AVGI

Η τριανταφυλ­λιά το λέει τριαντάφυλ­λο*

-

Ο ΠΑΛΙΟΣ ραβίνος Νάχμαν ήταν απλός, γελαστός, άγιος. Δίδασκε τους μαθητές του πώς να γίνονται κι αυτοί απλοί, γελαστοί και ν’ αγιάζουν. Μια μέρα όμως έπεσαν στα πόδια του.

«Αγαπημένε Ραβή», του παραπονέθη­καν, «γιατί δεν μιλάς κι εσύ όπως ο ραβίνος Ζαδίκ, να μας αραδιάζεις μεγάλες ιδέες, να οικοδομείς σπουδαίες θεωρίες, να σ’ ακούν συνεπαρμέν­οι, με ανοιχτό το στόμα οι άνθρωποι; Γιατί μιλάς με λόγια απλοϊκά, σαν για γριές γιαγιάδες, και λες παραμύθια;».

Ο αγαθός ραβίνος χαμογέλασε κι έκανε κάμποση ώρα να απαντήσει.

Στο τέλος άνοιξε απαλά το στόμα και είπε: «Μια μέρα οι τσουκνίδες ρώτησαν την τριανταφυλ­λιά: “Κυρα-τριανταφυλ­λιά, δεν μας μαθαίνεις κι εμάς το μυστικό; Πώς φτιάχνεις το τριαντάφυλ­λο;”.

Και η τριανταφυλ­λιά απάντησε: “Πολύ απλό είναι το μυστικό μου, αδελφές μου τσουκνίδες. Ολόκληρο τον χειμώνα δουλεύω με υπομονή, με εμπιστοσύν­η, με αγάπη το χώμα κι ένα μονάχα έχω στον νου μου, το τριαντάφυλ­λο. Με δέρνουν οι βροχές, με μαδάνε οι άνεμοι, με πλακώνουν τα χιόνια, αλλά εγώ ένα μονάχα έχω στον νου μου, το τριαντάφυλ­λο. Αυτό είναι το μυστικό μου, αδελφές μου τσουκνίδες”».

«Δάσκαλε», έκαναν οι μαθητές, «δεν καταλάβαμε».

Ο ραβίνος γέλασε: «Κι εγώ καλά καλά δεν καταλαβαίν­ω».

«Τι εννοείς, λοιπόν, δάσκαλε;»

«Μου φαίνεται ότι, πάνω κάτω, ήθελα να πω αυτό: Όταν έχω μια ιδέα, τη δουλεύω για πολύ καιρό αμίλητος, με υπομονή, με εμπιστοσύν­η, με αγάπη. Κι όταν ανοίγω το στόμα, τι μυστήριο είναι τούτο, παιδιά μου! Όταν ανοίγω το στόμα, η ιδέα βγαίνει παραμύθι!»

Ο ραβίνος γέλασε πάλι, πήρε ανάσα και πρόσθεσε: «Εμείς οι άνθρωποι το λέμε παραμύθι. Η τριανταφυλ­λιά το λέει τριαντάφυλ­λο».

* Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Θεός φταίει, που έκανε τον κόσμο τόσο ωραίο:

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece