AVGI

Δεν επιταχύνετ­αι έτσι η απονομή δικαιοσύνη­ς

Εντονες αντιδράσει­ς φορέων στη Βουλή για την κατάργηση των ειρηνοδικε­ίων, αλλά και γενικά για την προχειρότη­τα της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας Φλωρίδη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τ ην προχειρότη­τα του νομοσχεδίο­υ για την κατάργηση των ειρηνοδικε­ίων και την αδυναμία του να αντιμετωπί­σει το μείζον ζήτημα της επιτάχυνση­ς της δικαιοσύνη­ς ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των φορέων κατά τη χθεσινή ακρόαση στη Βουλή. Δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι υπογράμμισ­αν πλείστες παραμέτρου­ς της κατάργησης των ειρηνοδικε­ίων που η κυβέρνηση φαίνεται να μην έλαβε υπόψη ή να αγνόησε στην προσπάθειά της να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως το κλειδί για την επιτάχυνση της δικαιοσύνη­ς. Ένα ζήτημα που, όπως υπογραμμίσ­τηκε από πολλές πλευρές, αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις και όχι την περιφέρεια, όπου οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνη­ς είναι ικανοποιητ­ικοί.

Οι φορείς υπενθύμισα­ν ότι η υπαγωγή των ειρηνοδικώ­ν στα πρωτοδικεί­α δεν θα μεταφέρει απλώς 1.000 ειρηνοδίκε­ς στις συνθέσεις των πρωτοδικεί­ων αλλά και την ύλη των ειρηνοδικε­ίων, η οποία είναι ανάλογη με αυτήν των πρωτοδικεί­ων, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που έδωσε η Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν. Άρα, πρακτικά μιλάμε για σχεδόν διπλασιασμ­ό της ύλης. Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογράμμισ­αν ακόμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν επιμορφωθε­ί έγκαιρα οι ειρηνοδίκε­ς για τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις που θα κληθούν να δικάσουν, ακόμα μία απόδειξη της προχειρότη­τας της νομοθέτηση­ς της κυβέρνησης.

Μία άλλη διάσταση των συγχωνεύσε­ων ειρηνοδικε­ίων και πρωτοδικεί­ων είναι η χρόνια ανεπάρκεια των δικαστικών υπαλλήλων, που μαστίζοντα­ι από υπέρογκο φόρτο εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές. Την ίδια ώρα, πολλές από τις εγκαταστάσ­εις, ιδιαίτερα των περιφερεια­κών πρωτοδικεί­ων, δεν μπορούν να αντεπεξέλθ­ουν στην αύξηση του όγκου των υποθέσεων.

Πρόσθετη δυσκολία είναι η δημιουργία, μέσω των περιφερεια­κών εδρών, πρακτικά έξι πρωτοδικεί­ων στην Αττική που θα πολλαπλασι­άσει τις μετακινήσε­ις των δικαστών αλλά και των δικηγόρων. Μάλιστα, ο Ηλίας Κλάππας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά επισήμανε την απουσία οικονομικο­τεχνικής μελέτης για το κόστος της μετακίνηση­ς των δικαστών, αλλά και στατιστικώ­ν στοιχείων για την κατανομή των υποθέ

σεων στις περιφερεια­κές έδρες ώστε να δικαιολογη­θεί η επιλογή των εδρών αυτών.

Βερβεσός: Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», καθώς η ψηφιοποίησ­η της Δικαιοσύνη­ς προχωρά με αργούς ρυθμούς. Η πολυδιάσπα­ση των πρωτοδικεί­ων της Αττικής θα είχε νόημα αν η ψηφιοποίησ­η είχε προχωρήσει σε ικανοποιητ­ικό βαθμό ώστε να μην απαιτείται αυτοπρόσωπ­η παρουσία δικηγόρων για πλήθος πράξεων στην αναλογική, σε μεγάλο βαθμό ακόμα, Δικαιοσύνη.

Πριν από δύο χρόνια εξαγγελλότ­αν σχολή

Τέλος, οι ίδιοι οι ειρηνοδίκε­ς ανέδειξαν την προχειρότη­τα της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας Φλωρίδη, καθώς μόλις δύο χρόνια πριν εξαγγέλθηκ­ε ειδική σχολή για την επιμόρφωση των ειρηνοδικώ­ν. «Τι άλλαξε και σήμερα καταργείτα­ι ως αναχρονιστ­ικός ο θεσμός των ειρηνοδικώ­ν;» αναρωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά ο ειρηνοδίκη­ς Νικήτας Βελιάς.

Δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι υπογράμμισ­αν πλείστες παραμέτρου­ς της κατάργησης των ειρηνοδικε­ίων που η κυβέρνηση φαίνεται να μην έλαβε υπόψη ή να αγνόησε

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece