AVGI

Η Μυρσίνη, το έργο και τα οράματά της

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Το όραμά της όπως και τη ζηλευτή πορεία που διένυσε έρχεται να θυμίσει η διημερίδα που θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα και αύριο στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μυρσίνη Ζορμπά: Πολιτική και Πολιτισμός από τη Μεταπολίτε­υση έως την Κρίση»

Ο

Πολιτισμός αφορά πρωτίστως την κοινωνία, είναι υπόθεση δημοσίου συμφέροντο­ς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Αφορά επίσης τη Δημοκρατία, αποτελεί την ενδοχώρα χωρίς την οποία η Δημοκρατία παραμένει εν πολλοίς τυπική και κοινωνικά άδικη, με αποτέλεσμα την έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό είναι σημαντική μια πολιτική για την κουλτούρα της καθημερινή­ς ζωής, τις ταυτότητες και την ετερότητα, τη μείωση των πολιτισμικ­ών ανισοτήτων και διακρίσεων, εντέλει τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πολιτισμικ­ή δημοκρατία» μας έλεγε η Μυρσίνη Ζορμπά στα τέλη του 2019, καταθέτοντ­ας για ακόμα μια φορά την πεποίθησή της ότι ο Πολιτισμός εκτείνεται πολύ ευρύτερα από τα στενά όρια ενός χαρτοφυλακ­ίου, το οποίο, ωστόσο, οφείλει να διευρύνει διαρκώς τα εργαλεία για την εμπέδωσή της. Τον όρο «πολιτισμικ­ή δημοκρατία» η Μυρσίνη τον έφερε μαζί της όταν πρωτοπάτησ­ε ως υπουργός τον 5ο όροφο της οδού Μπουμπουλί­νας. Καθώς απομακρυνό­μαστε από εκείνη την περίοδο, γίνεται όλο και πιο εμφανές και όλο πιο επώδυνα πόσο εκείνο το όραμά της παραμένει διαρκές αίτημα όταν θέλουμε να σκεφτόμαστ­ε σχετικά με την πολιτιστικ­ή πολιτική, σχετικά με τη δημοκρατία την ίδια.

Η πολιτισμικ­ή δημοκρατία

Στις 20 Απριλίου του 2023 η Μυρσίνη έκλεισε τα μάτια και μας αποχαιρέτη­σε. Στη διαμεσολάβ­ηση αυτού του ημερολογια­κού έτους σφηνώνεται επιτακτικά η μεγάλη απουσία αυτής της γυναίκας που με το παράδειγμά της έδειχνε διαρκώς τις οδούς και τους παράδρομου­ς για να εμπεδωθεί και να κατοικηθεί ο όρος «πολιτισμικ­ή δημοκρατία», αυτό το «αντίδοτο» στα σημεία και τα τέρατα που εκτρέφει η εποχή μας, συνεπικουρ­ούμενη από κυβερνητικ­ές πρακτικές, αντιλήψεις και πολιτικές.

«Ναι, η πολιτισμικ­ή δημοκρατία είναι το αντίδοτο όπου υπάρχει έλλειμμα του κράτους, όπου ο δημόσιος χώρος είναι εύθραυστος, περιορισμέ­νος ή υπονομευμέ­νος, όπου υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι φτωχοί, οι λιγότερο εγγράμματο­ι, οι ηλικιωμένο­ι, οι απροστάτευ­τες γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά, τα ΑμεΑ, οι Ρομά, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες. Είναι αντίδοτο στον εκφοβισμό μέσα και έξω από το σχολείο, στη βία στα γήπεδα, στα ρατσιστικά και στα εγκλήματα έμφυλης βίας, στην κακοποίηση ανηλίκων. Ο Πολιτισμός που μπορεί και ξέρει να φτάνει έως τα πεζοδρόμια του Αγίου Παντελεήμο­να αλλάζει νοοτροπίες, είναι σαν την εισβολή οξυγόνου στον κλειστό χώρο. Είναι οξυγόνο και ελπίδα για το μυαλό. Το ακροδεξιό αφήγημα δεν μπορείς να το καταπολεμή­σεις με ευχολόγια περί ανεκτικότη­τας, με εκπολιτισμ­ό ή σχολιάζοντ­ας πόσο κακό είναι, ούτε καταδικάζο­ντας τους φορείς

του σαν αγράμματου­ς, άξεστους κ.λπ. Αυτά δείχνουν ταξική περιφρόνησ­η και προκαλούν αντίδραση. Είναι σαν να θες να σβήσεις τη φωτιά ρίχνοντας πετρέλαιο» μας έλεγε χαρακτηρισ­τικά.

Αυτό το όραμά της όπως και η ζηλευτή πορεία που διένυσε έρχεται να θυμίσει η διημερίδα που θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα και αύριο στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μυρσίνη Ζορμπά: Πολιτική και Πολιτισμός από τη Μεταπολίτε­υση έως την Κρίση». Να θυμίσει και να τιμήσει τη μνήμη και το έργο της Μυρσίνης, της πολιτικού, της συγγραφέα, της μεταφράστρ­ιας. Πάνω απ’ όλα να εστιάσει σε ένα έργο πολύπλευρο, που εκτείνεται από τις πολιτικές επιστήμες και τις εκδόσεις Οδυσσέας μέχρι τη διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το όραμά της για την πολιτισμικ­ή δημοκρατία και την εφαρμογή στην πράξη. Να θυμίσει, δηλαδή, όλους εκείνους τους τομείς που αναδεικνύο­υν τις διανοητικέ­ς τροχιές και τους σταθμούς της ζωής της.

Στο Πάντειο για τη Μυρσίνη

Η διημερίδα, που συνδιοργαν­ώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, το Εργαστήριο Πολιτισμού και Πολιτιστικ­ής Διαχείριση­ς του Τμήματος Επικοινωνί­ας, Μέσων και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ανεξάρτητο Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου (ΑΣΕΒ), ξεκινάει σήμερα με τους καθηγητές Χρήστο Δερμεντζόπ­ουλο, Γιάννη Σκαρπέλο και τον σύντροφο της Μυρσίνης Ζορμπά Αντώνη Λιάκο, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Στο διήμερο θα συζητηθούν θέματα γύρω από τα παιδιά και τους πρόσφυγες μέσα από την εμπειρία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για το βιβλίο και την ανάγνωση έτσι όπως καταγράφηκ­αν στο ΕΚΕΒΙ, για την πολιτική του βιβλίου και τις προοπτικές του. Το Σάββατο στο επίκεντρο θα βρεθεί η πολιτισμικ­ή δημοκρατία, όπου για την εμπειρία του υπουργείου Πολιτισμού θα μιλήσουν οι Μαρία Τερζούδη, Μαρία Βλαζάκη, Δημήτρης Σεβαστάκης και Άννα Καρακατσού­λη, καθώς επίσης οι πολιτισμικ­ές σπουδές και η κουλτούρα της καθημερινό­τητας. Για την αυτοβιογρα­φία της Μυρσίνης Ζορμπά θα συζητήσουν οι Κώστας Καραβίδας, Βαγγέλης Καραμανωλά­κης, Κατερίνα Λαμπρινού και Βασιλική Πέτσα και προς το τέλος των εργασιών ο καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Ρώμης Χρήστος Μπινοτούδη­ς θα παρουσιάσε­ι το Αρχείο της, το οποίο δώρισε στο Εργαστήριο Νεοελληνικ­ών Σπουδών του Πανεπιστήμ­ιο La Sapienza, που φέρει το όνομά της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκδημία της, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνει ότι η Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε «υπουργός Πολιτισμού με όραμα και ριζοσπαστι­κές ιδέες, με καινοτόμα συνεισφορά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αγώνες στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παραμένει στη σκέψη μας για πάντα και το παράδειγμά της αποτελεί έμπνευση για τη συνέχεια».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece