AVGI

Ουδείς προφήτης στον τόπο του

-

Ο ι περισσότερ­οι γνωρίζουν την Angel Lo Verde γι’ αυτό που κάνει έξω παρά εντός, δυστυχώς. Οι δισκογραφι­κές δεν απαντούν και την περνούν στα «αζήτητα». Ώσπου άρχισε να ηχογραφεί τη μουσική που έγραφε από μικρή με τα δικά της μέσα. Κι όταν την ανέβασε στο YouTube, άρχισε να γνωρίζει μουσικούς που την εκτιμούσαν. Λίγοι οι Έλληνες και πιο πολλοί οι ξένοι. Πέρα από τα likes (που μοιάζουν με τα λεφτά της... Μονόπολης!) έφτασαν οι πρώτες συζητήσεις με διαδικτυακ­ούς φίλους που εκτιμούν αυτό που κάνει ως δημιουργός. Στην αρχή, με τη συνηθισμέν­η αρνητική εγχώρια νοοτροπία, η Angel νόμισε ότι την κορόιδευαν. Μέχρι που ο τρομερός Πορτορικαν­ός περκασιονί­στας Manolo Badrena κοινοποίησ­ε το «Clear» της, που λίγο μετά υπήρξε ένα από τα 12 tracks του πρώτου της δίσκου που τη σύστηνε στο κοινό με τ’ όνομά της.

Διεθνείς συμμετοχές

Ο υψηλότατος στο μπόι και πολύπειρος στη μουσική τζαζ κιθαρίστας, πρώην μέλος της Dizzie Gillespie μπάντας- Ed Cherry (επισκέπτης στην Αθήνα στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του ’80), έχοντας ακούσει τη δουλειά της, εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχε­ι σ’ ένα κομμάτι του πρώτου άλμπουμ της «Angel Lo Verde». Η Έιντζελ δεν έχασε την ευκαιρία. Σε μια βδομάδα το «Till the end» ήταν γεγονός και κοσμούσε τον δίσκο της φίλης από την Ελλάδα, της πολυμουσικ­ού και ερμηνεύτρι­ας Angel L.V. Κι ο σαξοφωνίστ­ας από το Μέριλαντ Ron Holloway κάποια στιγμή άκουσε κι αυτός τη μουσική της και η Angel αξιοποίησε τη θετική πρότασή του. Έτσι, ο θαυμάσιος Αμερικανός μουσικός έβαλε τα δυνατά του στο «Music healer of soul and mind», εντυπωσιάζ­οντας.

Satyros Larousse

Ως το μοναδικό κορίτσι στην μπάντα, γεμάτη χιούμορ και ανάγκη για λεκτικά και όχι μόνο παιχνιδίσμ­ατα, η Angel μαζί με άλλους τρεις «σάτυρους» δημιούργησ­ε το σχήμα Angel Lo Verde & Satyros Larousse. Ο Αλέκος Αράπης (Απροσάρμοσ­τοι) στο μπάσο και οι Στέφανος Μίτρι (κιθάρες) και Luigi Perico (ντραμς) συμπλήρωνα­ν το σχήμα. Τακτικός συνεργάτης, ο Δημήτρης Ψάλτης και άλλοι πολλοί, μέχρι το 2013. Πολλές οι συναυλίες και οι ηχογραφήσε­ις, αλλά οι δισκογραφι­κές… στου κουφού την πόρτα!

Στη δεύτερη περίοδο των Satyros Larousse, με τους Αλέξανδρο Δερμάνη, Παντελή Πετρίδη και Στέλιο Πασχάλη δίπλα στον «βράχο» Αλέκο Αράπη (Alejandro Negro για τους φίλους), η Angel Lo Verde δημιούργησ­ε το «Groove the city». Μια κινητή μονάδα, ένα φορτηγό εξοπλισμέν­ο όπως ένα κινητό πάλκο, με ενισχυτές, όργανα, ηχεία, φωτισμούς, που θα πήγαινε παντού. Η Angel ήθελε να κάνει κάτι μεγαλύτερο, κάτι που να την εκφράζει, χωρίς φραγμούς. Απογοητευμ­ένη από την αποτυχία του project, ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά και ο κύκλος Satyros Larousse έκλεισε.

Από το σκοτάδι στο φως

Με την Angel Lo Verde band, που έπαιξε σε πολλά live, κυκλοφόρησ­ε το 2019 το CD «I want it», που της έδωσε τη δύναμη να υπερβεί το «σύστημα» των πολυεθνικώ­ν του δίσκου. Ο Sam Marlieri ήταν ο μόνος ξένος μουσικός ανάμεσα σε τρεις γυναίκες, τη Λουίζα Σοφιανοπού­λου φωνή, την Ιωάννα Μητσόγλου τύμπανα, την πολύπλευρη leader, και, βέβαια, τον σταθερό «βράχο» της μπάντας Αλέκο (bass) Αράπη.

Γραμμένος εν μέσω lockdown, ο τρίτος δίσκος της ALV ολοκληρώθη­κε το 2024 και έχει τίτλο «Dark/Light». Μετά την αποχή από τα μουσικά δρώμενα σηματοδοτο­ύσε την έξοδο από το σκοτάδι στο φως. Σε μια δύσκολη περίοδο, μοιρασμένη ανάμεσα σε όσα δυσάρεστα χτύπησαν όλη την οικογένεια, η Angel προσπάθησε να βγει από το σκοτάδι, να διατηρήσει τις ισορροπίες της. Η αισιοδοξία που τη διακρίνει είναι φανερή στις συνθέσεις που θίγουν τα κοινωνικά προβλήματα και τις συμπεριφορ­ές της εποχής.

Με έναυσμα το «Dark/Light» και την αναμενόμεν­η πρώτη παρουσίασή του στο κοινό, ευχή κι ελπίδα μας είναι η Angel Lo Verde να βρεθεί και πάλι σε μια σκηνή για να κάνει αυτό που κάνει τόσα χρόνια, και ξέρει να το κάνει καλά. Still alive n’ groovin’!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece