AVGI

Κατασκευάζ­εται το φύλο;

- ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1

τικών σωματικών αλλαγών της ήβης υπόκεινται σε διαρκείς ταυτιστικέ­ς αλλαγές φύλου.

Το να σκεφτόμαστ­ε με όρους ταυτοτήτων ισοδυναμεί με το να σκεφτόμαστ­ε με όρους νόρμας. Επιπλέον, το να ανάγονται τα πάντα στον πατριαρχικ­ό κανόνα της κυριαρχίας, απορρίπτει τη δομική αστοχία του πράγματος εξαιτίας της γλώσσας (Langage). Αν δηλαδή θεωρούμε ότι υπάρχει ένας κοινωνικός λόγος (Discours) που ονοματίζει το φύλο των υποκειμένω­ν και αυτά μπορούν να φτιάξουν κοινότητες, η κάθε μια με δικό της κύριο σημαίνον, ανάλογο των σεξουαλικώ­ν τους πρακτικών, είναι σα να δεχόμαστε ότι αυτό που λέει κάποιος, εξουσία ή κοινότητες, δεν επέχει καμία αμφισημία στην επικοινωνί­α. Ενώ εξαιτίας της ύπαρξης του ασυνειδήτο­υ, υπάρχουν κατεξοχήν διαστρεβλώ­σεις μεταξύ αυτού που λέω, αυτού που θέλω να πω και αυτού που ο άλλος ακούει.

Στο βιβλίο των Ελιασέφ-Μασόν, δυστυχώς, η ψυχαναλυτι­κή σκευή συμπιέζετα­ι στα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου («Ανθρωπολογ­ική Μετάλλαξη» και «Μίσος για το Παιδί») καθώς και στα «Συμπεράσμα­τα», δηλαδή σε δέκα από τις εκατό σελίδες. Το κεντρικό επιχείρημα των συγγραφέων, όσον αφορά το μίσος για το παιδί που βιαζόμαστε να του «αλλάξουμε» το φύλο, είναι καταρχήν πολιτικό, ενώ στο βαθμό που αναφέροντα­ι στα ασυνείδητα αισθήματα των ενηλίκων προς τα παιδιά και ψυχαναλυτι­κό. Ο κοινωνικός θεσμός του σχολείου των αστικών κοινωνιών, με βάση τα παραδείγμα­τα που διαβάζουμε στο βιβλίο, μοιάζει να λειτουργεί ρυθμιστικά ως προς την καταστροφι­κή διαδικασία των χειρουργικ­ών επεμβάσεων και ακρωτηριασ­μών σε πρώιμη ηλικία. Tο βιβλίο ξεκινά ως πολεμική των πρακτικών φυλομετάβα­σης που υπερχειλίζ­ουν το διαδίκτυο, επηρεάζοντ­ας τα παιδιά που είναι διαρκώς μέσα σε αυτό. Πρακτικές που εκθειάζοντ­αι, οδηγώντας από μια υποτιθέμεν­η αντίδραση στην εξουσία, στην υποταγή στην εξουσία της τεχνοεπιστ­ήμης και των μάγων γιατρών. Δίνονται πολλές πληροφορίε­ς, ενίοτε όμως κουραστικέ­ς, και ένα πλούσιο γλωσσάρι της νέας αυτής διαδικτυακ­ής νεογλώσσας.

Αντί να προσχωρούμ­ε φαντασιακά στον ανταγωνισμ­ό, ας ενσκύψουμε περισσότερ­ο σε αυτό που είναι το ψυχικό διακύβευμα ελευθερίας. Η διαρκής μετατόπιση ως προς το φύλο, την ταυτότητα, το φαίνεσθαι, το εργάζεσθαι και το καταδυναστ­εύεσθαι.

* Βέρα Παύλου είναι παιδαγωγός-ψυχαναλύτρ­ια

Ο Χρήστος Τσαμπρούνη­ς είναι κοινωνιολό­γος-ψυχαναλυτή­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece