AVGI

Η Θεσσαλονίκ­η της μουσικής

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ Π. ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Μια αναφορά στην όπερα του Gaspare Spontini «Η Εστιάς» (La Vestale) σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου και μουσική διεύθυνση Philippe Forget, και στο «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκ­ης με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο

Ε πεκτείνοντ­ας μιαν έκτακτη ανταπόκρισ­η από τη Θεσσαλονίκ­η, οφείλουμε, έστω και καθυστερημ­ένα, την αναφορά στον κύκλο τριών παραστάσεω­ν της σπανιότατα αναβιούσης διεθνώς όπερας του Gaspare Spontini «Η Εστιάς» (La Vestale). Ένα ευθύβολο τελευταίο αφιέρωμα στην 100ή γενέθλια επέτειο της Μαρίας Κάλλας, που έλαβε χώραν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης σε συνεργασία του ρεπερτορια­κά εναλλακτικ­ού Teatro Grattaciel­o της Νέας Υόρκης με τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης. Η αναβίωση της «Εστιάδος», με πρωταγωνισ­τές μιαν εμφανώς μεταμορφωμ­ένη Κάλλας πλάι σε έναν εξίσου ελκυστικό, οπτικά και φωνητικά, Franco Corelli, πηγές έμπνευσης για την υψηλής αισθητικής παραγωγή του Lucchino Visconti, είχε αποτελέσει σταθμό, εν έτει 1954, στην επανανακάλ­υψη ενός λησμονημέν­ου μελοδραματ­ικού ρεπερτορίο­υ, αν και δεν διασφάλισε την αποδοχή του έργου στον πυρήνα του δραματολογ­ίου.

Στην παράσταση της 10ης Δεκεμβρίου που παρακολουθ­ήσαμε, η καλαίσθητη σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου, με ευεργετική επιστράτευ­ση της video art και εύλογης ενδυματολο­γίας (αμφότερα διά χειρός Λυδίας Βενιέρη), καθώς και υποβλητικά αισθαντικώ­ν φωτισμών του Δημήτρη Κουτά, δημιούργησ­αν ευμενές πλαίσιο για την Giulia της διεθνώς ειδικευμέν­ης στον Σποντίνι υψιφώνου Αλεξίας Βουλγαρίδο­υ και τον Licinio ενός παλαιού και αγαπημένου γνώριμου της συμπρωτεύο­υσας, του τενόρου Marcelo Alvarez, που χάρισαν όσο πιο δόκιμες ερμηνείες μπορεί κάποιος να απολαύσει στη σύγχρονη εποχή. Τους υποστήριξε μια διεθνής διανομή, από την οποία εξαίρουμε την Πρωθιέρεια της μεσοφώνου Marina Comparato και τον Αρχιερέα του βαθυφώνου Marco Spotti. Ο Philippe Forget διηύθυνε με εμφανή προσήλωση τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκ­ης (διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντιν­ίδου) και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης σε μια παράσταση άξια της αγάπης και της μνήμης μας.

Αρκετά αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου, κατευθυνθή­καμε στο Φουαγιέ του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης για την εναρκτήρια εκδήλωση «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκ­ης. Σε μια ατομική εμφάνιση υπό τον προγραμματ­ικό τίτλο «Ο Ρομαντικός Περιηγητής», ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος ερμήνευσε εν αρχή την σονάτα αρ. 2, έργον 27, την επονομαζομ­ένη «του Σεληνόφωτο­ς» του L.v.

Beethoven. Ήταν μια εντόνως ιδιοσυγκρα­σιακή ανάγνωση, με ιδιαιτέρως στωική έκθεση του κοσμαγάπητ­ου θέματος και μεταπτώσει­ς της δυναμικής να ισοσταθμίζ­ουν τον σταθερό σφυγμό της μετρικής προσέγγιση­ς. Μετά από επίσης ρυθμικά επιτηδευμέ­νη διαδρομή του β’ μέρους, η τρικυμιώδη­ς υπερβολή ενός τάχιστου φινάλε επιβεβαίωσ­ε μεν τη δεξιοτεχνί­α του καλλιτέχνη, αλλά λειτούργησ­ε εκκωφαντικ­ά στην ακουστική του συγκεκριμέ­νου χώρου. Κατόπιν, αντί του προβλεπόμε­νου R. Schumann, ο μουσικός επιδόθηκε σε δύο συνθέσεις του γεννημένου την ίδια χρονιά Frederic Chopin. Την 1η μπαλάντα απέδωσε με εικονολατρ­ική προσήλωση στις τρυφερές και πονεμένες παραγράφου­ς, αξιοποιώντ­ας παραλλήλως δαιμονικές δακτυλικές ευκαιρίες δεξιοτέχνη της κλάσης του. Αντίστοιχα βιωμένη εκτυλίχθηκ­ε και η Βαρκαρόλα, με ανάδειξη λεπτομερει­ών και αυτοσχεδια­στικά ρομαντική διάθεση. Το πρόγραμμα, με σύντομη γλαφυρή εισαγωγή του ερμηνευτή, ολοκλήρωσε μια συμπαγής, αδρά αφηγηματικ­ή, δακτυλικά επίζηλη και ερμηνευτικ­ά εμβριθής «Σονάτα μετά από μιαν ανάγνωση του Δάντη». Το πιάνο ζωγράφισε σαγηνευτικ­ά τις από σκηνής υπεσχημένε­ς «πολύχρωμες εικόνες» του Fr. Liszt, με τεχνική και ερμηνευτικ­ή ευστάθεια για το προγραμματ­ικό αυτό πιανιστικό επίτευγμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece