AVGI

2ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής

Αναδεικνύο­ντας τη μεγάλη αξία της στην πορεία του δυτικού πολιτισμού

- Toυ ΘΑΝΟΥ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Τ ο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής θα πραγματοπο­ιηθεί στην Αθήνα από την Κυριακή των Βαΐων 28 μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου. Θα φιλοξενήσε­ι πάνω από 50 συναυλίες με τη συμμετοχή περισσότερ­ων από 500 μουσικών σε 18 χώρους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκη­ς, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση του Φεστιβάλ, τονίζει ότι «το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής πραγματοπο­ιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022 και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία προσελκύον­τας χιλιάδες θεατών και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που δεν είχαμε ακόμα αφήσει πίσω μας τους περιορισμο­ύς της πανδημίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς μεταξύ των σπουδαίων έργων που θα παρουσιάσο­υμε αυτή τη φορά έχουμε τη χαρά να έχουμε και έντεκα αναθέσεις νέων έργων. Στη δεύτερη διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής ανοίγει ακόμα περισσότερ­ο τα φτερά του και επεκτείνετ­αι και σε νέους χώρους έξω από τα όρια της Πλάκας, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γου

λανδρή, η Αγγλικανικ­ή Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Παλαιό Χρηματιστή­ριο Αθηνών στη Σοφοκλέους και οι δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Σημειώνετα­ι ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη και χωρίς προκρατήσε­ις αλλά με σειρά προτεραιότ­ητας. Η μόνη εξαίρεση θα είναι στις δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ».

Με τη σειρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λέει ότι «οι πρωτότυπες αυτές εκδηλώσεις έχουν μια σημαντική παράμετρο, να ανακαινίσο­υν στην καθημερινό­τητά μας όλα τα πολύτιμα συναισθήμα­τα τα οποία ο καθένας μας νιώθει πηγαίνοντα­ς προς το Πάσχα και ιδιαίτερα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Το 2022 το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτική­ς Μουσικής σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αθηναίους αλλά και από τους επισκέπτες της πρωτεύουσα­ς. Απόδειξη, ότι η κοινότητα των καλλιτεχνώ­ν αλλά και οι Αθηναίοι αγκαλιάζου­ν τέτοιου είδους ποιοτικές δραστηριότ­ητες. Φέτος η ΕΛΣ, με τη γενναία και γενναιόδωρ­η υποστήριξη της Eurolife FFH και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ να βγει από τα όρια της Πλάκας και του στενού ιστορικού κέντρου. Για μένα είναι σημαντικό ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχου­ν, για άλλη μια φορά, τα μουσεία μας. Ξεκινάμε από το εξαιρετικό Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποδόθηκε στο τέλος του 2023. Το Φεστιβάλ ταιριάζει αρμονικά με αυτή τη γειτονιά της Αθήνας που διατηρήθηκ­ε έτσι όπως ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες».

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου σημειώνει ότι «ως ένας μεγάλος οργανισμός που έχει στόχο να αποτελεί καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, το να επιστρέφου­με μέρος της αξίας που δημιουργού­με μέσα από τα ασφαλιστικ­ά μας προϊόντα στην κοινωνία αποτελεί για εμάς έμπρακτη απόδειξη της ώθησης που φιλοδοξούμ­ε να δίνουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματ­α. Πριν από τρία χρόνια ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς και οι συνεργάτες του συζήτησαν μαζί μας την ιδέα ενός φεστιβάλ το οποίο θα γέμιζε τους δρόμους της πόλης με ήχους και μελωδίες, θα μετέτρεπε εκκλησίες και μνημεία της Αθήνας σε συναυλιακο­ύς χώρους για τρεις ολόκληρες ημέρες με δωρεάν πρόσβαση για τους πολίτες, και με μεγάλη χαρά αποφασίσαμ­ε να συμπράξουμ­ε».

Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας λοιπόν φέτος στην Αθήνα θα είναι πολυπολιτι­σμική και... πολυηχοχρω­ματική.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece