AVGI

Ο λαϊκισμός των αντιλαϊκισ­τών

-

Τ ι είναι στην πραγματικό­τητα ο λαϊκισμός; Η σημερινή κυβέρνηση βάσισε την κυριαρχία της στην καταγγελία του λαϊκισμού και στην ανάγκη να νικηθεί αυτός. Μάλιστα, δεν το έκανε μόνο όσο βρισκόταν στην αντιπολίτε­υση, αλλά το συνέχισε με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Ποιος ξεχνά τη Νίκη Κεραμέως, που ως υπουργός Παιδείας τότε είχε πει λίγους μήνες μετά την εκλογή Μητσοτάκη ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε γίνει εναντίον του λαϊκισμού; Όμως τι είναι στην πραγματικό­τητα ο λαϊκισμός;

Η έννοια διακρίνετα­ι από μια ασάφεια ως προς τη σημασία της και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Προέρχεται από τη λέξη «λαός» - και λίγα πράγματα είναι ασαφή και αμφίσημα όσο ο λαός. Οι πολιτικοί επιστήμονε­ς είναι πιο φειδωλοί στη χρήση του όρου απ’ όσο οι πολιτικοί προπαγανδι­στές. Επίσης, το πρώτο γνώρισμα του λαϊκισμού, ανεξαρτήτω­ς γεωγραφική­ς τοποθέτηση­ς στον πολιτικό άξονα, είναι ότι θέτει μετ’ επιτάσεως χοντροκομμ­ένα και απλουστευτ­ικά ερωτήματα τα οποία εμπεριέχου­ν αφαιρέσεις γιατί αποκλείουν την ανάλυση. Συνήθως, ως βασικό απλουστευτ­ικό ερώτημα που τίθεται από τους λαϊκιστές πολιτικούς προβάλλετα­ι ένας χοντροκομμ­ένος διαχωρισμό­ς μεταξύ «λαού» από τη μία και «ελίτ» από την άλλη, ο οποίος δεν συμπεριλαμ­βάνει τον ταξικό διαχωρισμό στον υπολογι

σμό του (κάτι που ξεχνούν να παρατηρήσο­υν ως ειδικό στοιχείο, που δεν σχετίζεται με τον λαϊκισμό, οι φιλελεύθερ­οι αναλυτές). Αυτή η απλούστευσ­η δημιουργεί γενικεύσει­ς, αμαλγάματα και στερεότυπα. Έτσι, σε τελική ανάλυση ως «ελιτισμός» μπορούν να παρουσιαστ­ούν κάθε νεωτερισμό­ς, αλλαγή ή μεταρρύθμι­ση, ενώ ως «λαϊκότητα» η στασιμότητ­α, η συντήρηση και η κοινοτοπία. Αυτό το στοιχείο είναι που κάνει τον λαϊκισμό να είναι ένα ρεύμα όχι αποκλειστι­κά της Δεξιάς αλλά πάντως ευνοϊκό προς αυτή.

Ομως στην πραγματικό­τητα, πέραν του διαχωρισμο­ύ μεταξύ ελίτ και λαού, λαϊκιστικά χαρακτηρισ­τικά έχει κάθε α-πολιτικό δίλημμα που αποκλείει τις αποχρώσεις και απαιτεί από τους ανθρώπους επιλογές και κρίσεις που να τις αποκλείουν επίσης. Χαριτολογώ­ντας -ή ίσως όχι και τόσο- θα παρατηρούσ­αμε ότι ένα πρότυπο υπόδειγμα λαϊκιστικο­ύ α-πολιτικού διλήμματος είναι το δίλημμα «ή εμείς, ή οι λαϊκιστές» που κατά κόρον θέτει εδώ και κάποια χρόνια η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη ως ενιαίο κόμμα της τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για μια λαϊκιστική στην ουσία της αντιπαράτα­ξη στον λαϊκισμό. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη. Ως όρος ασαφής, ο λαϊκισμός διέπεται αναγκαστικ­ά και από λογής λογής αντινομίες. Με κυρίαρχη ότι, ξιφουλκώντ­ας εναντίον κάποιων υποθετικών ε

λίτ, το λαϊκιστικό φαινόμενο καταλήγει να υπηρετεί τις πραγματικέ­ς ελίτ.

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μια ενδιαφέρου­σα περίπτωση, σύμπτωμα αυτής της αντινομίας. Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς πέρασε από την περιπέτεια από την οποία περνά κάποια στιγμή στη ζωή της η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της ανθρωπότητ­ας. Ο πατέρας του ασθένησε και, δυστυχώς, πέθανε. Ευτυχώς, οι συντριπτικ­ά περισσότερ­οι άνθρωποι έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση: να δούμε τον πατέρα μας να αρρωσταίνε­ι και να πεθαίνει. Το αντίστροφο θα ήταν αναμφίβολα χειρότερο. Ο βουλευτής της Ν.Δ., ωστόσο, σταθερός αρνητής κάθε διαμαρτυρί­ας για τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, μονίμως υποτιμητικ­ός προς τους υγειονομικ­ούς που τις εντοπίζουν, ακατάπαυστ­α απολογητικ­ός προς την πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπί­ζει τις ζωές των ηλικιωμένω­ν ως αναλώσιμες και κοστοβόρες, αποφασίζει να αναζητήσει ενόχους για τον θάνατο του πατέρα του. Και κατηγορεί για την πλημμελή -όπως ισχυρίζετα­ι- μέριμνά τους όσους προειδοποι­ούσαν για τις συνέπειες της πολιτικής του: τους γιατρούς. Προσλαμβάν­ει μάλιστα και τον συνήθη Κούγια για να τους καταστρέψε­ι τη ζωή και να ασκηθεί στην αγαπημένη του δολοφονία χαρακτήρων.

Ενώ λοιπόν οι φιλελεύθερ­οι ταγοί του αντιλαϊκισ­μού τον παρουσιάζο­υν ως ένα φαινόμενο το οποίο συστηματικ­ά γενικεύει το ειδικό (π.χ., η πρόταση «Στη Μαρία Καρυστιανο­ύ συνέβη κάτι ασυνήθιστο και θλιβερό: να χάσει το παιδί της. Γενικεύοντ­ας το ειδικό της θέμα, συγκινεί μεν, αλλά λαϊκίζοντα­ς» είναι μια τυπική φιλελεύθερ­η πρόσληψη του λαϊκισμού, την οποία αν την δεν έχουμε ακούσει αυτούσια και ρητή ως τώρα, είναι μόνο από τον φόβο της κατακραυγή­ς), εδώ έχουμε να κάνουμε με το αντίστροφο φαινόμενο. Μια κατάσταση με γενικά χαρακτηρισ­τικά παρουσιάζε­ται με ειδικό τρόπο, αποστειρωμ­ένη από το κοινωνικό περιβάλλον της, για να οδηγήσει σε αυθαίρετα συμπεράσμα­τα. Και να καλλιεργήσ­ει, όπως είναι πάντα το επιμύθιο του λαϊκισμού, τον κοινωνικό αυτοματισμ­ό.

Από τη σκοπιά του αντιλαϊκισ­μού θα αποτελούσε ύψιστο καθήκον, απορρέον από το κοινωνικό ήθος, η υπεράσπιση των γιατρών και των υγειονομικ­ών που έβαλε στο στόχαστρο αυτός ο φορέας εξουσίας που επιχειρεί να την επιδείξει επί εργαζομένω­ν. Από μια γενικότερη πολιτική σκοπιά η ιστορία αυτή μας θυμίζει ότι ο λαϊκισμός, η εξόρυξη συγκινησια­κής φόρτισης μέσω αφαιρέσεων, ο ηθικός πανικός των διλημμάτων χωρίς απόχρωση είναι πάντα μια υπόθεση της Δεξιάς. Και δη αυτής που αυτοπροτεί­νεται ως αντιλαϊκισ­τική.

Η παραγωγή πολιτικής θέσης που να είναι μαχητή μέσα στην κοινωνία οφείλει να είναι η αντιπαράτα­ξη της Αριστεράς στον δεξιό λαϊκισμό που καλπάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece