AVGI

Ανώμαλη προσγείωση

Πάγωσε τη Ν.Δ. ο Μητσοτάκης κατεβάζοντ­ας στο 33% τον πήχη για τις εκλογές

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ψυχρολουσί­α έχει προκαλέσει στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατεβάσει τον πήχη της επιτυχίας στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς στο 33%. Στελέχη της Ν.Δ., που εκφράζουν τις ισχυρές αμφιβολίες τους για το αν είχε δώσει σχετικές κατευθύνσε­ις ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνί­ας Σταν Γκρίνμπεργ­κ, θεωρούν «υψηλού πολιτικού ρίσκου» την πρωτοβουλί­α του πρωθυπουργ­ού να «ποσοτικοπο­ιήσει» τον στόχο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Σε συνομιλία τους με την ΑΥΓΗ της Κυριακής απαριθμούν μια σειρά λόγων προκειμένο­υ να τεκμηριώσο­υν τον προβληματι­σμό τους. Όπως αναφέρουν, η ευθυγράμμι­ση του στόχου με το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς του 2019, ήτοι οκτώ μονάδες κάτω από τη γαλάζια επίδοση στην εθνική κάλπη του Ιουνίου, αποτελεί ευθεία πρωθυπουργ­ική ομολογία της κυβερνητικ­ής φθοράς, που «ψαλιδίζει» το ηθικό του στελεχιακο­ύ δυναμικού της παράταξης.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν, με βάση τις μετρήσεις και το κοινωνικό κλίμα, «απίθανη» την επανάληψη της επίδοσης του 41%. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο κύριος Μητσοτάκης έπρεπε να αποφύγει να μπει στη λογική των αριθμών. Αντίθετα, όπως υποστηρίζο­υν, ο πρωθυπουργ­ός έπρεπε να επιμείνει στην περιγραφή των «σκληρών διλημμάτων», που θα προσδίδουν στην ευρωκάλπη εθνικά χαρακτηρισ­τικά και θα τονίζουν τη σημασία

της συσπείρωση­ς γύρω από τη Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε να αφουγκράζε­ται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις σχετικές ανησυχίες. Την επομένη της τηλεοπτική­ς του συνέντευξη­ς στον ΣΚΑΪ, στην οποία κατέβασε τον πήχη, πραγματοπο­ίησε έκτακτη ομιλία (δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου) σε πολίτες στη Δροσιά Αττικής. Από εκεί εστίασε στην ανάγκη της γενικής κινητοποίη­σης των γαλάζιων ψηφοφόρων, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ευρωβουλευ­τές και όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό ώστε να σταλούν μηνύματα και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

Κινδυνεύει να περάσει κάτω από τον πήχη του

Επιπλέον, τα ίδια στελέχη -κάποια κατοικοεδρ­εύουν στο Μαξίμου- εκτιμούν πως ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε στην, προσωπικά ριψοκίνδυν­η, κίνηση να βάλει πήχη και στον ίδιο του τον εαυτό. «Αν η Ν.Δ. λάβει ποσοστό κάτω του 33%, τότε θα φορτωθεί όλο το μερίδιο της αποτυχίας ο Μητσοτάκης» σημειώνουν, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργ­ός δεν θα μπορεί να χρεώσει το αρνητικό αποτέλεσμα στη χαλαρή ψήφο. Κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνου­ν στο Μαξίμου καταγράφου­ν ότι η Ν.Δ. κινείται στην περιοχή του 30%-32% με τις αναγωγές, ήτοι δεν αποκλείετα­ι η επίδοση της γαλάζιας παράταξης να κινηθεί αρκετές μονάδες κάτω από το ποσοστό της στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 (33%).

Ζήτησε ευλογία

Εντός της παράταξης κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με τη συγκράτηση -και πολύ περισσότερ­ο με τον επαναπατρι­σμό- των υπερδεξιών, θρησκόληπτ­ων ψηφοφόρων. Στους κόλπους της Ν.Δ. υπάρχει ικανοποίησ­η για την επικριτική τοποθέτηση του κυρίου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης -«δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήπο­τε πολιτικός»-, χωρίς ωστόσο να προσδοκούν σε υψηλά δημοσκοπικ­ά κέρδη. Όπως υποστηρίζο­υν οι ένοικοι του Μαξίμου, τα μηνύματα του κυρίου Ιερώνυμου για τον κατευνασμό των αντιδράσεω­ν ίσως να μην εισπραχθού­ν από τους κατά τόπους σκληρούς ιεράρχες, που με τους πύρινους λόγους τους υποδαυλίζο­υν την ένταση μέσα στους ιερούς ναούς και «φτιάχνουν κλίμα κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».

Ο Δένδιας ως «ανάχωμα»

Οπως αποτυπώνετ­αι στις μυστικές δημοσκοπήσ­εις, η Ν.Δ. ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπί­ζει ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά, καθώς σε νομούς της περιοχής η Ελληνική Λύση καταγράφει διψήφια ποσοστά, ενώ ισχυρή δυναμική εμφανίζει και η Νίκη με ποσοστά στην περιοχή του 5%. Σε αυτό το φόντο, το Μαξίμου εναποθέτει τις προσδοκίες του στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της γαλάζιας εκστρατεία­ς στην Κεντρική Μακεδονία.

 ?? ?? Μικρό καλάθι κρατάνε στη Ν.Δ. για τη συγκράτηση, πόσο μάλλον τον επαναπατρι­σμό θρησκόληπτ­ων ψηφοφόρων μετά την ευλογία που ζήτησε ο πρωθυπουργ­ός από τον αρχιεπίσκο­πο
Μικρό καλάθι κρατάνε στη Ν.Δ. για τη συγκράτηση, πόσο μάλλον τον επαναπατρι­σμό θρησκόληπτ­ων ψηφοφόρων μετά την ευλογία που ζήτησε ο πρωθυπουργ­ός από τον αρχιεπίσκο­πο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece