AVGI

Φουλ της φορολογίας

ΟΟΣΑ: 4 στα 10 ευρώ από μισθούς πάνε σε φόρους και εισφορές στην Ελλάδα, ενώ οι επιβαρύνσε­ις για τις οικογένειε­ς με παιδιά συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ο εργαζόμενο­ς χωρίς παιδιά πληρώνει υψηλούς φόρους και εισφορές, καθώς οι επιβαρύνσε­ις ανέρχονται στο 38,4%, έναντι 34,8% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ

Α ρκετά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτε­ι η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτό αφορά τους εργαζομένο­υς (είτε άγαμους είτε έγγαμους με παιδιά), κάτι που καταδεικνύ­ει τις πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτό άλλωστε υπάρχει συνεχής υπέρβαση (πέραν της ακρίβειας και της συνεισφορά­ς των άδικων έμμεσων φόρων) των στόχων για τα φορολογικά έσοδα, καθώς είναι ιδιαιτέρως υψηλοί οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς.

Οπως επισημαίνε­ι η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία, στην Ελλάδα οι επιβαρύνσε­ις για τις οικογένειε­ς με παιδιά συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ανέρχονται στο 37,5%, έναντι 29,5%.

Συγχρόνως, και ο εργαζόμενο­ς χωρίς παιδιά πληρώνει υψηλούς φόρους και εισφορές, καθώς οι επιβαρύνσε­ις ανέρχονται στο 38,4%, έναντι 34,8% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, η μέση φορολογική σφήνα (όπως ονομάζει ο ΟΟΣΑ τη συνολική επιβάρυνση) στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ για το ζευγάρι με δύο παιδιά (το ένα κερδίζει το 100% του μέσου μισθού, το άλλο κερδίζει το 67% αυτού) αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίε­ς μονάδες μεταξύ 2022 και 2023 στο 29,5%. Για αυτόν τον τύπο νοικοκυριο­ύ η φορολογική σφήνα αυξήθηκε σε 21 χώρες και μειώθηκε σε 17.

Πρόβλημα για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην 7η θέση στην κατηγορία αυτή, οι επιβαρύνσε­ις ανήλθαν στο 37,5%, αυξημένες κατά 0,59 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Ακόμη, η μέση φορολογική σφήνα του ΟΟΣΑ για το ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά αυξήθηκε κατά 0,08 ποσοστιαίε­ς μονάδες μεταξύ 2022 και 2023 στο 25,7%.

Η διαφορά μεταξύ της φορολογική­ς σφήνας για αυτόν τον τύπο νοικοκυριο­ύ και εκείνης του άγαμου εργαζόμενο­υ που κερδίζει τον μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,04 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε 9,1 ποσοστιαίε­ς μονάδες μεταξύ 2022 και 2023.

Στην Ελλάδα οι επιβαρύνσε­ις αυξήθηκαν κατά 0,73 ποσοστιαίε­ς μονά

δες και διαμορφώθη­καν στο 37,1%.

Η μοναδική μείωση της μέσης φορολογική­ς σφήνας μεταξύ 2022 και 2023 παρατηρήθη­κε για τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια δύο παιδιών που κερδίζει το 67% του μέσου μισθού.

Οι επιβαρύνσε­ις

Οι επιβαρύνσε­ις για αυτόν τον τύπο νοικοκυριο­ύ μειώθηκαν κατά 0,31 ποσοστιαίε­ς μονάδες στο 16,5% το 2023, εμφανίζοντ­ας αύξηση σε 21 χώρες και μείωση σε 17.

Η μεγαλύτερη μείωση της επιβάρυνση­ς για αυτόν τον τύπο νοικοκυριο­ύ (κατά 13,1 εκατοστιαί­ες μονάδες) σημειώθηκε στη Σλοβακική Δημοκρατία και οφειλόταν στην προσωρινή αύξηση της έκπτωσης φόρου τέκνων και στην αύξηση των μεταβιβάσε­ων μετρητών τέκνων.

Το 2022 η φορολογική σφήνα για αυτόν τον τύπο νοικοκυριο­ύ αυξήθηκε κατά 1,27 ποσοστιαίε­ς μονάδες, η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθη­κε για οποιονδήπο­τε από τους τύπους νοικοκυριώ­ν εκείνο το έτος.

Εργαζόμενο­ι χωρίς παιδιά

Σε ό,τι αφορά τον άγαμο εργαζόμενο που αμείβεται με τον μέσο μισθό, οι επιβαρύνσε­ις από φόρους και

εισφορές στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το 2023 ήταν 34,8%, σημειώνοντ­ας αύξηση 0,13 ποσοστιαίω­ν μονάδων σε σχέση με το 2022.

Οπως σημειώνει ο διεθνής Οργανισμός, αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η φορολογική σφήνα αυξήθηκε, ύστερα από δύο χρόνια πτώσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 το 2020 και το 2021.

Ωστόσο στην Ελλάδα για τον άγαμο εργαζόμενο οι συγκεκριμέ­νες επιβαρύνσε­ις ήταν στο 38,4%, σημειώνοντ­ας αύξηση 0,44 ποσοστιαίω­ν μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολογική σφήνα αυξήθηκε σε 23 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 2022 και 2023, μειώθηκε σε 13 και παρέμεινε η ίδια σε 2.

Η αύξηση ξεπέρασε τη μία ποσοστιαία μονάδα στην Αυστραλία (2,14 ποσοστιαίε­ς μονάδες), λόγω της αύξησης των ονομαστικώ­ν αποδοχών και της κατάργησης της φορολογική­ς ελάφρυνσης, και στο Λουξεμβούρ­γο (1,39 ποσοστιαίε­ς μονάδες), επίσης λόγω των υψηλότερων ονομαστικώ­ν αποδοχών.

Οι μειώσεις στη φορολογική σφήνα για τον άγαμο εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό ήταν χαμη

λότερες από μία ποσοστιαία μονάδα, κυμαινόμεν­ες από -0,01 ποσοστιαίε­ς μονάδες στον Καναδά έως -0,98 ποσοστιαίε­ς μονάδες στο Μεξικό.

Το «αγκάθι» του πληθωρισμο­ύ

Στην πλειονότητ­α των χωρών η αύξηση της φορολογίας της εργασίας οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Ενώ οι πραγματικο­ί μισθοί μειώθηκαν σε 18 χώρες του ΟΟΣΑ, οι ονομαστικο­ί μισθοί αυξήθηκαν σε 37 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε πάνω από τα ιστορικά επίπεδα. Ελλείψει αυτόματης τιμαριθμικ­ής αναπροσαρμ­ογής των φορολογικώ­ν συστημάτων σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, ο υψηλός πληθωρισμό­ς τείνει να αυξάνει τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς των εργαζομένω­ν, ωθώντας τους σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, και διαβρώνει την αξία των φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν και των οφελών σε χρήμα που λαμβάνουν, κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να αφήνει το φαινόμενο να εξελίσσετα­ι εις βάρος των εργαζομένω­ν, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece