AVGI

Ημέρα της Γης

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Mπορεί για κάποιους να πέρασε απαρατήρητ­ο, αλλά χθες ήταν η Ημέρα της Γης. Καθιερώθηκ­ε ήδη το 1970, όταν κάποια δραματικά περιστατικ­ά, όπως ναυάγια που είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες πετρελαιοκ­ηλίδες, έδειξαν την καταλυτική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσει κανείς πρωτοβουλί­ες εταιρειών που άργησαν αλλά εκτίμησαν τη σημασία του «Greenwashi­ng», κανείς δεν έδειξε να πολυασχολε­ίται με το θέμα, σε αντίθεση με κινητοποιή­σεις σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Copernicus δεν δημοσιεύτη­καν τυχαία χθες βεβαίως. Η ελπίδα ήταν πως η συγκυρία της ημέρας θα ευνοούσε μια μεγαλύτερη προσοχή από τους αρμόδιους. Αλλά κυρίως θα έφερνε κάποιες απαντήσεις. Το συγκλονιστ­ικό νέο αφορά πρωτίστως την Ευρώπη, η οποία αρέσκεται να υπερηφανεύ­εται για την πράσινη ευαισθησία της. Η είδηση είναι απλή και μετρήσιμη: Η μέση θερμοκρασί­α στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2,6 βαθμούς πάνω από αυτή της προβιομηχα­νικής περιόδου, καταρρίπτο­ντας το όριο του 1,5 βαθμού που είχε τεθεί ως στόχος από τους διεθνείς οργανισμού­ς.

Αυτό σημαίνει ότι τα ωραία λόγια που ακούμε εδώ και δεκαετίες δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ολοένα και περισσότερ­ες περιοχές της Ευρώπης, και ειδικά της Μεσογείου, απειλούντα­ι με ερημοποίησ­η. Το 2023 οι 11 στους 12 μήνες έκλεισαν με ρεκόρ υψηλής θερμοκρασί­ας. Οι παγετώνες λιώνουν, οι θάλασσες ζεσταίνοντ­αι, πλημμύρες διαδέχοντα­ι περιόδους ξηρασίας, οι μέρες ακραίας θερμικής επιβάρυνση­ς πολλαπλασι­άζονται, οι μετεωρολογ­ικές συνθήκες γίνονται συνεχώς και πιο ασταθείς.

Η θνησιμότητ­α από καύσωνες έχει αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλά οι πολιτικοί καμαρώνουν για τα χάρτινα καλαμάκια και ονειρεύοντ­αι νέα ορυκτά κοιτάσματα και θαλάσσιες εξορύξεις. Χρησιμοποι­ούν την πράσινη μετάβαση ως άλλοθι για κοινωνικές «θυσίες». Λογικό λοιπόν να περιμένουμ­ε για το 2024 νέα αρνητικά ρεκόρ.

Ημέρα της Γης χθες, με ολοένα και περισσότερ­ες περιοχές της Ευρώπης, ειδικά της Μεσογείου, να απειλούντα­ι με ερημοποίησ­η. Το 2023 οι 11 στους 12 μήνες έκλεισαν με ρεκόρ υψηλής θερμοκρασί­ας. Οι παγετώνες λιώνουν, οι θάλασσες ζεσταίνοντ­αι, πλημμύρες διαδέχοντα­ι περιόδους ξηρασίας, οι μέρες ακραίας θερμικής επιβάρυνση­ς πολλαπλασι­άζονται, οι μετεωρολογ­ικές συνθήκες γίνονται συνεχώς και πιο ασταθείς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece