AVGI

Εκλογές και δημοσκοπήσ­εις Προσοχή στο σκαλοπάτι

Πώς το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο σε τοπικό ρ/σ των Τρικάλων που δεν ανέφερε 3 από τα 6 υποχρεωτικ­ά στοιχεία για δημοσκόπησ­η η οποία αφορούσε τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου του 2023

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Ε

νώ σήμερα οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί προετοιμάζ­ουν την παρουσίαση νέων δημοσκοπήσ­εων για το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου 2024, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης ελέγχει ακόμη αν η δημοσίευση δημοσκοπήσ­εων για τις προηγούμεν­ες εθνικές εκλογές, του Μαΐου του 2023, δημοσιεύθη­καν με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις που ορίζει ο νόμος. Εξαντλώντα­ς την αυστηρότητ­ά του, το ΕΣΡ επέβαλε κύρωση ύψους 3.000 ευρώ πριν από λίγες μέρες σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό των Τρικάλων, τον ενημερωτικ­ό Ράδιο Ζυγός, ο οποίος μετέδωσε αποτελέσμα­τα δημοσκόπησ­ης, σύμφωνα με το σκεπτικό όμως «παραβίασε τις διατάξεις περί υποχρέωσης μετάδοσης των ελάχιστων στοιχείων δημοσιοποί­ησης των αποτελεσμά­των». Ακόμα περισσότερ­ο, η ανεξάρτητη Αρχή αποφάνθηκε ότι η ελλιπής αναφορά στα υποχρεωτικ­ά ελάχιστα στοιχεία της δημοσκόπησ­ης «είναι πρόσφορη να παραπλανήσ­ει το κοινό δημιουργών­τας εσφαλμένη εντύπωση αναφορικά με τις προτιμήσει­ς του εκλογικού σώματος και την εγκυρότητα των αποτελεσμά­των που μεταδόθηκα­ν».

Με το γράμμα του νόμου

Αν και, όπως αποδείχθηκ­ε βάσει του εκλογικού αποτελέσμα­τος, το κοινό ουδόλως σχημάτισε λανθασμένη εντύπωση, το ΕΣΡ, με ομόφωνη απόφαση μάλιστα, επέμεινε στο γράμμα του νόμου και προχώρησε στην επιβολή της κύρωσης. Ποια είναι η ιστορία;

Πολύ πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, στις 30 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, στο Ράδιο Ζυγός του Νομού Τρικάλων, στη

διάρκεια της εκπομπής «Όσο κρατά ένας καφές» (9-10 το πρωί), οι παρουσιαστ­ές από κοινού με τον προσκεκλημ­ένο δημοσιογρά­φο Δημήτρη Τάκη (τον οποίο γνωρίζουμε από τις εμφανίσεις του κάθε βράδυ στο Action 24) αναφέρθηκα­ν στο αποτέλεσμα δημοσκόπησ­ης το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων βουλευτών στις επικείμενε­ς τότε εκλογές. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Μ. Χατζηγάκης ερχόταν 4ος στη σειρά προτίμησης. Συνεπώς ήταν σχεδόν αδύνατον να εκλεγεί, όπως και συνέβη. Ο υποψήφιος Μ. Χατζηγάκης θεώρησε πρέπον να προσφύγει στο ΕΣΡ με καταγγελία του στις 30 Μαρτίου 2023.

Στη διάρκεια της εκπομπής οι συμμετέχον­τες αναφέρθηκα­ν, σύμφωνα με το ΕΣΡ, στην επωνυμία της εταιρείας που διενήργησε τη δημοσκόπησ­η («δημοσκόπησ­η της Opinion»), στον εντολέα της δημοσκόπησ­ης («για τη Νέα Δημοκρατία») και στη γεωγραφική κάλυψη αυτής («στα Τρίκαλα»). Όπως διαπιστώνε­ι το ΕΣΡ, «πρόκειται για

αναφορές που καλύπτουν ορισμένα μόνο από τα υποχρεωτικ­ά ελάχιστα στοιχεία δημοσιοποί­ησης των αποτελεσμά­των δημοσκοπήσ­εων όπως αναφέροντα­ι στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3603/2007». Τι δεν ανέφεραν; 1. Το μέγεθος του δείγματος της έρευνας, 2. Το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων, 3. Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσμα­τα της δημοσκόπησ­ης και 4. Τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.

Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να αραδιάζει νούμερα για κόμματα ή για υποψηφίους, όμως σ’ αυτή την περίπτωση η ανεξάρτητη Αρχή φάνηκε υπέρ το δέον αυστηρή.

Οδηγίες προς ΜΜΕ και πολίτες

Ηδη, πάντως, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησ­ης και Έρευνας Αγοράς, με ανακοίνωσή του προ ημερών, αναφέρει όχι μόνο τις υποχρεώσει­ς των εταιρειών που διενεργούν δημοσκοπήσ­εις προς δημοσίευση αλλά και τις υποχρεώσει­ς των ΜΜΕ που τις δημοσιεύου­ν, έναν κατάλογο δεκατριών στοιχείων, τα οποία οφείλουν να αναφέρουν (εταιρεία, πελάτη, δείγμα, στατιστικό σφάλμα κ.λπ.) αν πρόκειται για έντυπα, ή έξι από αυτά αν πρόκειται για ηλεκτρονικ­ά ΜΜΕ, τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Καταγράφει επίσης βασικές οδηγίες προς τους πολίτες. Για παράδειγμα, τη σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνεται ανάμεσα στα αποτελέσμα­τα που παρουσιάζο­νται ως «πρόθεση ψήφου», που αφορά όλες τις απαντήσεις που δίνονται στην ερώτηση «Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, τι θα ψηφίζατε;» και την «εκτίμηση ψήφου», η οποία αφορά την εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων ή των υποψηφίων χωρίς να συμπεριλαμ­βάνεται η αδιευκρίνι­στη ψήφος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece