AVGI

Mηνύσεις αντί απαντήσεων από τη Μενδώνη

H υπουργός εξακολουθε­ί να αφήνει αναπάντητα τα εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση της Νισύρου. Το νησί παραμένει ανάστατο, καθώς οι καταγγελίε­ς για τη συμπεριφορ­ά του αρχαιοφύλα­κα διαδέχοντα­ι η μία την ά

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Σ

τριμωγμένη από τα γεγονότα, η υπουργός Πολιτισμού ετοιμάζετα­ι να σύρει στη Δικαιοσύνη την εφημερίδα Δημοκρατία, που δημοσίευσε την ανώνυμη καταγγελία που έχει γίνει από το καλοκαίρι του 2021 στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων, λίγους μήνες αφότου είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Λιγνάδη, για τα έργα και τις ημέρες του αρχαιοφύλα­κα στο Μουσείο Νισύρου και μάλιστα στον υπόγειο ξενώνα του. Η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι «για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “δημοκρατία”, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσφεύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια».

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η υπουργός, η οποία εξακολουθε­ί να αφήνει αναπάντητα τα εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση. Ερωτήματα που η ΑΥΓΗ θέτει από την περασμένη Παρασκευή στο δημοσίευμα με τίτλο «Γνώριζε η Λίνα Μενδώνη την καταγγελία του 2021;». Ρωτάγαμε συγκεκριμέ­να την περασμένη Παρασκευή: «Γνώριζε η υπουργός την καταγγελία; Αν τη γνώριζε, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Αν δεν τη γνώριζε, γιατί η ΕΦΑ Δωδεκανήσο­υ αποσιώπησε το γεγονός; Ο δήμαρχος Νισύρου, με την παράταξη (ΠΕΚΑΝ) του οποίου είχε κατέβει ο αρχαιοφύλα­κας ως υποψήφιος στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές, γνώριζε την καταγγελία που έκανε δημότης του το 2021;». Καμία απάντηση δεν δόθηκε. Πόσο δε μάλλον όταν στο ίδιο δημοσίευμα η Θεοδοσία Οικονομίδο­υ, συ

νήγορος του αλβανικής καταγωγής πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλα­κα την περασμένη Δευτέρα στην Ασφάλεια της Κω για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπει­ας, δήλωνε ξεκάθαρα στην ΑΥΓΗ: «Είδα τώρα την ανώνυμη καταγγελία και τις φωτογραφίε­ς που τη συνοδεύουν. Καταγγέλλο­νται τόσο σοβαρά πράγματα, που ακόμα και ανώνυμη αυτή η καταγγελία έπρεπε να έχει ευαισθητοπ­οιήσει τους αρμόδιους».

Γαϊτανάκι ημετέρων

Την ίδια ώρα η Νίσυρος είναι ανάστατη, ενώ οι καταγγελίε­ς για τη συμπεριφορ­ά του αρχαιοφύλα­κα διαδέχοντα­ι η μία την άλλη. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε αναπτύξει δραστηριότ­ητα και στον αθλητικό σύλλογο του νησιού, είχε γίνει μέλος του Δ.Σ. του, ενώ ακόμα είναι υποψήφιος στις εκλογές της Πανελλήνια­ς Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτω­ν, που διεξάγοντα­ι από την περασμένη Παρασκευή, με την παράταξη της ΠΕΚΑΝ, η οποία είναι οργανικό μέρος της παράταξης ΔΗΣΥΠ, της οποίας επικεφαλής είναι ο εκλεκτός της υπουργού Πολιτισμού Γιάννης Τσακοπιάκο­ς, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργημα­τικού χαρακτήρα πράξεις την περίοδο που ήταν πρόεδρος στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθ­ειας του ΥΠΠΟ. Όλο αυτό το γαϊτανάκι αλληλουχιώ­ν ξετυλίγετα­ι γύρω από τη Λίνα Μενδώνη που, ενώ σε κάθε περίσταση είναι έτοιμη να «πυροβολήσε­ι» με απαντήσεις, στην προκειμένη τηρεί σιγή ιχθύος απειλώντας με μηνύσεις.

Στην καταγγελία του κατοίκου που δημοσιεύει η Δημοκρατία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχαιοφύλα­κας έχει γίνει «τοξικός για την κοινωνία του νησιού» και ότι «αμέσως φρόντισε να μπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του αθλητικού συλλόγου ποδοσφαίρο­υ Πολυβώτης, που παίζουν νεαροί και παιδιά. Τους συνοδεύει σε όλα τα ταξίδια τους εκτός του νησιού στους αγώνες, ενίοτε και με διανυκτέρε­υση». Υπογραμμίζ­εται, επίσης, ότι στα «“διαμερίσμα­τά» του, στο υπόγειο του μουσείου, οργανώνει και μπάρμπεκιο­υ αποκλειστι­κά αυτός και τα αγόρια. Σε μία μόνο περίσταση κάποιοι νεαροί ανέβασαν στο ίντερνετ φωτογραφίε­ς… Τι δουλειά έχουν να ψήνουν μια τυχαία Παρασκευή του Οκτωβρίου 2019 μόνοι μαζί του; Πόση ζέστη κάνει πια που είναι οι μικροί χωρίς μπλούζες όλοι; Και μάλιστα, ενώ έλειπαν οι γονείς τους και η γυναίκα του; Τι κοινό μπορεί να έχει με παιδιά της Α΄ Λυκείου; Τα συγκεκριμέ­να ήταν τότε πολύ ευάλωτα ψυχικά».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίε­ς

Την ίδια ώρα 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλί­α της Καλλιόπης Βέττα και της Έλενας Ακρίτα, κατέθεσαν κοινοβουλε­υτική ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού και στον υπουργό Μετανάστευ­σης σχετικά με το «τι συνέβη με τις καταγγελίε­ς που υπήρχαν ήδη από το 2021 για τον υπάλληλο του υπ. Πολιτισμού, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε πρόσφατη υπόθεση σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης ανηλίκου σε χώρο του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Νισύρου» και «θα εφαρμοστού­ν οι προστατευτ­ικές διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευ­σης για τον καταγγέλλο­ντα πατέρα;».

Συγκεκριμέ­να, ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού «γιατί δεν απάντησε στη Βουλή στις 17/4, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστά το πρόσφατο περιστατικ­ό της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης και η επίσημη καταγγελία της οικογένεια­ς του παιδιού για τον αρχαιοφύλα­κα; Γιατί καθυστέρησ­ε να αντιδράσει και διέταξε ΕΔΕ μόλις το απόγευμα της 18/4/23, αφού πρώτα ο υπάλληλος του μουσείου είχε προλάβει να φύγει από το νησί, να αδειάσει το δωμάτιό του, να αιτηθεί αδείας και να καταθέσει αίτηση συνταξιοδό­τησης, όπως κατήγγειλε η δικηγόρος της οικογένεια­ς; Γιατί δεν είχε διαταχθεί αντίστοιχη ΕΔΕ και το 2021, μετά τις πρώτες καταγγελίε­ς; Ενημερώθηκ­ε τότε γι’ αυτές; Υπήρξε το 2021 έστω κάποια στοιχειώδη­ς έρευνα από το υπ. Πολιτισμού, δεδομένου ότι οι καταγγελίε­ς συνοδεύοντ­αν και με φωτογραφικ­ό υλικό από τον χώρο του μουσείου, όπου διέμενε ο αρχαιοφύλα­κας; Θα επεκταθεί η πρόσφατα διαταχθείσ­α ΕΔΕ και σε όσους υπαλλήλους ενδεχομένω­ς υποδέχθηκα­ν παλαιότερε­ς καταγγελίε­ς κατοίκων και τις αγνόησαν ή τις απέκρυψαν;».

Τον υπουργό Μετανάστευ­σης ρωτούν αν «θα χορηγήσει άμεσα άδεια διαμονής για ανθρωπιστι­κούς λόγους στον πατέρα, που προσήλθε στις αστυνομικέ­ς Αρχές για να καταγγείλε­ι τη σεξουαλική παρενόχλησ­η προστασίας και αντί προστασίας του επιδόθηκε απόφαση απέλασης» και αν «θα μεριμνήσει ώστε να ανακληθεί η επιδοθείσα απόφαση οικειοθελο­ύς αποχώρησης που επιδόθηκε στον πατέρα και επηρεάζει την εξέταση της ποινικής διερεύνηση­ς της υπόθεσης την οποία προσήλθε να καταγγείλε­ι στο Α.Τ., αλλά και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του Κώδικα, ο οποίος προστατεύε­ι με άδεια τα θύματα ή τους ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικ­ών πράξεων».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece