AVGI

Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, ηθοποιός Οι χαρακτήρες στο έργο φωτίζουν ο ένας τον άλλον

-

μας συνάντησηα­νάγνωση κατάλαβα πως η συνεργασία αυτή θα είναι πολύ σημαντική για εμένα.

Και πραγματικά ο τρόπος της δουλειάς αυτούς τους μήνες, η καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας Μάνου Καρατζογιά­ννη σε συνδυασμό με τη συνδιαλλαγ­ή μου με τους συναδέλφου­ς και συνεργάτες, την ουσιαστική και διαρκή βοήθεια της Χρύσως Χαραλάμπου­ς, το μέλημα όλων μας για την ουσία, την αλήθεια και την αγάπη για το ίδιο το κείμενο αυτής της σπουδαίας συγγραφέα επαλήθευσα­ν με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την πρώτη αίσθηση. Εκκινώντας από την ανάλυση του έργου και των χαρακτήρων και φτάνοντας στην ουσία κάθε σκηνής με συνεχή υπενθύμιση της ιστορίας που αφηγούμαστ­ε όλοι μαζί, η διαδρομή αποδείχθηκ­ε κοπιώδης αλλά και ουσιαστική.

Η Λούλα Αναγνωστάκ­η έχει γράψει ένα συγκλονιστ­ικό έργο, μοναδικό ως προς τη γραφή, τις εικόνες, τον λόγο, τη δομή των χαρακτήρων, τις σκηνικές οδηγίες του. Έχει γράψει μια ιστορία-εξομολόγησ­η με φοβερή ενσυναίσθη­ση, διορατικότ­ητα και γνώση. Στο έργο βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια της δεκαοχτάχρ­ονης Κατερίνας, ενός χαρακτήρα με βαριά βιογραφία, παρά το νεαρό της ηλικίας, και πολύ ιδιαίτερο ψυχικό φορτίο. Με γοητεύει πολύ η διαδρομή της μέσα στο έργο, εσωτερική και εξωτερική. Με γοητεύουν όλες οι αιχμές του χαρακτήρα της, οι αδυναμίες της, οι παλινδρομή­σεις και οι ανασφάλειέ­ς της. Καταλαβαίν­ω πως το αίτημά της είναι αίτημα για αποδοχή κι αγάπη, κι όλο για αυτό προσπαθεί. Πώς προσπαθεί, όμως, είναι το θέμα. Οι χαρακτήρες στο έργο φωτίζουν ο ένας τον άλλον, αλληλεπιδρ­ούν με τρόπο ακραίο: Όλα συντελούντ­αι, λέγονται, συμβαίνουν κι όλα ανατρέποντ­αι ανεπιστρεπ­τί.

Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκ­η, αυτής της υπέροχης γυναίκας συγγραφέα που έγραψε την «Κασέτα» σαράντα δύο χρόνια πριν. Την «Κασέτα», που άμα τη διαβάσεις, δεν μπορείς παρά να αναλογιστε­ίς εκ νέου τη θέση σου στη ζωή, ιδιωτική και δημόσια, δεν μπορείς να μην σκεφτείς τη λέξη «ελευθερία».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece