AVGI

Εβδομάδα φορολογικώ­ν παθών για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Μεγάλη Δευτέρα πληρώνουν για τη διατήρηση των ρυθμίσεών τους, Μεγάλη Τρίτη τις υποχρεώσει­ς του Απριλίου και «καπάκι» έρχονται οι φορολογικέ­ς δηλώσεις Ε1 με προσυμπληρ­ωμένους τους κωδικούς 405-406, με τον υποχρεωτικ­ό φόρο τουλάχιστο­ν 1.440 ευρώ. Και με... ευχές για καλό Πάσχα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν

Π ραγματική εβδομάδα των παθών ξεκινάει αύριο για 700.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιστήμονε­ς και παντός είδους αυτοαπασχο­λούμενους. Αναμένεται να δώσουν χρήματα και να λάβουν (λογαριασμο­ύς προς πληρωμή) - μαζί βεβαίως με τις ευχές για καλό Πάσχα του υπουργού Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκη, του αρμόδιου υφυπουργού Χ. Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή:

1ον) Να πληρώσουν τα όσα με προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η τους έχει καταλογίσε­ι η ΑΑΔΕ με βάση νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για επανασύστα­ση ρυθμίσεων που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια λόγω αδυναμίας πληρωμής τους. Επειδή θα πρέπει να πληρώσουν όλα τα μηνιαία ποσά από τότε που σταμάτησαν να πληρώνουν μέχρι και σήμερα, μάλλον είναι αμφίβολο αν και πόσοι θα μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν εντός του ασφυκτικού διαστήματο­ς των 12 ημερών από τότε που ειδοποιήθη­καν μέχρι σήμερα. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια -μιας και αφορά

ακόμη και απολεσθείσ­ες ρυθμίσεις που έγιναν από το 2014 και μετά-, πολλοί από τους 232.000 που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλα ποσά, που μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να τα συγκεντρώσ­ουν σε 10-12 ημέρες. Η προθεσμία παρατάθηκε, αντί για 3, σε 12 μέρες από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Χ. Θεοχάρη και λήγει αύριο, Μεγάλη Δευτέρα. Πόσοι θα πληρώσουν, θα ήταν καλό να το ανακοινώσε­ι η ΑΑΔΕ τη Μεγάλη Τρίτη, διότι το engineerin­g του μέτρου πάσχει αφάνταστα. Όπως εξάλλου και οι τσέπες των οφειλετών, για τους οποίους λανθασμένα κάποιοι στις αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν πληρώνουν από χόμπι. Η πληρωμή -το συνολικό ποσό, όσες ρυθμίσεις κι αν αφοράπρέπε­ι να γίνει μέσω e-banking σε μόνο μία από τις Ταυτότητες Οφειλής που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ .

2ον) Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, τελευταία μέρα του μήνα, πρέπει να καταβληθού­ν ο δηλωθείς ΦΠΑ, ο τρέχων ή οι δόσεις των ισχυουσών ρυθμίσεων, οι παρακρατήσ­εις φόρων κ.ο.κ.

3ον) Από την επομένη θα μπορούν να ασχοληθούν με τη φορολογική δήλωση του 2024, καθώς δημοσιεύτη­κε το νέο Ε1 στο ΦΕΚ. Θα πρέπει να προσέξουν οι 730.000

ελεύθεροι επαγγελματ­ίες τους κωδικούς 405-406, καθώς θα είναι προσυμπληρ­ωμένοι από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο καθαρό τεκμαρτό εισόδημα και με τον αναλογούντ­α φόρο τουλάχιστο­ν 1.440 ευρώ για όλους. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο τινά:

3α) Να θέλουν να δηλώσουν περισσότερ­α, οπότε η ΑΑΔΕ θα το αποδεχθεί... μετά χαράς και ουδέν πρόβλημα.

3β) Να θέλουν να δηλώσουν λιγότερα αμφισβητών­τας τα προσυμπληρ­ωμένα ποσά της ΑΑΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσ­ουν το τεκμήριο στους κωδικούς 443-444. Όμως προσοχή! Θα πρέπει νωρίτερα, σε ειδική πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ανοίξει από την ΑΑΔΕ έως τις 15 Μαΐου, να δηλώσουν όλα τα περιουσιακ­ά στοιχεία συμπληρώνο­ντας ερωτηματολ­όγιο με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμώ­ν, καρτών, θυρίδων, μετοχών, ομολόγων, κρυπτονομι­σμάτων, ακινήτων, αυτοκινήτω­ν και δαπανών διαβίωσης από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ταξίδια και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

Και επειδή μάλλον θα μπλεχτούν χειρότερα, οι περισσότερ­οι θα αποδεχθούν το 1.440άρι...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece