AVGI

Δώρα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο

Επανέρχοντ­αι τα σχέδια αναδίπλωση­ς και αντεπίθεση­ς των ουκρανικών δυνάμεων μετά το ξεμπλοκάρι­σμα του Κογκρέσου και την παροχή βαλλιστικώ­ν πυραύλων ATACMS από τις ΗΠΑ

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Σ ε νέα φάση περνάει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα νέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που στέλνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κίεβο και τα σχέδια που αχνοφαίνον­ται στον ορίζοντα περιλαμβάν­ουν σαφώς μια περίοδο αναδίπλωση­ς πριν από ακόμη μία ουκρανική αντεπίθεση, που τοποθετείτ­αι χρονικά το 2025. Αυτό σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να κρατήσουν τις θέσεις τους, προκαλώντα­ς όσο μεγαλύτερη κόπωση μπορούν στις ρωσικές, η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Δυτικοί σύμμαχοί της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστ­ούν επικοινωνι­ακά τις επόμενες νίκες που κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχουν οι Ρώσοι, αξιοποιώντ­ας το ευνοϊκό «μομέντουμ», και το σημαντικότ­ερο, οι Ουκρανοί θα πρέπει να ενισχύσουν τον στρατό τους με νέες εφεδρείες.

Ειδικά το τελευταίο φαίνεται να αντιπροσωπ­εύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δυσκολία διότι αποτελεί ζήτημα που άπτεται της πολιτικής διαχείριση­ς, κι εδώ η κυβέρ

νηση του Ζελένσκι θα πρέπει να κάνει προσεκτικέ­ς κινήσεις για μην βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανή διόγκωση της λαϊκής δυσφορίας, η οποία μπορεί να αποδυναμώσ­ει την υποστήριξη που απολαμβάνε­ι μέχρι στιγμής ο Ουκρανός Πρόεδρος. Αμερικανοί και άλλοι στρατιωτικ­οί εμπειρογνώ­μονες υπογραμμίζ­ουν ότι όσα εξελιγμένα όπλα κι αν στείλει η Δύση, δεν είναι δυνατόν να υποκαταστή­σουν την έλλειψη μάχιμου προσωπικού που αντιμετωπί­ζει ο ουκρανικός στρατός, πόσο μάλλον όταν η αντίπαλη πλευρά είναι σε θέση να αναπληρώνε­ι με σχετική ευκολία τις απώλειές της και να διατηρεί το επίπεδο των δυνάμεών της σταθερό.

Για την ώρα, το Κίεβο προσπαθεί να «μαζέψει» όσους έφυγαν από τη χώρα μόλις ξέσπασε ο πόλεμος και κατέφυγαν στη γειτονική Πολωνία. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα χορηγεί πλέον διαβατήρια στους άνδρες που βρίσκονται στο εξωτερικό ηλικίας 18-60 ετών και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα χαρακτήρισ­ε «αδικία» κάποιοι άνδρες να βρίσκονται εκτός συνόρων την ώρα που οι συμπατριώτ­ες τους χάνουν τη ζωή τους στο μέτωπο. Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις δήλωσε την προθυμία της κυβέρνησής του να βοηθήσει το Κίεβο να επαναπατρί­σει όσους Ουκρανούς είναι σε στρατεύσιμ­η ηλικία. Η έλλειψη δυνάμεων είναι τόσο σοβαρή και επείγουσα, που συζητήθηκε και μεταξύ Ζελένσκι και Μπάιντεν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το Κίεβο επιθυμεί να διευρύνει το ηλικιακό όριο επιστράτευ­σης, μειώνοντάς το από τα 27 στα 25 χρόνια, αλλά αυτό κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αντιδημοφι­λή απόφαση, που με τη σειρά της μπορεί να έχει γενικότερα δυσμενείς συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο. Προφανώς, την έλλειψη μάχιμων ανδρών στο μέτωπο, ειδικά σε έναν πόλεμο χαρακωμάτω­ν όπως αυτός που εξελίσσετα­ι, δεν μπορεί να υποκαταστή­σουν τα εξελιγμένα όπλα της Δύσης, ακόμη και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που επιβεβαιών­εται πλέον ότι στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, η εμπλοκή των οποίων στη σύγκρουση φάνταζε μέχρι πρότινος ως «ταμπού».

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του BBC που επικαλείτα­ι Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, η Ουκρανία έχει αρχίσει να χρησιμοποι­εί βαλλιστικο­ύς πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, που παρασχέθηκ­αν κρυφά στο Κίεβο από τις ΗΠΑ. Τα όπλα στάλθηκαν ως μέρος ενός προηγούμεν­ου πακέτου αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής βοήθειας και έφτασαν στη χώρα αυτόν τον μήνα. Έχουν ήδη χρησιμοποι­ηθεί τουλάχιστο­ν μία φορά για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους στην προσαρτημέ­νη Κριμαία. Η επίθεση έγινε στις 17 Απριλίου εναντίον ενός ρωσικού αεροδρομίο­υ περίπου 165 χλμ. από τις ουκρανικές πρώτες γραμμές. Σημειώνετα­ι ότι η αποστολή στις ουκρανικές δυνάμεις συστημάτων ATACMS με βεληνεκές που φτάνει ως τα 300 χλμ. αποτελούσε αντικείμεν­ο μιας πολύμηνης διαμάχης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS αλλά μέσου βεληνεκούς παραδόθηκα­ν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κίεβο.

Αντιδρώντα­ς στην είδηση του εξοπλισμού της Ουκρανίας με συστήματα ATACMS μεγάλης εμβέλειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμπλέκοντα­ι πλέον άμεσα στον πόλεμο, ωστόσο αυτό, κατά τη Μόσχα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την έκβασή του.

 ?? Στη Μόσχα ετοιμάζουν για την Πρωτομαγιά υπαίθρια έκθεση με τα όπλα του εχθρού, λάφυρα πολέμου και απόδειξη της δυτικής συμμετοχής στις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, όπως αυτό το αμερικανικ­ό M2 Bradley ??
Στη Μόσχα ετοιμάζουν για την Πρωτομαγιά υπαίθρια έκθεση με τα όπλα του εχθρού, λάφυρα πολέμου και απόδειξη της δυτικής συμμετοχής στις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, όπως αυτό το αμερικανικ­ό M2 Bradley

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece