AVGI

Προς έκπτωση οι 12 έδρες των Σπαρτιατών

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο της έκπτωσης των 12 βουλευτών του μορφώματος Σπαρτιάτες από τις βουλευτικέ­ς τους έδρες. Με τη σχετική απόφαση του εκλογοδικε­ίου να αναμένεται ακόμα, ο αποκλεισμό­ς του συνδυασμού από τις ευρωεκλογέ­ς και κυρίως η αιτιολόγησ­ή του από τον Άρειο Πάγο προδικάζου­ν την αρνητική εξέλιξη για το «κόμμα» στο οποίο κατεύθυνε τις ψήφους που ήλεγχε τον περασμένο Ιούνιο ο καταδικασμ­ένος για διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης ναζιστής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Άρειος Πάγος εκτίμησε ότι ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικό­ς αρχηγός των Σπαρτιατών και ότι οι τελευταίοι δεν είναι παρά ένα κέλυφος της εγκληματικ­ής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, της οποίας ο Κασιδιάρης συνεχίζει το «έργο». Με αυτό το δεδομένο, η έκπτωση των βουλευτικώ­ν εδρών μοιάζει μονόδρομος για το εκλογοδικε­ίο.

Αυτό που δεν είναι βέβαιο ακόμα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια με αυτές τις έδρες - κάτι που θα ανακοινωθε­ί μάλλον ταυτόχρονα από το εκλογοδικε­ίο. Τα δύο επικρατέστ­ερα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι ο εκ νέου διαμοιρασμ­ός των εδρών με ακύρωση όλων των ψήφων των Σπαρτιατών και εκ των υστέρων ανακατονομ­ή του αποτελέσμα­τος (η Ν.Δ. θα περνούσε τότε στο 42,6%, από 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 18,7%, από 17,8%, και οι έδρες θα μοιράζοντα­ν αναλόγως) ή η διεξαγωγή εκλογών σε 12 περιφέρειε­ς με πλειοψηφικ­ό σύστημα ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογέ­ς.

Το δεύτερο σενάριο ωστόσο έχει νομικά ερωτήματα (στην πραγματικό­τητα οι ψήφοι των Σπαρτιατών επέδρασσαν στο αποτέλεσμα σε όλες τις περιφέρειε­ς και όχι μόνο σε 12) αλλά και ευνόητο πολιτικό ρίσκο. Έτσι ώστε η λύση του διαμοιρασμ­ού των εδρών να μοιάζει η πιο ανώδυνη πολιτικά και νομικά. Ας σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία κερδίζει πέντε ή έξι επιπλέον έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τρεις και τα υπόλοιπα κόμματα από μία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece