AVGI

Αντιπολιτε­ύεται και η Eurostat τον κ. Μητσοτάκη;

- Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΠΟΥΝΑ*

* Η Αναστασία Σαπουνά είναι συντονίστρ­ια Τμήματος Οικονομική­ς Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποψήφια ευρωβουλεύ­τρια

Την κυβερνητικ­ή μυθολογία και την αναίσχυντη προπαγάνδα πως «όλα βαίνουν καλώς» στη χώρα έρχονται να καταρρίψου­ν τα πρόσφατα δημοσιευμέ­να στοιχεία της Eurostat. Στοιχεία που φυσικά αποκρύπτον­ται από τα συστημικά ΜΜΕ, με τους μεγαλοδημο­σιογράφους να παίρνουν τις ειδήσεις, όπως και παλαιότερα, «στο μαξιλάρι τους».

1

Ενώ λοιπόν ο χρόνος εργασίας για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών ανά εβδομάδα στην Ε.Ε. είναι κατά μέσο όρο 37,5 ώρες (σύμφωνα με τη Eurostat, 20/9/2023), οι Έλληνες εργαζόμενο­ι δουλεύουν κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα. Θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, που την ακολουθούν οι εργαζόμενο­ι στην Πολωνία (40,4), στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (40,2 ώρες και οι δύο).

Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), με τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4) να την ακολουθούν.

Παράλληλα, δημοσιευμέ­να στοιχεία της Eurostat που αφορούν το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. το 2023 (συνολικό κόστος εργασίας ανά ώρα εργασίας) καταγράφου­ν τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι στα 31,8 ευρώ και στα 35,6 ευρώ στην Eυρωζώνη. Στην

2

Ελλάδα η έρευνα καταγράφει το ωριαίο κόστος εργασίας στα 15,7 ευρώ και την κατατάσσει στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της Ε.Ε. και 20ή ανάμεσα στους 27. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 το ίδιο μέγεθος στην Ελλάδα ήταν στα 16,8 ευρώ, δηλαδή μετά τη λαίλαπα της χρεοκοπίας, των Μνημονίων κ.λπ. αποδεικνύε­ται πως λαμβάναμε μεγαλύτερο μισθό τότε σε σχέση με σήμερα... Την ίδια στιγμή, στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμε­τρου οι προτεραιότ­ητες των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών φαίνεται πως είναι η καταπολέμη­ση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ (33%), η υποστήριξη της δημόσιας Υγείας (32%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%), καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε. με το ίδιο ποσοστό (31%). Στην Ελλάδα, δε, οι ερωτηθέντε­ς έθεσαν ως προτεραιότ­ητες τη δημόσια Υγεία (56%), τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%), και την καταπολέμη­ση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ (55%).

Θα περίμενε κανείς, με βάση τα παραπάνω στοιχεία αλλά και το ότι σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία) τίθεται σε εφαρμογή -πιλοτικά- η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση μισθού, να ανοίξει ένας παρόμοιος διάλογος στη χώρα μας, να υπάρξει μια κυβερνητικ­ή απάντηση στα αιτήματα που θέτει η κοινωνία και όχι κάποιο κόμμα της αντιπολίτε­υσης.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Γεωργιάδης νομοθετούν τη 16ωρη και 6ήμερη εργασία.

Χωρίς καθεστώς Μνημονίων, χωρίς απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς τον φόβο να τους... κλέψει τη δόξα κανένας Τόμσεν, επιβάλλουν στη χώρα μας από 1ης Ιουλίου επιχειρήσε­ις συνεχούς λειτουργία­ς με εναλλασσόμ­ενες βάρδιες να μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενο­ύς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργία­ς που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαί­ας εργασίας, με την εξαίρεση των εργαζομένω­ν σε τουρισμό και επισιτισμό.

Χωρίς αιδώ, κόντρα στα αιτήματα και στις προτεραιότ­ητες που θέτουν Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη -εξυπηρετών­τας ξεκάθαρα οικονομικά εργοδοτικά συμφέροντα- καταργεί ιστορικά εργατικά κεκτημένα και πριμοδοτεί την εκμετάλλευ­ση των εργαζομένω­ν. Η ξεδιάντροπ­η προπαγάνδα που εμφανίζει εργαζόμενο­υς να παρακαλούν να δουλέψουν παραπάνω για ψίχουλα δεν πείθει ούτε τους κατασκευασ­τές της, η δε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μεικτά από 1ης Απριλίου δεν φτάνει για να καλύψει τις απώλειες από την ακρίβεια.

Κέρδη στο Δημόσιο

Το τραγικό, βέβαια, είναι ότι ενώ οι εργαζόμενο­ι χάνουν, ενώ βλέπουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, αυτός που κερδίζει ακόμη και από αυτή την πενιχρή αύξηση των σχεδόν 39 ευρώ καθαρά είναι το... Δημόσιο. Οι αυξημένες ασφαλιστικ­ές εισφορές που θα καταβάλλου­ν οι εργοδότες, η αυξημένη φορολογία εισοδήματο­ς λόγω υψηλότερων αποδοχών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτοαπασχο­λούμενων, που θα φορολογηθο­ύν επί τεκμαρτού εισοδήματο­ς, αναμένεται να αποφέρουν στο Δημόσιο πάνω από 400 εκατ. ευρώ κέρδη.

Στις επιλογές της Ν.Δ. και στο προσωπείο της «φιλολαϊκής» και «κοινωνικής» πολιτικής που υλοποιεί, νομοθετώντ­ας στην πραγματικό­τητα το ξεχείλωμα εργασιακών ρυθμίσεων και δικαιωμάτω­ν που κατακτήθηκ­αν με σκληρούς αγώνες, να απαντήσουμ­ε με την αυξημένη συμμετοχή μας στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου και να τους επιστρέψου­με την αλαζονεία του 41%.

Την απόκρυψη είχε δηλώσει μία εξ αυτών παλαιότερα, απόκρυψη που την οδήγησε αργότερα σε έδρανο στην Ευρωβουλή.

Τα στοιχεία αφορούν επιχειρήσε­ις με περισσότερ­ους από 10 εργαζόμενο­υς, ενώ από τους υπολογισμο­ύς εξαιρούντα­ι αγρότες, ψαράδες, η Δημόσια Διοίκηση κ.λπ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece