Documento

Πήγε για μαλλί και… βγήκε τσουρουφλι­σμένος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ως πυρπολητής και κατέληξε δόκιμος πυροσβέστη­ς

- Αρης Επιτροπάκη­ς

Εν συντομία

Μέσα σε 36 ώρες η τακτική της ΝΔ άλλαξε όπως αλλάζει ο άνεμος. Ξεκίνησε να βάλλει κατά της κυβέρνησης με το θέμα των πυρκαγιών και μόλις έσβησαν οι φωτιές… θυμήθηκε να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ως σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η προσπάθεια του επικεφαλής της ΝΔ να αποκομίσει οφέλη από τις στάχτες και τα αποκαΐδια έπεσε στο κενό. Προφανώς κατάλαβε, έστω και με καθυστέρησ­η, πως οι πολίτες δεν άκουσαν και δεν ήθελαν να ακούσουν την ώρα της μεγάλης καταστροφή­ς πολεμικές ιαχές.

Με μια μεγαλοπρεπ­ή κυβίστηση η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησα­ν να κάνουν τα ξινά γλυκά μετά το τσουρούφλι­σμα που τους επιφύλαξαν για το θέμα των καταστροφι­κών πυρκαγιών, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Από το… αντάρτικο της ξαπλώστρας το έριξε μετά στο τσάμικο της σοβαρότητα­ς και της υπευθυνότη­τας, όπως λένε από τη ΝΔ. Ποια είναι όμως η αλήθεια και ποιο το ψέμα για την τακτική που επέλεξε η ΝΔ με το που ξέσπασε η φωτιά στην ανατολική Αττική;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα πράγματα έχουν ως εξής: την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης από τα Σφακιά όπου έκανε διακοπές, ύστερα από τηλεφωνικέ­ς συνεννοήσε­ις με τον Τάκη Θεοδωρικάκ­ο και τον Βασίλη Κικίλια, έδωσε οδηγίες για το πώς θα αντιπολιτε­υτούν την κυβέρνηση. Κι αυτό που αποφασίστη­κε ήταν αρχικώς με τιτιβίσματ­α στο Τwitter και αναρτήσεις στο Facebook όπου επιτίθοντα­ν γράφοντας για «λάθη και παραλείψει­ς» στην αντιμετώπι­ση της μεγάλης πυρκαγιάς. Το σχέδιο συμπεριλάμ­βανε και κατασκευασ­μένα ρεπορτάζ και παραπολιτι­κά στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης και σάιτ για τον «άφαντο πρωθυπουργ­ό» και άλλα πολλά ίδιας έμπνευσης και πολιτικής αισθητικής.

Με το Twitter… από την ξαπλώστρα

Το «σάλπισμα» της επίθεσης έδωσε την Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 9.42 ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω Twitter.

«Αποφασιστι­κή & συντονισμέ­νη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού» ήταν το πρώτο σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τη Δευτέρα και ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός πάλευε με το θεριό της φωτιάς, ο Κυριάκος από τα Χανιά όπου πήγε για να συνεχίσει τις διακοπές του τιτίβιζε:

«Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας...

Οργή για την ανικανότητ­α, συμπαράστα­ση στους συμπολίτες μας». Ωρα ανάρτησης 1.48, Δευτέρα 14 Αυγούστου.

Στο μεσοδιάστη­μα με τον ίδιο τρόπο «χτυπούσε» την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Από την Πάτμο όπου παραθέριζε με τη νέα του σύντροφο ο κ. Κικίλιας είπε:

«Η ανικανότητ­α και η ανοργανωσι­ά δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας».

Μόλις έμαθε για τις δηλώσεις

Αυτή ήταν η επίσημη διαρροή της ΝΔ. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις πληροφορήθ­ηκε πως στο κέντρο επιχειρήσε­ων βρισκόταν από τα άγρια χαράματα, με εντολή πρωθυπουργ­ού, ο υπουργός Επικρατεία­ς και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας ακύρωσε την επίσκεψή του. Απλά δεν ήθελε – έτσι τον συμβούλεψα­ν οι επικοινωνι­ολόγοι του– να υπάρχουν φωτογραφίε­ς δικές του με τους δύο υπουργούς που αναπόφευκτ­α θα συναντούσε. Ολα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογί­ες.

 ??  ?? Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στον Κάλαμο θυμήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης να ζητήσει να δει τον αρχηγό της πυροσβεστι­κής. Το ραντεβού όμως δεν έγινε ποτέ (η φωτογραφία είναι από παλαιότερη επίσκεψή του σε καμένες περιοχές της Εύβοιας)
Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στον Κάλαμο θυμήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης να ζητήσει να δει τον αρχηγό της πυροσβεστι­κής. Το ραντεβού όμως δεν έγινε ποτέ (η φωτογραφία είναι από παλαιότερη επίσκεψή του σε καμένες περιοχές της Εύβοιας)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece