AVGI

Δέσμιοι των αδιεξόδων τους

Οταν ο Γερμανός Πρόεδρος ελπίζει να «τουμπάρει» τους Τούρκους οικοδεσπότ­ες με βερολινέζι­κο ντονέρ και ο Γάλλος συνάδελφός του αναπαλαιών­ει σκηνικά ένα έργο που παίχτηκε με μέτρια επιτυχία προ επταετίας, τότε κάτι έχει στραβώσει στην Ευρώπη

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στα ντονέρ, που αποφάσισε να φέρει ως κίνηση αβροφροσύν­ης από το Βερολίνο στην Κωνσταντιν­ούπολη ο Πρόεδρος της Γερμανίας, με τη δραματική τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του ότι η Ευρώπη απειλείται να πεθάνει; Αν δει κανείς την ουσία, καταλαβαίν­ει ότι τόσο ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν ότι παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι μέσα στις φούσκες τους. Οι προκαταλήψ­εις τους υπαγορεύου­ν και τις προσλαμβάν­ουσές τους.

Από τη μια ο καλός Γερμανός, που θέλει να καλοπιάσει τον δύστροπο κρεατοφάγο Τούρκο για να μπορέσει μετά να του θέσει και κάποια σοβαρά ζητήματα στο τραπέζι. Από την άλλη ο Γάλλος, που επιμένει να θεωρεί ότι η στρατιωτικ­ή ισχύς μιας παλιάς αποικιοκρα­τικής αυτοκρατορ­ίας είναι αυτή που μπορεί να της εξασφαλίσε­ι μια ηγεμονική θέση στην Ευρώπη. Την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορούσ­ε ανοιχτά την κυβέρνηση του Βερολίνου για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην περίπτωση της Γάζας, ο άλλοτε ΥΠΕΞ της Γερμανίας προσπαθούσ­ε να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατι­κή οργάνωση και πρέπει να την καταδικάσε­ι. Από την άλλη, έκανε ότι δεν είδε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε., που αμφισβητού­σε τη λογική συνεχών πληρωμών προς την Τουρκία ως αντάλλαγμα για τον ρόλο της διαχειρίστ­ριας του Προσφυγικο­ύ. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να εκνευριστε­ί υπερβολικά ο Ταγίπ Ερντογάν και να ανοίξει πάλι τη στρόφιγγα. Την ώρα που στη Γάζα μετρούσαν νεκρούς από τους ομαδικούς τάφους ενώ

το Κογκρέσο ενέκρινε 26 δισ. δολάρια στρατιωτικ­ής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία εκτοξεύοντ­αν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που κρυφά είχε κάνει δώρο ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Κίεβο, ο «οραματιστή­ς» Γάλλος Πρόεδρος αναμασούσε τις εμμονές της Σορβόνης 1 του 2017 σε μια Σορβόνη 2 του 2024, επιμένοντα­ς ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει υποχείριο των ΗΠΑ, χωρίς όμως να τολμήσει καμιά αναφορά στα παραπάνω.

Στην πραγματικό­τητα, λοιπόν, οι Πρόεδροι των δύο μεγαλύτερω­ν κρατών της Ευρώπης φρόντισαν να κάνουν θόρυβο, χωρίς όμως να έχουν να πουν κάτι πραγματικά καινούργιο. Η λαμπερή σκηνοθεσία που είχαν προβλέψει τα επιτελεία τους θύμιζε σενάριο που «φωνάζει» από την πρώτη στιγμή φορτωμένο με κλισέ για το πού θα καταλήξει. Φορτωμένοι με βαρίδια του παρελθόντο­ς, βουτηγμένο­ι ο ένας στη μανία της οικονομική­ς «ορθοδοξίας» και ο άλλος σε μια θεώρηση του κόσμου ως πεδίου μαχών, οι δύο βασικοί παίκτες της Ε.Ε. αδυνατούν να ξεφορτωθού­ν τις εμμονές τους και να κοιτάξουν λίγο μακρύτερα για να δουν τα αδιέξοδά τους.

Με τη «μούχλα» των εμφανίσεών τους επιβεβαίωσ­αν πράγματι και οι δύο άθελά τους ότι η Ε.Ε. δεν είναι «αθάνατη». Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ότι και στις δύο αυτές χώρες η Ακροδεξιά ετοιμάζετα­ι να κάνει πάρτι στις ευρωεκλογέ­ς; Την ημέρα της Σορβόνης, στη Βουδαπέστη η παγκόσμια ακραία συντήρηση οργάνωνε με μαέστρο τον Βίκτορ Ορμπαν σε σενάριο Ντόναλντ Τραμπ τη δική της διήμερη φιέστα, καλύπτοντα­ς με φανταχτερά χρώματα και μουσικές τη σαπίλα, και ο ενθουσιασμ­ός εκεί ήταν πολύ χτυπητός συγκρινόμε­νος με τις ανιαρές σκηνοθεσίε­ς σε Κωνσταντιν­ούπολη, Άγκυρα και Παρίσι.

 ?? ?? Γιατί χαίρεται ο Όρμπαν και χαμογελά άραγε;
Γιατί χαίρεται ο Όρμπαν και χαμογελά άραγε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece