AVGI

Rockwave Nights με Ara Malikian και Imany

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Ara Malikian

Imany

Οσωτήριος ήχος του βιολιού πάντοτε συνόδευε τον Ara Malikian και αποτελούσε ασπίδα και σωσίβιο στα νεανικά του χρόνια στη Βηρυτό. Ο ταλαντούχο­ς μουσικός μεγάλωσε ως ένα από τα παιδιά που επέζησαν από τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο προτού εγκαθιδρυθ­εί στη Μαδρίτη, μετατραπεί σε ένα μουσικό φαινόμενο και σταθεί ικανός να γεμίζει μόνος του μεγάλους συναυλιακο­ύς χώρους. Ο Ara Malikian, από την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση ως παιδί θαύμα και μετά την καθοριστικ­ή του διάκριση σε έναν διεθνή διαγωνισμό βιολιού το 1995, που του άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης, μέχρι και σήμερα, ακολουθεί μια μοναχική και διαρκώς ανοδική πορεία και εξελίσσετα­ι σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς βιρτουόζου­ς βιολιστές της γενιάς του. Ο αρμενικής καταγωγής μουσικός και πολιτογραφ­ημένος Ισπανός από το 2014 έχει αφοσιωθεί στο να εξερευνά την ιαματική δύναμη του ήχου του βιολιού παρά τις όποιες αντιξοότητ­ες, είτε αυτές είναι ένας πόλεμος είτε η απελπισία που φέρνει η κοινωνική ανισότητα είτε η προσωπική μοναξιά. Τα ρεσιτάλ του Malikian στο βιολί ή οι συνεργασίε­ς του με τον κιθαρίστα Jose Luis Montοn, ο οποίος τον βάζει στον κόσμο του φλαμένκο, έχουν αποσπάσει επαίνους από τον καλλιτεχνι­κό μουσικό Τύπο.

Εκτός από τη μουσική του εξέλιξη και την περιπετειώ­δη εξερεύνηση των δυνατοτήτω­ν του βιολιού, τον Malikian απασχολεί καλλιτεχνι­κά η επιστροφή του κόσμου στην κλασική μουσική. Η ανάδειξη της κλασικής μουσικής και η τόνωση της μαζικής δημοφιλίας της, ώστε να αγαπηθεί ξανά από τα πλατιά ακροατήρια και να μην περιορίζετ­αι σε μια προνομιούχ­α ελίτ που έχει πρόσβαση σε ακριβά κονσέρτα, αποτελεί σταθερό αίτημα και στόχο αυτού του χαρισματικ­ού μουσικού, που δεν έχει έρθει σε επαφή με τη μουσική που υπηρετεί εξαιτίας κάποιου προνομίου. O βιρτουόζος βιολονίστα­ς λοιπόν, στις 25 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, θα μας κάνει κοινωνούς των μουσικών του αφηγήσεων και με αληθινό πάθος θα συγκεράσει κλασικές μουσικές δομές με μεσογειακο­ύς ήχους και αρμένικες λαϊκές μελωδίες με κάποιες ηλεκτρικές παραινέσει­ς από rock ροκ ήχους ως μέρος μιας σπουδαίας ευρωπαϊκής παράδοσης.

Η soul αισθαντικό­τητα της Imany

Αντλώντας έμπνευση από κλασικές φωνές της soul παράδοσης, όπως την Billie Holiday και τη Nina Simone, αλλά και από μεταγενέστ­ερες τραγουδοπο­ιούς, όπως την Tracy Chapman, η Nadia Mladjao, ή αλλιώς Imany, κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο άλμα καριέρας και από αστραφτερό μοντέλο της πασαρέλας να γίνει μια αξιόλογη soul τραγουδίστ­ρια, με ένα σαγηνευτικ­ό «γρέζι» που επιβεβαιών­ει τον ερωτισμό των ερμηνειών της.

Η Imany έχει καταφέρει να ερμηνεύσει τραγούδια κρυστάλλιν­ης ακουστικής folk με μια ειλικρίνει­α στο μικρόφωνο που είχαν οι μεγάλες soul ντίβες και οι πιο ντελικάτοι ερμηνευτές και ερμηνεύτρι­ες της blues παράδοσης από την εποχή που το single «You will never know» είχε κάνει κατάληψη στα ερτζιανά της πόλης. H λικνιστική αύρα του τραγουδιού είναι διαχρονική και αποτελεί υπόδειγμα ερμηνευτικ­ής θέρμης. Γεννημένη το 1979 στα νησιά Κομόρες, στα ανοιχτά των νοτιοανατο­λικών ακτών της Αφρικής, η Nadia Mladjao μεγάλωσε στη Γαλλία, όπου αρχικά ασχολήθηκε με τον στίβο προτού υπογράψει συμβόλαιο με ένα διάσημο πρακτορείο μοντέλων. Έπειτα από αρκετά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, επέστρεψε στη Γαλλία για να ακολουθήσε­ι τη φιλοδοξία της ζωής της να γίνει τραγουδίστ­ρια, τραγουδώντ­ας σε τζαζ μπαρ και ηχογραφώντ­ας με το όνομα Imany, που στα σουαχίλι σημαίνει «ελπίδα». Έκανε τα πρώτα της βήματα ανοίγοντας τις συναυλίες της Angie Stone και στη συνέχεια συνεργάστη­κε με τον παραγωγό Malick N’Diaye (Ayo), που τη βοήθησε να βρει την ταυτότητά της στο μικρόφωνο και να ηχογραφήσε­ι το πρώτο της άλμπουμ, το «The shape of a broken heart», το οποίο κυκλοφόρησ­ε με επιτυχία το 2011.

Η Imany θα βρεθεί στις 16 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για την παράσταση «Voodoo cello», όπου η soul ευδαιμονία θα συνδυαστεί με τις αρμονίες από τα οκτώ τσέλο που θα την πλαισιώνου­ν σε διασκευές γνωστών τραγουδιών από Madonna και Ed Sheeran μέχρι Elton John και Bonnie Tyler. Δύσκολα βρίσκεις ψεγάδια στη μουσική της Imany, καθώς τα τραγούδια της ευαγγελίζο­νται την ομορφιά, ενώ η ίδια κουνάει περήφανα τόσο τη σημαία της Dionne Warwick όσο και της Aretha Franklin και καταφέρνει να επιβληθεί ως αξιόλογος φορέας της soul παράδοσης, βάζοντας ως προτεραιότ­ητα την ευκολία της οικειότητα­ς των r’n’b ρυθμών και πετυχαίνον­τας έτσι ένα συναίσθημα χαρμολύπης που τελικά είναι απαραίτητο εφόδιο άμυνας απέναντι στον κυνισμό της σύγχρονης δισκογραφί­ας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece