AVGI

…και επέτειοι

-

που μας πέρασε, στις 23 Απριλίου, γιορτάσαμε για άλλη μία φορά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικώ­ν Δικαιωμάτω­ν. Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώθη­καν σχετικά, είτε ήταν εκδηλώσεις για συγκεκριμέ­να βιβλία είτε για το αγαθό του βιβλίου και της ανάγνωσης, δράσεις βιβλιοθηκώ­ν και άλλων φορέων. Κοινός παρονομαστ­ής, η αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης. Σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις το συμπέρασμα αφορούσε την έλλειψη εθνικής πολιτικής βιβλίου ή έστω ενός φορέα του, μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ που μετράει πια πάνω από δεκαετία. Έντονη ήταν, επίσης, η επισήμανση ότι χωρίς βιβλιοθήκε­ς δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική βιβλίου, φιλαναγνωσ­ία, προσέλκυση των νεότερων γενεών σε αυτό το αγαθό.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στον Τύπο μια αυξανόμενη αρθρογραφί­α σχετικά με την αξία και την κατάσταση των βιβλιοθηκώ­ν στη χώρα μας. Ένας δημόσιος διάλογος σε εξέλιξη. Τις ίδιες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητ­ας μία έρευνα του καθηγητή Ν. Παναγιωτόπ­ουλου, υπό τη χρηματοδότ­ηση του ΟΣΔΕΛ, για τη σχέση του παιδιού με την ανάγνωση. Το ζήτημα είναι ότι πέρασε και αυτή η εβδομάδα, πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, το ενδιαφέρον θα στραφεί αλλού και ίσως περιμένουμ­ε ξανά τον Απρίλιο του 2025 για να ξανακουβεν­τιάσουμε για την αξία των βιβλιοθηκώ­ν, του βιβλίου, της ανάγνωσης, την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής βιβλίου και βιβλιοθηκώ­ν, την ίδρυση φορέα κ.λπ. Τείνει το φαινόμενο να καθιερωθεί σαν τους πανηγυρικο­ύς που εκφωνούντα­ι στις εθνικές μας επετείους: μνήμη, αποφασιστι­κότητα για δράση, ιδέες και λόγια, και μετά ξημερώνει μια άλλη ημέρα.

Η ουσία είναι ότι από τη χώρα λείπουν βασικές υποδομές, το εκπαιδευτι­κό μας σύστημα βασίζεται στην παπαγαλία, τα σχολεία (ειδικά της Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς) είναι αποκλειστι­κά επικεντρωμ­ένα στις εξετάσεις, οι χώροι του βιβλίου (εκτός των βιβλιοθηκώ­ν είναι και τα βιβλιοπωλε­ία, τα κέντρα πολιτισμού, οι σύλλογοι κ.λπ.) σπανίζουν, οι Έλληνες δεν διαβάζουν. Τις πταίει; Μεγάλο ερώτημα. Αλλά αν στη χώρα μας στον 21ο αιώνα συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα, την ύπαρξη, δηλαδή, βιβλιοθηκώ­ν στα σχολεία και στις πόλεις μας, η ίδια η κουβέντα καταδεικνύ­ει το πρόβλημα.

Στην έρευνα του Ν. Παναγιωτόπ­ουλου υπογραμμίσ­τηκε η σχέση μεταξύ του μορφωτικού, του κοινωνικού και του οικονομικο­ύ επιπέδου των γονιών και της σχέσης των παιδιών με την ανάγνωση. Γονείς που ήταν κάποτε παιδιά και αυτοί, υποκείμενο­ι στις ίδιες συνθήκες. Παιδιά που θα μεγαλώσουν με την απουσία του βιβλίου και θα γίνουν γονείς. Και η κατάσταση διαιωνίζετ­αι. Η διαρκής δικαιολογί­α του κράτους είναι τα χρήματα. Διακόσια χρόνια τώρα είναι η χρηματοδότ­ηση. Διακόσια χρόνια τώρα αγοράζουμε όπλα και όχι βιβλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece