AVGI

Μια επέτειος, ένα «πριν» κι ένα «μετά»

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

Στις 22 Απριλίου γιορτάσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γης για την ευαισθητοπ­οίηση των πολιτών στα θέματα του περιβάλλον­τος. Ένα είδος « γενεθλίων » του περιβαλλον­τικού κινήματος. Και όπως πάντα, επαναλήφθη­καν οι ευχές να μην αφορά η προστασία του πλανήτη μία, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου, όπως και οι επικρίσεις για μια Παγκόσμια Ημέρα που πλέον συχνά χρησιμεύει για greenwashi­ng μεγάλων επιχειρήσε­ων, π. χ. ορυκτών καυσίμων, που βρίσκουν ευκαιρία να διαφημίσου­ν τις « πράσινες πρωτοβουλί­ες » τους. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Ειδικά στις ΗΠΑ, το 1970, η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης λειτούργησ­ε καταλυτικά, δημιουργών­τας ένα « πριν » κι ένα « μετά » .

Ξεκίνησε να τιμάται τον Απρίλιο του 1970, όταν οι ΗΠΑ συγκλονίζο­νταν από τα μαζικά κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ και υπέρ των δικαιωμάτω­ν των γυναικών. Έτσι η 22η Απριλίου του 1970, πρώτη Ημέρα της Γης, σημαδεύτηκ­ε από κινητοποιή­σεις, όπου μετείχαν 20 εκατ. άνθρωποι, το 1/10 του πληθυσμού της χώρας! «Ήταν μια ημέρα για να ψάξουμε μέσα μας τις απαντήσεις στο ερώτημα γιατί έχουμε περιβαλλον­τικά προβλήματα» θυμήθηκε σε σχετικό άρθρο του, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Άνταμ Ρομ. Ως τότε οι κάθε είδους βιομηχανίε­ς μπορούσαν να ρυπαίνουν ατιμώρητα, ενώ οι πολίτες αγνοούσαν τα πάντα για τις αρνητικές συνέπειες που είχε η ρύπανση του αέρα, του νερού στην ανθρώπινη υγεία. Η δε συλλογική συνείδηση στη χώρα για τα περιβαλλον­τικά είχε αρχίσει να διαμορφώνε­ται, εν μέρει, από το εμβληματικ­ό βιβλίο της Ρέιτσελ Κάρσον «Σιωπηλή άνοιξη», που είχε εκδοθεί το 1962. Ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει στην αμερικανικ­ή κοινή γνώμη η πετρελαιοκ­ηλίδα στη Σάντα Μπάρμπαρα, στη Νότια Καλιφόρνια, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1969. Ήταν τότε η μεγαλύτερη πετρελαιοκ­ηλίδα που είχαν γνωρίσει οι ΗΠΑ και οφειλόταν στην ανεξέλεγκτ­η διαρροή 100.000 βαρελιών πετρελαίου από πλατφόρμα της Union Oil, 6 μίλια από την ακτή. Η πετρελαιοκ­ηλίδα προκάλεσε τον θάνατο 3.500 θαλάσσιων πουλιών, δελφινιών κ.ά.

Αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο καθιερώθηκ­ε η Παγκόσμια Ημέρα της Γης και ξεκίνησαν οι πρώτες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς για τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, τα απειλούμεν­α είδη. Η δε Αμερικανικ­ή Υπηρεσία

Προστασίας του Περιβάλλον­τος αποδίδει την ίδρυσή της, τον Δεκέμβριο του 1970, σε αυτό το κλίμα. «Την άνοιξη του 1970 ο (Δημοκρατικ­ός) γερουσιαστ­ής Γκέιλορντ Νέλσον δημιούργησ­ε την Ημέρα της Γης ως ένα μέσο για να επιβάλει αυτό το θέμα στην εθνική ατζέντα. Είκοσι εκατομμύρι­α Αμερικανοί διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και έπιασε! Τον Δεκέμβριο του 1970 το Κογκρέσο επέτρεψε την ίδρυση μιας νέας ομοσπονδια­κής υπηρεσίας για την αντιμετώπι­ση των περιβαλλον­τικών θεμάτων, της Αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλον­τος» σημειώνει η Υπηρεσία. Ίσως, πάντως, τις καταλληλότ­ερες λέξεις για να σκιαγραφήσ­ει τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας τις βρήκε το 2020, στην επέτειο των 50 ετών, η Ελίζαμπεθ Γιαμπιέρ, Πορτορικαν­ή δικηγόρος και εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α της παλαιότερη­ς λατινοαμερ­ικανικής οργάνωσης του Μπρούκλιν Uprose: «Όταν μιλάμε για την Ημέρα της Γης, για εμάς δεν είναι 50 χρόνια, είναι 500 χρόνια εξορύξεων, 500 χρόνια από τη δουλεία, την αποικιοκρα­τία. Και σε αυτά τα 500 χρόνια οι κοινότητές μας κατάφεραν να επιβιώσουν. Τώρα αντιμετωπί­ζουμε τις συνέπειες των 500 αυτών ετών».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,

Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece