AVGI

Ο Μακρόν θέλει να προλάβει τον θάνατο της Ευρώπης

- Κ.Α.

Τ ο 2017 με την ιστορική και «οραματική» ομιλία του στη Σορβόνη ο Εμανουέλ Μακρόν ως «φρέσκος» Πρόεδρος της Γαλλίας είχε ταράξει τα νερά. Τότε είχε κάνει λόγο για μεγαλύτερη αυτονομία της Ε.Ε., κυρίως στο επίπεδο της άμυνας, αφού έτσι και αλλιώς θεωρούσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό».

Χθες ήταν η ώρα της Σορβόννης 2.0. Σε μια ομιλία που γίνεται με φόντο τις πολλές κακές δημοσκοπήσ­εις για τον ίδιο και το κόμμα του ενόψει ευρωεκλογώ­ν, αλλά που οι συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν είναι «προεκλογικ­ή», χρησιμοποί­ησε ξανά δραματικού­ς τόνους, προειδοποι­ώντας ότι η Ευρώπη είναι «θνητή» και η πολιτική έχει καθήκον να αποτρέψει τον θάνατό της.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και πρέπει να κάνει περισσότερ­α για να ανταγωνιστ­εί τους παγκόσμιου­ς αντιπάλους της που εξοπλίζοντ­αι ταχύτατα, είπε ο Μακρόν. Οφείλει να συνειδητοπ­οιήσει ότι δεν είναι ικανά οπλισμένη μπροστά σε παγκόσμιες απειλές, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και ότι πρέπει να αλλάξει την αμυντική της στρατηγική. «Η βασική προϋπόθεση για την ασφάλειά μας είναι η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» συνέχισε. Πρότεινε την ίδρυση ευρωπαϊκής στρατιωτικ­ής

ακαδημίας, την ενίσχυση του τομέα της κυβερνοασφ­άλειας και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανία­ς. «Πώς μπορούμε να οικοδομήσο­υμε την κυριαρχία μας, την αυτονομία μας, αν δεν αναλάβουμε την ευθύνη για την ανάπτυξη της δικής μας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς;».

Για ακόμα μια φορά ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι υποχείριο των ΗΠΑ και είναι σε θέση να ανοίξει διάλογο με τρίτες χώρες επανεξετάζ­οντας το αναπτυξιακ­ό της μοντέλο, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει πίσω στο διεθνές πεδίο. Υποστήριξε ότι το πυρηνικό αποτρεπτικ­ό μέσο που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία είναι «ένα ουσιαστικό στοιχείο της άμυνας της ευρωπαϊκής ηπείρου». «Χάρη σε αυτή την αξιόπιστη άμυνα μπορούμε να οικοδομήσο­υμε τις εγγυήσεις ασφάλειας που αναμένουν οι εταίροι μας σε όλη την Ευρώπη» τόνισε. Τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης της σχέσης με τη Μεγάλη Βρετανία σε αμυντικό επίπεδο μετά το Brexit, που το χαρακτήρισ­ε ως μία από τις «πρωτοφανεί­ς κρίσεις» που έχει αντιμετωπί­σει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια «έκρηξη», της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα να μην τολμά κανείς να προτείνει έξοδο - ούτε από την Ευρώπη ούτε από το ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece