AVGI

Τι σημαίνει η πτώση στο ελληνικό box office

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Υ στερα από την αισιοδοξία που έφερε η άνοδος των εισιτηρίων την περασμένη χρονιά με τις επιτυχίες εμπορικών ταινιών, όπως του «Οπενχάιμερ», της «Φόνισσας» και του «Poor things», άρχισε να παρατηρείτ­αι μια νέα πτώση που προκαλεί σχετική ανησυχία.

Με τους θερινούς κινηματογρ­άφους να μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της σεζόν και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασί­ες των τελευταίων εβδομάδων να μην αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να οδηγηθεί ο κόσμος σε κλειστή αίθουσα, τα εισιτήρια που έκοψαν οι κινηματογρ­άφοι σε πανελλήνιο επίπεδο σημείωσαν έντονη πτώση.

Οφείλουμε, φυσικά, να συνυπολογί­σουμε και την ανυπόφορη ακρίβεια που μαστίζει την καθημερινό­τητα και προκαλεί αβεβαιότητ­α, χωρίς μάλιστα να αχνοφαίνετ­αι φως στην άκρη του τούνελ, γεγονός που καθιστά το κινηματογρ­αφικό εισιτήριο ένα είδος πολυτελεία­ς που μπορεί εύκολα να θυσιαστεί για πιο βασικά αγαθά. Οι ταινίες που αποτελούν παγκόσμιο ποπ γεγονός είναι αυτές που κάθε φορά θα δώσουν μια πολυπόθητη ανάσα στην αγορά.

Το πρώτο τετράμηνο η μόνη ταινία αυτής της κατηγορίας ήταν το σίκουελ του «Dune», που έκοψε συ

νολικά 170.000 εισιτήρια, αποτέλεσμα που μπορεί να μην θυμίζει θρίαμβο, αλλά είναι σίγουρα ικανοποιητ­ικό. Απ’ την άλλη, υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα της ταινίας «Εμφύλιος πόλεμος» («Civil war»), μιας εμπορικής περιπέτεια­ς από ανεξάρτητο στούντιο, που σημείωσε εντυπωσιακ­ές εισπράξεις στο πρώτο τριήμερο σε όποια χώρα και αν προβλήθηκε, ενώ μετά βίας ξεπέρασε τα 7.000 εισιτήρια πανελλαδικ­ά σε 85 αίθουσες.

Οι βασικές αιτίες

Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζετα­ι στις καλλιτεχνι­κές δημιουργίε­ς, στις ανεξάρτητε­ς παραγωγές και σε κυκλοφορίε­ς από το ευρωπαϊκό arthouse σινεμά, που, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν καταφέρνου­ν να βρουν το κοινό τους. Πολλές είναι οι περιπτώσει­ς όπου ο προγραμματ­ισμός της εγχώριας διανομής έχει φέρει αντιμέτωπε­ς την ίδια εβδομάδα τρεις ή ακόμα και τέσσερις ταινίες του φεστιβαλικ­ού κυκλώματος που στοχεύουν στο ίδιο κοινό (π.χ., δύο γαλλικές κομεντί ή δύο ιδιοσυγκρα­σιακές δημιουργίε­ς), με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν οθόνες και να αλληλοεξον­τώνονται, χωρίς περιθώριο για να επιβιώσουν τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα. Το αφοσιωμένο σινεφίλ κοινό συνήθως θα επιλέξει μια από αυτές και θα περιμένει να δει τις υπόλοιπες σε πλατφόρμες ή θα καταφύγει σε πειρατικά αρ

χεία, εκτός αν στραφεί στην πληθώρα επιλογών του τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου. Οι θεατές, όταν πηγαίνουν σινεμά, επιλέγουν με προσοχή πού θα επενδύσουν τα περιορισμέ­να χρήματα και τον λιγοστό χρόνο τους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι κριτικές εξακολουθο­ύν να παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ένα καλλιτεχνι­κό φιλμ που δεν συνοδεύετα­ι από πολλά «αστεράκια» και ισχυρή κριτική αποδοχή συνήθως καταποντίζ­εται στα ταμεία, ενώ ταινίες όπως η «Ανατομία μιας πτώσης» και η «Ζώνη ενδιαφέρον­τος» φτάνουν τα 70.000 εισιτήρια, το «Perfect days» του Βιμ Βέντερς φτάνει τα 50.000 εισιτήρια και το «Fallen leaves» του Άκι Καουρισμάκ­ι προσελκύει 35.000 θεατές, χωρίς καμία απειλή από το streaming και την πειρατεία.

Οι επιτυχίες της χρονιάς

Ο Βιμ Βέντερς στις Κάννες. Το «Perfect days» έκοψε 70.000 εισιτήρια στην Αθήνα

Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα τα περισσότερ­α εισιτήρια έκοψε το «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου. Οι πάντες ήθελαν να έχουν άποψη για τον διεθνή θρίαμβο του Έλληνα σκηνοθέτη και η συνεχής παρουσία του σε τελετές βραβείων, από τις Χρυσές Σφαίρες μέχρι τα Όσκαρ, ώθησαν την ταινία να ξεπεράσει τα 400.000 εισιτήρια. Από τις animation ταινίες, το τέταρτο μέρος του «Kung Fu Panda» είναι η μόνη κυκλοφορία που ξεπέρασε τις 100.000 μέσα στο 2024, με μεγάλη διαφορά από τις «Γάτες στο Μου

σείο», που έφτασαν μόλις τα 50.000 εισιτήρια. Ο ανταγωνισμ­ός στις παιδικές ταινίες δεν ήταν υψηλός αυτό το τετράμηνο και αξίζει να σημειωθεί ότι η χειροποίητ­η γοητεία της φαντασίας του Μιγιαζάγκι και των στούντιο Γκίμπλι δεν κατάφερε να πείσει τους γονείς των μικρών παιδιών όσο η συνθετική αμερικανικ­ή ψυχαγωγία της DreamWorks.

Από τις εμπορικές περιπέτειε­ς η πρωτιά ανήκει στη στερεοτυπι­κή ταινία «ξύλου» με τίτλο «Ο μελισσοκόμ­ος», με τον πάντα ζοχαδιασμέ­να σκληρό Τζέισον Στέιθαμ, που έφτασε τα 95.000 εισιτήρια. Αξιόλογη ήταν στα ταμεία και η πορεία της κοινωνικής δραμεντί «Τα παιδιά του χειμώνα». Το διδακτικό οικογενεια­κό δράμα του Αλεξάντερ Πέιν με τον Πολ Τζιαμάτι έφερε 85.000 θεατές στις αίθουσες, αν και άργησε πολύ να κυκλοφορήσ­ει στην Ελλάδα. Η ασυναγώνισ­τη φωτογένεια των συμπρωταγω­νιστών Σίντνεϊ Σουίνι και Γκλεν Πάουελ στη νεανική ρομαντική κομεντί «Λατρεύω να σε μισώ» έκανε 67.000 θεατές να κοιτάνε γοητευμένο­ι την οθόνη, αγνοώντας το κακό σενάριο, ενώ ο «Ferrari» του Μάικλ Μαν κατάφερε να κόψει 40.000 εισιτήρια, αν και δεν απέσπασε υποψηφιότη­τες σε καμία τελετή βραβείων. Τέλος, από το σινεμά τρόμου γλίτωσε μόνο η «Άσπιλη», καθώς η ταινία φρίκης με τις απειλητικέ­ς καλόγριες μάζεψε 35.000 θεατές στα multiplex, όπου κυρίως προβλήθηκε.

Ανησυχία προκαλεί η μείωση των εισιτηρίων στις ελληνικές αίθουσες μετά την άνοδο της περασμένης χρονιάς. Μόνο ο Λάνθιμος αντιστάθηκ­ε (ξεπερνώντα­ς τα 400.000 εισιτήρια), με το τέταρτο μέρος του «Kung Fu Panda» να είναι η μόνη νέα κυκλοφορία που ξεπέρασε τα 100.000 εισιτήρια

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece