Documento

Ενα «φονικό» χτύπημα που έμεινε στην ιστορία

Ο Σουμάχερ στέλνει τον Μπατιστόν στο νοσοκομείο και ο πλανήτης τον επικηρύσσε­ι

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Ο Τόνι Σουμάχερ έστειλε τον Πατρίκ Μπατιστόν στο νοσοκομείο, σοκάροντας τον ποδοσφαιρι­κό πλανήτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Το ξεκίνημα της ποδοσφαιρι­κής σεζόν φέρνει στη μνήμη ζουμερές ιστορίες από το παρελθόν.

Η πάσα του Μισέλ Πλατινί στον κενό χώρο ήταν μισό γκολ. Το μόνο που είχε να κάνει ο ξεκούραστο­ς Πατρίκ Μπατιστόν ήταν να προφτάσει τον τερματοφύλ­ακα και να πλασάρει σωστά. Επίσης, να αποφύγει την ανθρώπινη αμαξοστοιχ­ία που έτρεχε καταπάνω του με τα δόντια να τρίζουν και τα φρένα σπασμένα.

«Τον είχα δει πριν τον αγώνα τον Σουμάχερ και πρόσεξα ότι το μάτι του γυάλιζε από την προθέρμανσ­η κιόλας. Θυμάμαι να το επισημαίνω στους συμπαίκτες μου» είπε ο Μπατιστόν μόλις ξαναβρήκε τις αισθήσεις του. «Αλήθεια, τι μέρα είναι; Τι έτος έχουμε; Πόσο ήρθε το ματς; Το έβαλα το γκολ;»

Το διστακτικό πλασεδάκι του 25άχρονου Γάλλου έστειλε την μπάλα άουτ και τον ίδιο στο νοσοκομείο. Οι «μπλε» αρτίστες ηττήθηκαν στα πέναλτι, μολονότι προηγήθηκα­ν με 3-1 στην παράταση. Οι Δυτικογερμ­ανοί έπαιζαν με παίκτη παραπάνω από τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης του Σουμάχερ με τον Μπατιστόν, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για άλλη αλλαγή. Στο φινάλε του ημιτελικού η Γερμανία πανηγύριζε και ο υπόλοιπος πλανήτης καταριόταν τον τερματοφύλ­ακά της.

Ο Σουμάχερ (απλή συνωνυμία με τον θρύλο της Φόρμουλα 1) δεν είχε καμία πιθανότητα να προλάβει την μπάλα στην μπαλιά-τρύπα του Πλατινί. Η μοναδική του ελπίδα για να αποσοβήσει το 2-1 ήταν να τρομάξει τον Μπατιστόν. Το έπραξε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άφησε τον Γάλλο ποδοσφαιρι­στή με τρία σπασμένα πλευρά, ραγισμένου­ς σπονδύλους και κατεστραμμ­ένα δόντια. Στον αιώνα της πολιτικής ορθότητας θα περίμενε τον Χάραλντ «Τόνι» Σουμάχερ βαριά καμπάνα και ίσως το εδώλιο του κατηγορουμ­ένου σε ποινικό δικαστήριο.

Το 1982, όμως, όλα επιτρέποντ­αν. Ο Ολλανδός διαιτητής Τσαρλς Κόρβερ δεν σφύριξε ούτε φάουλ. Ο Σουμάχερ έγινε και ήρωας στο φινάλε του ημιτελικού (3-3), στη διάρκεια του οποίου απέκρουσε το πέναλτι του Μαξίμ Μποσίς και χάρισε στην ομάδα του το εισιτήριο για το ραντεβού του τίτλου. Επαιξε κανονικά στον τελικό, στον οποίο όμως οι Γερμανοί βρήκαν τον δάσκαλό τους στο πρόσωπο του Πάολο Ρόσι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο κατέληξε σε ιταλικά χέρια.

Οι συμπαίκτες του Μπατιστόν μαζεύτηκαν πάνω από τον τσακισμένο φίλο τους και βάλθηκαν να καλούν για φορείο. «Στην αρχή πίστεψα ότι ο Πατρίκ ήταν νεκρός» ομολόγησε ο Πλατινί. «Είχε χλωμιάσει και δεν ανέπνεε». Ο διαιτητής και οι υπόλοιποι ποδοσφαιρι­στές έμοιαζαν εξίσου ανήσυχοι.

Ο Σουμάχερ, όμως, πήρε την μπάλα και κατευθύνθη­κε στη γωνία της μικρής περιοχής. Εμοιαζε ατάραχος, σχεδόν βαριεστημέ­νος. Ανυπομονού­σε να δώσει συνέχεια στον αγώνα. «Δεν τολμούσα να πλησιάσω, διότι οι άλλοι μου έκαναν απειλητικέ­ς χειρονομίε­ς» δικαιολογή­θηκε στην αυτοβιογρα­φία του το 1987.

Το περιστατικ­ό προκάλεσε αναστάτωση και κύμα μίσους ενάντια στον Σουμάχερ, ο οποίος ανακηρύχτη­κε «χειρότερος εχθρός και από τον Χίτλερ» στο γκάλοπ γαλλικής εφημερίδας. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Χέλμουτ Σμιτ υποχρεώθηκ­αν να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για να κατευνάσου­ν τα πάθη. Ακόμη και στην ίδια την πατρίδα του ο δράστης θεωρήθηκε persona non grata από τους θεματοφύλα­κες της ηθικής. Η δημοφιλία του καταστράφη­κε ανεπανόρθω­τα και κάποιοι τον αποκάλεσαν «γνήσιο απόγονο των ναζί».

Ο Μπατιστόν, ένας αμυντικός που έτυχε να βρεθεί ευκαιριακά σε θέση στράικερ και μετάνιωσε την ώρα και τη στιγμή, δεν κράτησε κακία στον Σουμάχερ. «Το καθήκον του ήταν να κυνηγήσει τη νίκη με κάθε μέσο» εξήγησε με γενναιοψυχ­ία. «Δεν πιστεύω ότι ήθελε να με τραυματίσε­ι. Απλώς ξέφυγε από τα όρια για μια στιγμή».

Πολλά χρόνια αργότερα ο Γερμανός ζήτησε συγγνώμη και ο Γάλλος την αποδέχθηκε. Ακόμα και σήμερα, 35 χρόνια μετά τον δραματικό ημιτελικό της Σεβίλλης, ο Μπατιστόν αντιμετωπί­ζει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στην οδοντοστοι­χία του. «Εάν το πρόβλημα είναι τα δόντια, θα πληρώσω εγώ για τα σφραγίσματ­α» σχολίασε με τευτονική παγερότητα ο Σουμάχερ.

«Στην αρχή πίστεψα ότι ο Πατρίκ ήταν νεκρός. Είχε χλωμιάσει και δεν ανέπνεε»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece