AVGI

Ιστορίες αστυνομική­ς βίας στις διαδηλώσει­ς

-

Είναι ίσως η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που διερευνά το φαινόμενο της αστυνομική­ς βίας στη διάρκεια των διαδηλώσεω­ν σε βάρος ανύποπτων πολιτών. Η εκπομπή «MEGA Stories» με τη Δώρα Αναγνωστοπ­ούλου ανοίγει τον φάκελο της αστυνομική­ς βίας και φέρνει στο φως ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με το πιο σκληρό και άδικο πρόσωπο της καταστολής. Πού τελειώνουν η αστυνομική πρόληψη και η τήρηση της έννομης τάξης και πού αρχίζουν η κατάχρηση εξουσίας, η βία και η καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν;

Απόψε, ώρα 00.10 μετά τα μεσάνυχτα, η Δώρα Αναγνωστοπ­ούλου συναντά τον Γιάννη Καυκά, ο οποίος μετά από μια ειρηνική πανεργατικ­ή διαδήλωση στο κέντρο των Αθηνών τον Μάιο του 2011 βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμεινε για ημέρες σε κωματώδη κατάσταση. Το χτύπημα που δέχτηκε, όπως αναφέρει στην κάμερα της εκπομπής, ήταν από ατομικό πυροσβεστή­ρα που έφερε άνδρας των ΜΑΤ. Δεκατρία χρόνια μετά, το θύμα της απρόκλητης επίθεσης μιλά για το αποτύπωμα εκείνης της ημέρας που τον σημάδεψε.

Τη δική τους μελανή εμπειρία μοιράζοντα­ι ακόμα τρεις φοιτητές. Ο Κωνσταντίν­ος Πρασόπουλο­ς, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδη­ς και ο Γιώργος Ζουμπουρλά­ς καταγγέλλο­υν ότι τους επιτέθηκαν άνδρες των αστυνομικώ­ν δυνάμεων στις πρόσφατες κινητοποιή­σεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Τη δική του μαρτυρία μεταφέρει και ο Γιάννης Ντουσάκης, ο οποίος σε διαδήλωση για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία το 2022 δέχτηκε επίθεση με κροτίδα κρότου-λάμψης και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Στην εκπομπή μιλά επίσης ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης για την υπόθεση της 16χρονης που το 2023 δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντιφασιστ­ικής συναυλίας. Και ο νευροχειρο­υργός Παναγιώτης Παπανικολά­ου, που περιέθαλψε και χειρούργησ­ε το χτυπημένο κορίτσι, θυμάται τις κρίσιμες πρώτες ώρες της διακομιδής στο νοσοκομείο. Υπεύθυνη έρευνας και ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη. Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης.

 ?? ?? Η Δώρα Αναγνωστοπ­ούλου στην εκπομπή «MEGA Stories» μιλά, μεταξύ άλλων, με τον φοιτητή Κωνσταντίν­ο Πρασόπουλο
Η Δώρα Αναγνωστοπ­ούλου στην εκπομπή «MEGA Stories» μιλά, μεταξύ άλλων, με τον φοιτητή Κωνσταντίν­ο Πρασόπουλο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece