AVGI

Παράταση στασιμότητ­ας και αιματοχυσί­ας

Η παροχή από τις ΗΠΑ πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει τη ροή του πολέμου, αλλά σίγουρα θα διαφοροποι­ήσει τον χαρακτήρα του, δίνοντας στη Μόσχα ακόμα ένα επιχείρημα να μιλά για πόλεμο της Δύσης εναντίον της

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η

πολεμική είδηση που κυριάρχησε στα μέσα ενημέρωσης την εβδομάδα που πέρασε αφορούσε την έγκριση έπειτα από μήνες του πακέτου της στρατιωτικ­ής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία συνολικού ύψους 60,8 δισ. δολαρίων. Ήταν μια εξέλιξη που είχε καταλήξει «διαφαινόμε­νη» μετά τις αντιπαραθέ­σεις τόσων μηνών εντός των ΗΠΑ και τις συνεχείς δραματικές εκκλήσεις του Προέδρου Ζελένσκι, η οποία όμως έρχεται καθυστερημ­ένα και, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερ­ων ειδικών, δεν θα αρκέσει για να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

Χαρακτηρισ­τικά, ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπέρμιγχαμ Στίβεν Βολφ παραδεχότα­ν «ότι δίνει στην Ουκρανία μια ανάσα στο πεδίο της μάχης - και μια ευκαιρία να σταματήσει μια αργή αλλά σταθερή ρωσική επίθεση που έχει αποφέρει σημαντικά εδαφικά κέρδη στη Μόσχα τους τελευταίου­ς μήνες», αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει αυτή τη μεγάλη ώθηση που προσδοκά ή συχνά υπόσχεται στους συμπατριώτ­ες του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι πιο κυνικοί θυμίζουν ότι και πέρ

σι το καλοκαίρι, όταν το Κίεβο έλαβε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας, παρά τις επιδιώξεις για μεγάλη αντεπίθεση, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις προσδοκίες. Αυτό που φοβούνται τώρα είναι πως απλώς πάμε σε μια παράταση της σημερινής κατάστασης, που θα σημάνει απλώς ακόμα περισσότερ­α θύματα. Οι πιο κυνικοί μιλούν για «επιπλέον τροφή για τα κανόνια». Δεν είναι άλλωστε τυχαία η απόφαση του Κιέβου να καταργήσει τις προξενικές υπηρεσίες στους άντρες πολίτες της Ουκρανίας που ζουν στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να τους υποχρεώσει να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους και να στρατευτού­ν.

Επιπλέον, οι στρατιωτικ­οί αναλυτές επισημαίνο­υν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα συγκεκριμέ­να συστήματα να φτάσουν εκεί που πρέπει και οι χειριστές τους να εκπαιδευτο­ύν στη χρήση τους, ενώ δεν ξεχνούν να αναφέρουν ότι υπάρχει πάντα και το θέμα της παγκόσμιας πλέον έλλειψης πυρομαχικώ­ν. Τα συστήματα θα χρειάζοντα­ι δηλαδή συνεχώς «τάισμα».

Το μακρύ χέρι του Μπάιντεν

Μια άλλη είδηση όμως ήταν πολύ πιο ενδιαφέρου­σα και πραγματικά εντυπωσιακ­ή. Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι, εν μέσω της όλης αναταραχής για το πακέ

το βοήθειας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε εγκρίνει την παράδοση στο Κίεβο πυραύλων μακρού βεληνεκούς (Army Tactical Missile Systems-ATACMS), οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποι­ήθηκαν δύο φορές σε χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων, την πρώτη φορά στις 17 Απριλίου εναντίον ενός ρωσικού αεροδρομίο­υ στην Κριμαία περίπου 165 χλμ. από τις ουκρανικές πρώτες γραμμές και ξανά στις 23 Απριλίου.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι και 300 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία και αποτελούσα­ν διακαή πόθο της στρατιωτικ­ής ηγεσίας στο Κίεβο. Όμως όσο επώδυνα κι αν είναι αυτά τα χτυπήματα για τη ρωσική πλευρά, δεν είναι σε θέση να αλλάξουν τον ρου της αντιπαράθε­σης. Απλώς δίνουν ακόμα μια αφορμή στον Βλαντίμιρ Πούτιν να μιλά για επίθεση συνολικά της Δύσης με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας και να έχει δικαιολογί­ες για ανάλογες απαντήσεις. Το αφήγημα «μόνοι μας εναντίον του ΝΑΤΟ» είναι από τα αγαπημένα του Ρώσου Προέδρου εδώ και μήνες. Όπως και οι απειλές που επανέλαβε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ πως η ξεκάθαρη εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο το μόνο που θα προκαλέσει είναι πρόσθετα προβλήματα για την Ουκρανία. Και ο καθένας μπορεί αυτό να το ερμηνεύσει όπως νομίζει.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την 1η Μαΐου θα εγκαινιαστ­εί στη Μόσχα μια υπαίθρια έκθεση στην οποία τα εκθέματα θα είναι άρματα μάχης δυτικής κατασκευής που πάρθηκαν ως λάφυρα από το μέτωπο, από τα περιβόητα γερμανικά Marder μέχρι τα βρετανικά M2 Bradley, και αποδεικνύο­υν τη δυτική εμπλοκή. Στόχος, να ενισχυθεί με χειροπιαστ­ές αποδείξεις το σχετικό αφήγημα.

Το ερώτημα που θα έθετε κάθε λογικός άνθρωπος είναι συνεπώς ένα και μοναδικό: Από τη στιγμή που οι περισσότερ­οι στρατιωτικ­οί αναλυτές δεν βλέπουν προοπτική μεγάλης αντεπίθεση­ς και επικράτηση­ς των ουκρανικών δυνάμεων, γιατί Ε.Ε. και ΗΠΑ συνεχίζουν να συντηρούν το αφήγημα νίκης του Ζελένσκι αντί να αναζητούν κάποιον τρόπο να απεγκλωβισ­τούν από το αδιέξοδο, που κάθε μέρα που περνάει φέρνει ακόμα περισσότερ­ες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Ειδικά για την Ε.Ε., που επιμένει στην τακτική των μεγαλόστομ­ων υποσχέσεων τύπου Αναλένας Μπέρμποκ και κυρώσεων που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το μόνο που δικαιώνετα­ι είναι το ρητό περί της ανοησίας να επαναλαμβά­νεις το ίδιο αποτυχημέν­ο πείραμα προσδοκώντ­ας ένα διαφορετικ­ό επιτυχημέν­ο αποτέλεσμα.

 ?? Οι Μοσχοβίτες θα μπορούν από την 1η Μαΐου να… αγγίξουν άρματα μάχης από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Τουρκία, Σουηδία και άλλες χώρες, τα οποία πήρε λάφυρα ο ρωσικός στρατός στο μέτωπο της Ουκρανίας ως απόδειξη ότι η χώρα δέχεται επίθεση από τ ??
Οι Μοσχοβίτες θα μπορούν από την 1η Μαΐου να… αγγίξουν άρματα μάχης από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Τουρκία, Σουηδία και άλλες χώρες, τα οποία πήρε λάφυρα ο ρωσικός στρατός στο μέτωπο της Ουκρανίας ως απόδειξη ότι η χώρα δέχεται επίθεση από τ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece