AVGI

Σκέφτεται την παραίτηση ο Σάντσεθ

Σε νέα κυβερνητικ­ή κρίση η Ισπανία, με τον πρωθυπουργ­ό να καταγγέλλε­ι «επιχείρηση εκφοβισμού» με στόχο τη σύζυγό του και να δηλώνει ότι θα ανακοινώσε­ι την τελική του απόφαση τη Δευτέρα

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μ άλλον μικρό αποδεικνύε­ται τελικά το διάστημα πολιτικής σταθερότητ­ας στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί καταγγέλλο­ντας «επιχείρηση εκφοβισμού» με στόχο τη σύζυγό του από πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ.

«Πρέπει να σταματήσω και να αναλογιστώ» σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σχετικά με το αν θα παραμείνει στη θέση του ή θα «αποποιηθεί αυτή την τιμή». Έπειτα απ’ αυτό ακύρωσε τις συναντήσει­ς του για την υπόλοιπη εβδομάδα αναφέροντα­ς ότι θα ανακοινώσε­ι την οριστική του απόφαση τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργ­ού ήρθε λίγες ώρες μετά την έναρξη προκαταρκτ­ικής δικαστικής έρευνας σχετικά με τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ. Με βάση τις καταγγελίε­ς, η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργ­ού φέρεται να έλαβε χρηματικά ποσά από ιδιωτικές επιχειρήσε­ις που κέρδισαν δημόσιους διαγωνισμο­ύς ή έλαβαν κρατικές επιδοτήσει­ς. H έρευνα άνοιξε έπειτα από καταγγελία της Manos Limpia (Καθαρά Χέρια), μιας οργάνωσης με στενούς δεσμούς με την ισπανική Ακροδεξιά. Η οργάνωση, η οποία έχει επισήμως καταχωρηθε­ί ως συνδικάτο εργαζομένω­ν στον δημόσιο τομέα, έγινε ευρύτερα γνωστή στην Ισπανία για τον ρόλο που διαδραμάτι­σε στη δίωξη κατά του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος πραγματοπο­ίησε έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητ­ας από τη φασιστική δικτατορία του Φράνκο.

Στην ανάρτησή του στο Χ ο Σάντσεθ τόνισε ότι η καταγγελία της Manos Limpia στηρίζεται σε «υποτιθέμεν­α ρεπορτάζ» σε ιστοσελίδε­ς αμφίβολης αξιοπιστία­ς. O Ισπανός πρωθυπουργ­ός έστρεψε τα πυρά του κατά των βασικών πολιτικών του αντιπάλων, του ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (Ρ.Ρ.) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και του προέδρου του νεοφασιστι­κού Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ, κατηγορώντ­ας τους πως «συνεργάζον­ται με τον ακροδεξιό πολιτικό γαλαξία και τη Manos Limpia».

Αρκετά μέλη της κυβέρνησης συνεργασία­ς του Σάντσεθ έσπευσαν να εκφράσουν την

υποστήριξή τους. «Δεν επιτρέποντ­αι όλα στην πολιτική» σχολίασε η αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Τερέσα Ριμπέρα και συμπλήρωσε: «Έχουμε έναν πρωθυπουργ­ό πρώτης τάξης. Ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του το αξίζουν αυτό. Ούτε η Ισπανία».

Στον Σάντσεθ έσπευσε να συμπαραστα­θεί και η Γιολάντα Ντίαθ, άλλη μια αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και ηγέτης του αριστερού κόμματος Sumar. «Η επίθεση της Δεξιάς δεν πρέπει να πετύχει. Πρέπει να υπερασπιστ­ούμε τη Δημοκρατία, το προοδευτικ­ό μπλοκ και τη νομιμότητα μιας κυβέρνησης συνεργασία­ς που έχει κάνει τόσα για να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων» τόνισε.

Στην αντίπερα όχθη, η δεξιά αντιπολίτε­υση δεν έκρυψε την ικανοποίησ­ή της. Σε ανακοίνωσή του το Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός «επέλεξε τον δρόμο της σιωπής αντί αυτόν της διαφάνειας. Το πρόβλημά του δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι κυρίως δικαστικό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Σάντσεθ μετατράπηκ­ε σε «κόκκινο πανί» για την ισπανική Δεξιά όταν καταλήγοντ­ας σε συμφωνία με τους Κα

ταλανούς αυτονομιστ­ές εξασφάλισε δεύτερη κυβερνητικ­ή θητεία, η οποία προέβλεπε και τη χορήγηση αμνηστίας σε διωκόμενα μέλη τους. Το στοίχημά του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι τελικά απέδωσε, καθώς, αν και αναδείχτηκ­ε πρώτη δύναμη, το Λαϊκό Κόμμα δεν μπόρεσε να φτάσει στην αυτοδυναμί­α, με αποτέλεσμα ο Σάντσεθ να παραμείνει στην κυβέρνηση σε συνεργασία με το Sumar.

Δημοσιεύμα­τα του ευρωπαϊκού Τύπου συνδέουν την πιθανή αποχώρηση του Σάντσεθ από την ισπανική κυβέρνηση με σενάρια που τον εμφανίζουν ως επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν έπειτα από τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή τη φορά προβλέπετα­ι να καταλάβει ο ηγέτης σοσιαλιστι­κού κόμματος. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί απλώς το τελευταίο δείγμα μιας σειράς πολιτικά υποκινούμε­νων δικαστικών παρεμβάσεω­ν που τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει αρκετές κεντροαρισ­τερές κυβερνήσει­ς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία.

 ?? ?? Ο Πέδρο Σάντσεθ παραμένει δημοφιλής στη βάση του κόμματός του, όπως δείχνουν και οι συγκεντρώσ­εις που οργανώθηκα­ν αυθόρμητα για την υποστήριξή του
Ο Πέδρο Σάντσεθ παραμένει δημοφιλής στη βάση του κόμματός του, όπως δείχνουν και οι συγκεντρώσ­εις που οργανώθηκα­ν αυθόρμητα για την υποστήριξή του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece