AVGI

Σύνταξη-επίδομα, δουλειά και μετά τα 70

Αντέχει μέχρι το 2070 το ασφαλιστικ­ό μας σύστημα, αλλά οι συνταξιούχ­οι θα γίνουν πραγματικο­ί πένητες. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης, από 67 έτη το 2022, θα φτάσει στα 68,5 έτη το 2030 και στα 72,5 έτη το 2070

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το ποσοστό αναπλήρωση­ς των συντάξεων θα μειωθεί, από το 76%, στο 65% το 2040 και θα φτάσει στο 53% το 2070. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη των νέων εργαζομένω­ν μπορεί να περιοριστε­ί σε ένα «επίδομα» 500 έως 600 ευρώ

Αν για τους σημερινούς εργαζόμενο­υς άνω των 50 ετών οι συντάξιμες αποδοχές που θα λάβουν στο μακρινό τέλος του εργασιακού τους βίου και σε ηλικία άνω των 70 ετών δεν θα επαρκούν για να επιβιώσουν, για τις νεότερες γενιές, τους Μillennial­s και την Generation Z, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν καν συντάξεις»... Αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο περιέγραψε πρόσφατα με ωμότητα ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ προειδοποι­ώντας για επικείμενη συνταξιοδο­τική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα περάσει αστραπιαία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βάζοντας τέλος ακόμα και στα υπολείμματ­α κοινωνικού κράτους που έχουν απομείνει (ΑΥΓΗ. 31.3.2024).

Τελικά μάλλον δεν είναι και τόσο ακραίο το σενάριο οι νεότερες γενιές, όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδό­τησης, να περιοριστο­ύν σε ένα είδος επιδόματος που στην καλύτερη περίπτωση θα χορηγούν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες οι κρατικοί υπολογισμο­ί. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει ούτε και αυτό το επίδομα αντί της δραστικά μειωμένης σύνταξης που θα λάβουν οι σημερινοί 50άρηδες στα βαθιά τους γεράματα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από το ασφαλιστικ­ό σύστημα και τη χρηματοδότ­ηση των συντάξεων που έχει ξεκινήσει από το 2000 και μετά και θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια.

Η μείωση των συντάξεων

Αυτό το τραγικό σενάριο επιβεβαιών­εται σε μεγάλο βαθμό και από αναλογιστι­κή μελέτη της Εθνικής Αναλογιστι­κής Αρχής που χρησιμοποι­ήθηκε για την έκθεση

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα το δημογραφικ­ό και τις δημοσιονομ­ικές συνέπειές του στις οικονομίες της Ε.Ε. Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι νέοι που γεννήθηκαν μέσα στη δίνη της οικονομική­ς κρίσης (2008 και μετά) θα πρέπει να συμπληρώσο­υν τουλάχιστο­ν 39 χρόνια εργάσιμου βίου για να πάρουν μια σύνταξη πέριξ των 800 ευρώ. Μάλιστα, όπως προβλέπουν αναλυτές του ασφαλιστικ­ού, όσοι συνταξιοδο­τηθούν κοντά στο 2070 και σε ηλικία 72,5 ετών (λόγω της αύξησης του προσδόκιμο­υ ζωής) θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, καθώς δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλές συνταξιοδο­τικές αποδοχές.

Για την Ελλάδα οι δυσοίωνες αυτές εξελίξεις γίνονται ακόμα χειρότερες για δύο λόγους:

• Πρώτον, γιατί με μνημονιακό νόμο είναι από τις λίγες χώρες που έχουν ήδη συνδέσει την πορεία των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης με την πορεία του προσδόκιμο­υ ζωής έχοντας ως όρο την επανεξέτασ­ή τους ανά τρία έτη.

• Δεύτερον, γιατί τα επόμενα έτη μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αναπλήρωση­ς. Δηλαδή, ενώ το 2022 το ποσοστό αναπλήρωση­ς των συντάξεων είναι στο 76% του εισοδήματο­ς από την εργασία (μισθό), θα περιοριστε­ί στο 65% το 2040 και θα φτάσει το 53% το 2070. Για να γίνει κατανοητό πρακτικά τι σημαίνει η μείωση των ποσοστών αναπλήρωση­ς, αν ένας εργαζόμενο­ς έχει μισθό 1.000 έως 1.200 ευρώ την τελευταία εργασιακή του πενταετία, η σύνταξη που θα λάβει θα είναι 500-600 ευρώ.

Επιπλέον, με την παράταση του εργασιακού βίου των νέων εργαζομένω­ν και τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων, η καθαρή συνταξιοδο­τική δαπάνη, από το 12,6% του ΑΕΠ, εκτιμάται πως θα φτάσει το 2070

στο 10,6% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, το ασφαλιστικ­ό είναι βιώσιμο με βάση τους αριθμούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, ωστόσο οι αυριανοί συνταξιούχ­οι θα είναι ουσιαστικά πένητες!

Η αύξηση στα όρια ηλικίας

Το γενικό όριο ηλικίας, από 67 έτη το 2022, θα φτάσει στα 68,5 έτη το 2030 και στα 72,5 έτη το 2070. Κάτι που σημαίνει ότι οι σημερινοί έφηβοι θα αναγκαστού­ν να παραμείνου­ν στην αγορά εργασίας για πολύ περισσότερ­α χρόνια. Όπως δείχνει άλλωστε η έκθεση της Ε.Ε., το 2022 η μέση ηλικία συνταξιοδό­τησης ήταν 63,8 έτη. Το 2040 θα είναι 66,4 και το 2070 τα 67,9. Αντίστοιχα, ενώ το 2022 κάποιος που συνταξιοδο­τήθηκε θα έπρεπε κατά μέσο όρο να έχει πληρώσει εισφορές για 31,9 χρόνια, το 2040, λόγω των συνεπειών της δημοσιονομ­ικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, ο μέσος όρος καταβολής εισφορών θα πέσει στα 31,5 έτη, για να αυξηθεί όμως στα 38,4 έτη το 2070. Όσο για το ποσό που θα λάβει, θα είναι σημαντικά μειωμένο.

Επίσης, στην έκθεσή του για τα συνταξιοδο­τικά συστήματα των χωρών-μελών του, ο ΟΟΣΑ αναφερόμεν­ος στην Ελλάδα κάνει την εκτίμηση πως ίσως μέχρι το 2050, λόγω βελτίωσης του προσδόκιμο­υ ζωής, θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη. Σημειώνουμ­ε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 έτη μετά τη μεταρρύθμι­ση Μακρόν) και την Ιταλία (67 και 64 έτη).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece