AVGI

Ακτήσει την κυβερνητικ­ή του στην Νέα Δημοκρατία

-

Η ανανέωση των ιδεών, των προτάσεων, του λόγου, των προσώπων και των πολιτικών πρακτικών είναι απαραίτητο στοιχείο για μια σύγχρονη Αριστερά αν θέλει να πετύχει ιδεολογικέ­ς και πολιτικές νίκες απέναντι στη Δεξιά. Αυτό όμως είναι κάτι διαφορετικ­ό από την αλλαγή ιδεολογική­ς φυσιογνωμί­ας. Εξάλλου, μόλις πριν από δύο μήνες είχαμε το Συνέδριο. Στην Πολιτική Απόφασή του αναφέρεται επί λέξει ότι «οι θέσεις του Συνεδρίου επιβεβαιών­ουν την ιδεολογία, την ταυτότητα, την κατεύθυνση και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι αξίες και οι αρχές μας για ελευθερία, ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, πολιτισμό και προστασία του περιβάλλον­τος αποτελούν σταθερή μας πυξίδα σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμ­ενο κόσμο». Η ιδεολογική φυσιογνωμί­α του κόμματος είναι σαφής λοιπόν και δεν έχω ακούσει να θέτει κάποιος θέμα αμφισβήτησ­ης των συνεδριακώ­ν μας αποφάσεων. Πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθ­ηση για τις ιδέες μας για να πείσουμε τα λαϊκά και μεσαία στρώματα ότι οι δικές μας πολιτικές είναι διαφορετικ­ές από της Δεξιάς και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν στο σήμερα τη ζωή τους. Να μην υποκύψουμε στην ιδεολογική ηγεμονία που θέλει να επιβάλει η Δεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, γιατί τότε θα έχουμε χάσει και εμείς και τα κοινωνικά στρώματα που οφείλουμε να εκπροσωπού­με.

Την επομένη των ευρωεκλογώ­ν πολλοί θεωρούν δεδομένη τη συζήτηση για το μέλλον και την ανασύνθεση της Κεντροαρισ­τεράς. Ποια είναι η δική σας θέση; Είναι απαραίτητη μια τέτοια κουβέντα;

Οπως σας είπα και στην πρώτη ερώτηση, δική μας δουλειά είναι στις ευρωεκλογέ­ς ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. να ανακτήσει την κυβερνητικ­ή του προοπτική απέναντι στη Ν.Δ. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε. Να συσπειρώσο­υμε ξανά την πλειοψηφία του προοδευτικ­ού και δημοκρατικ­ού κόσμου της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία. Του κόσμου της Αριστεράς, της Κεντροαρισ­τεράς, του προοδευτικ­ού Κέντρου, της Οικολογίας. Το ερώτημα είναι σε ποια βάση μπορούμε να πετύχουμε τη συγκρότηση μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας απέναντι στη Ν.Δ. και στις πολιτικές της. Το βασικότερο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι η ακρίβεια. Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερ­οι πολίτες αποκτούν τη βεβαιότητα ότι στην πραγματικό­τητα υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδ­ειας και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όσα θα μπορούσε. Αντιθέτως, αντιλαμβάν­ονται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα λίγων και ισχυρών, ενώ για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητ­α αρκείται στα διαφόρων μορφών pass, που κι αυτά πλέον μας τέλειωσαν. Συνεπώς, απέναντι στην πολιτική της Ν.Δ., που υποστηρίζε­ι πως πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτ­η η κερδοφορία των λίγων ώστε στη συνέχεια να δουν κάποια οφέλη και οι πολλοί, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εδώ για να προτάξει ένα εντελώς διαφορετικ­ό μοντέλο. Με ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, με ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με αύξηση των εισοδημάτω­ν, με εργασιακά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Η Ευρώπη επενδύει στη λεγόμενη οικονομία του πολέμου. Ζούμε σε καιρούς ταραγμένου­ς και το ερώτημα είναι αν αποτελεί πολιτική υποχώρηση για τις προοδευτικ­ές δυνάμεις ότι αδυνατούν να θέσουν ηγεμονικά το αίτημα της ειρήνης. Μήπως έχετε εγκλωβιστε­ί και εσείς σε μια ατέρμονη συζήτηση εξοπλισμών;

Οι θέσεις μας είναι καθαρές, κύριε Σχινά-Παπαδόπουλ­ε, και αποτυπώνον­ται με σαφήνεια στη διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογέ­ς. Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα είναι ουραγός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δεν θα τροφοδοτεί την κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα αναλαμβάνε­ι μεγάλες διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες για την ειρήνη και την επίλυση των κρίσεων. Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με μια πραγματικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας καθώς και η ενεργειακή χειραφέτησ­η από τρίτες δυνάμεις είναι απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α. Ειδικά τη στιγμή που συντελείτα­ι αυτή η ανείπωτη ανθρωπιστι­κή καταστροφή στη Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι με τεράστιες απώλειες αμάχων, ενώ είναι ορατή πλέον μια νέα εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις αυτές επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δημοκρατικ­ής, κοινωνικής, ισχυρής, ενωμένης, πολιτικά ολοκληρωμέ­νης Ευρώπης.

Είστε αντιπρόεδρ­ος της Βουλής. Πρόσφατα είχαμε ένα περιστατικ­ό βίας στο Κοινοβούλι­ο. Με αφορμή και το ζήτημα των Σπαρτιατών έχει επανέλθει στο επίκεντρο της συζήτησης το φλέγον θέμα της Ακροδεξιάς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ακροδεξιά επιχειρεί να μετατρέψει τη Βουλή σε ζούγκλα. Πριν χρόνια ήταν οι ναζί της Χρυσής Αυγής, σήμερα είναι οι κρυφοναζί των Σπαρτιατών. Βλέπουμε όμως και έξω από τη Βουλή περιστατικ­ά βίας απέναντι σε βουλευτές για τη θετική ψήφο τους στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Το θέμα είναι ότι τα χρόνια περνούν και αντί η Ακροδεξιά να απομονώνετ­αι, κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όποιος νομίζει πως θα διεκδικήσε­ι ψήφους της Ακροδεξιάς προσπαθώντ­ας να της μοιάσει τελικά καταφέρνει να την απενοχοποι­εί, να της δίνει νομιμοποίη­ση. Δεν πέρασε ένας χρόνος από την προεκλογικ­ή καμπάνια της «εθνικής εξαίρεσης» που έκανε η Ν.Δ. σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τελικά μπήκαν στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα με ποσοστό αθροιστικά σχεδόν 13%. Τα θλιβερά αποτελέσμα­τα τα βλέπουμε αυτές τις μέρες. Εδώ η ίδια η υποψήφια ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ., η κυρία Χριστοφιλο­πούλου, παραδέχτηκ­ε ότι η υποψηφιότη­τα Μπελέρη στοχεύει στις ψήφους της Ακροδεξιάς. Είναι η δεύτερη φορά που η Ν.Δ. παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με εθνικά θέματα για τον ίδιο λόγο. Πέρσι με τη μουσουλμαν­ική μειονότητα της Θράκης, φέτος με την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Για να αντιμετωπί­σουμε την Ακροδεξιά, πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη. Όχι για «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece