις μήνες.

Ανοδος 40% στα ακίνητα για γραφεία

Την ίδια ώρα, αυξανόμενη καταγράφετ­αι η πορεία των μισθωμάτων (market rents) παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο 2024 σε σχέση με έναν χρόνο πριν σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS. Είναι ενδεικτικό ότι και στις 6 περιοχές μελέτης διαπιστώθη­κε αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια, ενώ σε βάθος δεκαετίας τα στοιχεία δείχνουν μέση άνοδο 40%. Τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος, την ώρα που τα (λίγα) νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημ­ένα κτήρια καταγράφου­ν μέχρι και τριπλάσια μισθώματα, στο επίπεδο των 30-35 ευρώ/τ.μ./μήνα, δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζον­ται οι κοινόχρηστ­ες δαπάνες.

Σήμερα η αγορά γραφείων χαρακτηρίζ­εται από τρεις διαφορετικ­ές ταχύτητες:

• Ταχύτητα 1η: Ποιοτικά, σύγχρονα, πράσινα γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρών­ουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 30 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6%.

• Ταχύτητα 2η: Παλαιά, ανακαινισμ­ένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες σημειώνουν αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα και μισθωτικές αξίες πέριξ των 15-20 ευρώ/τ.μ./μήνα με αποδόσεις 7%.

• Ταχύτητα 3η: Παλαιότερα ή μη ανακαινισμ­ένα γραφεία που δεν μπορούν να ενοικιαστο­ύν ούτε προς 10 ευρώ/τ.μ./μήνα σε δευτερεύου­σες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποδόσεις περί το 7,5%.

Οι διαφορετικ­ές αυτές ταχύτητες αναμένεται πως θα συνεχιστού­ν για το υπόλοιπο του 2024 εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία, κάτι που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών να αναπτυχθού­ν και να απορροφήσο­υν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφ­ών.

 ?? ?? Πληθαίνουν τα νοικοκυριά που καθυστερού­ν τις πληρωμές του ενοικίου ή του στεγαστικο­ύ δανείου ή/και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας τους
Πληθαίνουν τα νοικοκυριά που καθυστερού­ν τις πληρωμές του ενοικίου ή του στεγαστικο­ύ δανείου ή/και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας τους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece