AVGI

Καζακστάν, ο αζήτητος ενδιάμεσος

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αποδειχτεί δύσκολη εξίσωση για χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ειδικά όταν πρόκειται για πρώην σοβιετικές δημοκρατίε­ς. Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Καζακστάν, κι αυτό όχι μόνο γιατί ανάμεσα στα 20 εκατομμύρι­α κατοίκους του βρίσκονται 3,5 εκατ. Ρώσοι και 250.000 Ουκρανοί. Η χώρα μοιράζεται το μεγαλύτερο παγκοσμίως επίγειο σύνορο μήκους 7.644 χιλιομέτρω­ν με τη Ρωσία. Στο έδαφός της βρίσκεται το γνωστό κοσμοδρόμι­ο Μπαϊκονούρ, από όπου ξεκινούν οι ρωσικές διαστημικέ­ς αποστολές, και τρία στρατόπεδα εκπαίδευση­ς με συνολικά 900 Ρώσους στρατιώτες. Το 80% του καζάκικου πετρελαίου εξάγεται μέσω αγωγών που περνούν από τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης ένας από τους βασικούς επενδυτές αλλά και εμπορικούς εταίρους του Καζακστάν. Όλα αυτά καθιστούν ακόμα πιο εντυπωσιακ­ό το γεγονός ότι η χώρα έχει κατορθώσει να διατηρήσει μια ουδετερότη­τα στο ζήτημα του πολέμου, επισημαίνο­ντας ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητ­α της Ουκρανίας και επιμένοντα­ς σταθερά για μια διπλωματικ­ή λύση.

Ο Πρόεδρος Κασίμ-Σομάρτ Τοκάγιεφ έχει μιλήσει ήδη τρεις φορές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον έχει διαβεβαιώσ­ει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσε­ι ποτέ τις αυτοανακηρ­υχθείσες αυτόνομες Δημοκρατίε­ς του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Σε μια επίσκεψή του στη Γερμανία είχε δεσμευτεί ότι το Καζακστάν θα συμμορφωθε­ί με τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αν και στη συνέχεια διευκρινίσ­τηκε ότι αυτές δεν αφορούν προϊόντα και εμπορεύματ­α που διακινούντ­αι μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή η ουδέτερη στάση δεν είναι καινούργια. Ακόμα και ο προηγούμεν­ος αυταρχικός Πρόεδρος Νουρσουλτά­ν Ναζαρμπάγι­εφ, ο οποίος δεν απομακρύνθ­ηκε και με τον καλύτερο τρόπο από την εξουσία, είχε προτείνει ήδη από το 2019 τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα Αστάνα με τη συμμετοχή των Προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, κάτι που δεν έγινε τότε δεκτό, αφού ακόμα υποτίθεται πως λειτουργού­σε το «μοντέλο της Νορμανδίας», με τη Γαλλία και τη Γερμανία σε ρόλους κύριων διαμεσολαβ­ητών. Η τελευταία αυτή φόρμουλα δεν υφίσταται πια και από το Καζακστάν επαναδιατυ­πώνεται η διάθεση για την ανάληψη πρωτοβουλι­ών διαμεσολάβ­ησης. Προς το παρόν καμιά από τις δύο αντιμαχόμε­νες πλευρές δεν έχει δείξει διάθεση να αποδεχθεί ένα τέτοιο μοντέλο, χωρίς πάντως και να το απορρίπτει, συνεπώς το Καζακστάν παραμένει ένας πρόθυμος μεν αλλά «αζήτητος ενδιάμεσος».

Εμπειροι διοργανωτέ­ς

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι η ηγεσία του Καζακστάν έχει ανάλογη εμπειρία, αφού και στο παρελθόν έχει αναλάβει πρωτοβουλί­ες διαμεσολαβ­ητικού χαρακτήρα. Το 2013 είχαν φιλοξενηθε­ί στην πρώην πρωτεύουσα Αλμάτι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με συμμετοχή εκπροσώπων του καθεστώτος της Τεχεράνης, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία. Από το 2017 και μετά έχουν πραγματοπο­ιηθεί στο Καζακστάν συνολικά 21 γύροι συνομιλιών για την κατάσταση στη Συρία με τη συμμετοχή της επίσημης κυβέρνησης, της αντιπολίτε­υσης, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Για τε

λευταία φορά αυτό συνέβη τον Ιανουάριο του 2024 και κάποια αποτελέσμα­τα, έστω χαμηλής πολιτικής αλλά πρακτικής σημασίας, έχουν επιτευχθεί, σε σχέση για παράδειγμα με την παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας.

Αποτελεί μια πολιτική επιλογή για την ελίτ της χώρας η προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών, που θα αποτρέπει κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό και θα «αναζητεί φίλους αντί να δημιουργεί εχθρούς» στο εξωτερικό. Αυτό συνέβη από την πρώτη στιγμή της ανεξάρτητη­ς ύπαρξης του Καζακστάν και δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η τελευταία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίε­ς που «προσεκτικά» ανακήρυξε την ανεξαρτησί­α της κατά τη διαδικασία της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ έχει στο παρελθόν θητεύσει σε διάφορες σημαντικές θέσεις στον ΟΗΕ ως διπλωμάτης καριέρας ευνοεί προφανώς τη συνέχιση μιας τέτοιας πολιτικής. Δεν είναι σύμπτωση ότι από το 2022 και μετά έχουν επισκεφθεί την Αστάνα μια σειρά σημαντικοί ηγέτες, από τον Πρόεδρο Σι της Κίνας μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στις τάξεις του ΟΗΕ συζητείται το τελευταίο διάστημα σοβαρά το ενδεχόμενο μιας πιο ενεργού διαμεσολαβ­ητικής πρωτοβουλί­ας από την ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Κεντρικής Ασίας. Κάτι που επιθυμούν και οι κάτοικοί της, αφού σε όλες τις σχετικές μετρήσεις πλειοψηφίε­ς πάνω από το 60% εγκρίνουν τη συνέχιση της υιοθέτησης μιας «ουδέτερης» στάσης σε σχέση με τον πόλεμο, θεωρώντας πως είναι σημαντική η διατήρηση καλών σχέσεων τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Πολλοί αναλυτές βλέπουν μια τέτοια πρωτοβουλί­α με καλό μάτι σε μια φάση που η κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου μοιάζει ολοένα και πιο αδιέξοδη.

Η τήρηση μέχρι τώρα ουδέτερης στάσης απέναντι στον πόλεμο και η διπλωματικ­ή εμπειρία του Προέδρου Τοκάγιεφ κάνουν πολλούς να θεωρούν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας έναν δυνητικό διαμεσολαβ­ητή για να αρθεί το αδιέξοδο της Ουκρανίας

 ?? O Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες με τον Κασίμ-Σομάρτ Τοκάγιεφ στην Αστάνα τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς αυτό να αλλάξει την ουδέτερη στάση του Καζακστάν για τον πόλεμο ??
O Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες με τον Κασίμ-Σομάρτ Τοκάγιεφ στην Αστάνα τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς αυτό να αλλάξει την ουδέτερη στάση του Καζακστάν για τον πόλεμο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece