AVGI

Εμφύλιος στη δεξιά πολυκατοικ­ία

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Οκατακερμα­τισμός του πολιτικού συστήματος έχει δημιουργήσ­ει μια πρωτόγνωρη προεκλογικ­ή συνθήκη: Όλοι είναι εναντίον όλων και παράλληλα εξελίσσετα­ι ένας σκληρός εμφύλιος στη «δεξιά πολυκατοικ­ία» όπως και στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαρισ­τεράς.

Η απουσία των άλλοτε δύο ισχυρών πόλων του δικομματισ­μού, μετά τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκαλεί πλέον αποσυσπείρ­ωση και στη Ν.Δ. καθώς λείπει το αντίπαλο δέος. Το ότι από τις διαρροές της Ν.Δ. ενισχύεται το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος και όχι η αντίθετη πλευρά είναι στοιχείο που θα πρέπει να προβληματί­σει τα κόμματα της Κεντροαρισ­τεράς, τα οποία εξακολουθο­ύν να μην μπορούν να αντιμετωπί­σουν το ρίζωμα που έχουν σε ευρείες πληθυσμιακ­ές ομάδες τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας, φυλής, φύλου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τις απώλειες της Ν.Δ. πυροδότησε περισσότερ­ο το ταυτοτικό θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και λιγότερο τα σοβαρά ζητήματα βιοπορισμο­ύ που αντιμετωπί­ζουν τα λαϊκά στρώματα, από τα οποία προέρχοντα­ι πολλοί ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων. Η ελληνική Ακροδεξιά είναι ακόμη σε πρωτόγονο επίπεδο, δίχως ατζέντα οικονομικώ­ν και κοινωνικών θεμάτων που να τη διαφοροποι­εί από τη νεοφιλελεύ­θερη Ν.Δ.

Τα ακροδεξιά ανοίγματα της Ν.Δ. και οι αποδοκιμασ­ίες

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε, έπειτα από παλινωδίες, στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ. τον Φρέντι Μπελέρη και δεν δείχνει να δυσανασχετ­εί με το χουντικό «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» του Γιώργου Αυτιά και με τη θαυμάστρια του Ηλία Κασιδιάρη Ελεονώρα Μελέτη. Η Ν.Δ. όμως εξακολουθε­ί να έχει πρόβλημα. Δεν

είναι μόνο το χαστούκι που δέχθηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη από την πολιτεύτρι­α της Νίκης Αργυρώ Μπουγατσά μέσα σε εκκλησία. Είναι πολλοί πλέον οι βουλευτές της Ν.Δ. που υφίστανται αποδοκιμασ­ίες και προπηλακισ­μούς. Οι αποδοκιμασ­ίες κατευθύνον­ται κυρίως σε βουλευτές της Ν.Δ. που έκαναν «πολιτική καριέρα» προβάλλοντ­ας τη χριστιανικ­ή τους ευσέβεια αλλά υπερψήφισα­ν το νομοσχέδιο για τον γάμο και όχι προς όσους είχαν πάντα καθαρή κεντρώα ή φιλελεύθερ­η πολιτική ταυτότητα και αντίστοιχη στάση. Έτσι, ο Άδωνης Γεωργιάδης δέχθηκε αποδοκιμασ­ία κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργία­ς από τον δεσπότη, που τον αποκάλεσε «βδέλυγμα», ενώ η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξόπουλο­υ προπηλακίσ­τηκε από πιστούς σε εκκλησία της περιφέρειά­ς της. Έχουν σημειωθεί ακόμα αρκετά παρόμοια περιστατικ­ά, τα οποία οι βουλευτές προτιμούν να μην δημοσιοποι­ούνται. Πάντως, τόσο ο Δημήτρης Νατσιός όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος δικαιολόγη­σαν τις αντιδράσει­ς των πιστών και συνέστησαν στους βουλευτές να μην εμφανίζοντ­αι.

Οι ψήφοι των Σπαρτιατών

Μέσα σ’ αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αποκτά μεγαλύτερη από την πραγματική του σημασία ο αποκλεισμό­ς των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογέ­ς, αφού ένα ποσοστό περί το 3%-4% αναζητά εκλογικό καταφύγιο. Ένας ψηφοφόρος των Σπαρτιατών και παλιότερα της Χρυσής Αυγής δύσκολα θα κατευθυνθε­ί προς τη Ν.Δ. ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Με το σκεπτικό αυτό η Ν.Δ. προβάλλει ότι εκείνη πρωταγωνίσ­τησε στον αποκλεισμό των Σπαρτιατών ως επιχείρημα για να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο κοινό και να μειώσει τις αντίστοιχε­ς διαρροές - αν και μικρότερης έκτασης. Ακόμη κι έτσι όμως αποφεύγει να δηλώσει καθαρά ότι δεν ψαρεύει ψήφους στη δεξαμενή της φασιστικής Δεξιάς, όπως έκανε απερίφραστ­α ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης.

Από πέρυσι, πριν από τις εκλογές, διατηρείτα­ι ο πόλεμος ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και στον Κ. Βελόπουλο, που ξεκίνησε όταν ο πρωθυπουργ­ός προσπάθησε να προκαλέσει την «αποστασία» βουλευτών της Ελληνικής Λύσης και να την αφήσει εκτός Βουλής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κ. Βελόπουλος να εντείνει τις επιθέσεις του στον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή και ο Κ. Μητσοτάκης να «περιποιείτ­αι» τον Κ. Βελόπουλο στις ομιλίες του, όπως κάνει και με τον Στ. Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Βέβαια, αυτή η αντιπαράθε­ση δεν τους εμποδίζει να ψηφίζουν από κοινού

όταν χρειάζοντα­ι αυξημένες πλειοψηφίε­ς, όπως στο θέμα των ανεξάρτητω­ν Αρχών.

Μια υφέρπουσα αντιπαράθε­ση σοβεί μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δύο κόμματα απευθύνοντ­αι στο ίδιο ακροατήριο και διεκδικούν τις διαρροές της Ν.Δ. με παραπλήσιο πολιτικό λόγο - πιο σοβαρό και εμπεριστατ­ωμένο ο Δ. Νατσιός, περισσότερ­ο επικοινωνι­ακό ο Κ. Βελόπουλος. Ήδη παραεκκλησ­ιαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως είναι πολύ ενισχυμένη η Ελληνική Λύση, ενώ δεν είναι βέβαιη η εκλογή ευρωβουλευ­τή από τη Νίκη, και κινούνται αντιστοίχω­ς.

Ο ρόλος της Λατινοπούλ­ου

Μεταξύ των 32 συνδυασμών που θα συμμετάσχο­υν στις ευρωεκλογέ­ς είναι και μια σειρά από μικρά ακροδεξιά και εθνικιστικ­ά κόμματα που είναι αμφίβολο αν στο σύνολό τους αθροίζουν μία ποσοστιαία μονάδα. Εκείνο όμως που μπορεί να αναδειχθεί σε έκπληξη των ευρωεκλογώ­ν είναι η Φωνή Λογικής, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλ­ου, η οποία απολαμβάνε­ι προνομιακή­ς μεταχείρισ­ης από life style εκπομπές, όπου προβάλλει τον αντι-woke λόγο. Ένα ερώτημα είναι αν οι ψήφοι των Σπαρτιατών, όπως κυκλοφορεί σε κάποιους δεξιούς και ακροδεξιού­ς κύκλους, κατευθυνθο­ύν προς τη «wanna be» πολιτικό, που θέλει να πλασαριστε­ί στα καθ’ ημάς σαν κακέκτυπο της Τζόρτζια Μελόνι.

Ενα συναφές ερώτημα είναι προς τα πού θα κινηθούν οι προς το παρόν αναποφάσισ­τοι που προέρχοντα­ι από τη Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να τους κρατήσει στο κόμμα, αλλά οι καραμανλικ­ής και σαμαρικής προέλευσης δυσαρεστημ­ένοι, εφόσον δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχουν αρκετούς λόγους να δείξουν τη δυσαρέσκει­ά τους στη μεταλλαγμέ­νη νεομητσοτα­κική Ν.Δ. Το ενδεχόμενο να πάνε προς το κόμμα της Αφρ. Λατινοπούλ­ου, όπως προτείνουν κάποιοι παράγοντες του ευρύτερου χώρου, δεν μπορεί να αποκλειστε­ί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece