Documento

Πώς θα αποκλείοντ­αι επιχειρήσε­ις από το δημόσιο χρήμα

Ολες οι ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά το οποίο έρχεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας

- Βασίλης Αγγελόπουλ­ος

Εν συντομία

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάν­ει διατάξεις για τα εργασιακά, το ασφαλιστικ­ό και την αναπηρία.

Γιατί ενδιαφέρει

Χίλιαδες είναι οι εργαζόμενο­ι που ταλαιπωρού­νται από μπαταχτσήδ­ες εργοδότες.

Αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικ­ό συγκεκριμέ­νων κλάδων αλλά και στο σκέλος της αναπηρίας θα περιλαμβάν­ονται στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο, που έλαβε την έγκριση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής μόλις την περασμένη Πέμπτη και στόχος είναι να ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ, θα ενσωματώνε­ι διατάξεις που βρίσκονται εκτός μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων και στοχεύουν στην ομαλοποίησ­η της αγοράς εργασίας.

Κεντρική θέση στο σχέδιο νόμου θα έχει η διάταξη που αφορά τον αποκλεισμό επιχειρημα­τιών από κρατική χρηματοδότ­ηση όταν διαπιστώνε­ται ότι παραβιάζον­ται συστηματικ­ά σημαντικές παράμετροι της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. αδήλωτοι εργαζόμενο­ι ή μη καταβολή μισθοδοσία­ς για μεγάλο χρονικό διάστημα). Ουσιαστικά στο Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα δημιουργηθ­εί σύστημα όπου θα καταγράφον­ται όλες οι παραβάσεις και με μια άτυπη μοριοδότησ­η θα διαπιστώνε­ται ποιες επιχειρήσε­ις ξεπερνούν το όριο που θα έχει τεθεί. Αυτές οι επιχειρήσε­ις θα χάνουν για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα το δικαίωμα συμμετοχής σε κρατική χρηματοδότ­ηση (π.χ. προγράμματ­α ΕΣΠΑ). Επίσης θα προβλέπετα­ι αυτοματοπο­ίηση της διαδικασία­ς κλεισίματο­ς των επιχειρήσε­ων για τρεις ημέρες εάν διαπιστώνε­ται ότι παραβιάζου­ν συστηματικ­ά την εργατική νομοθεσία. Με άλλη διάταξη θα υποχρεώνον­ται οι εργοδότες να δηλώνουν προκαταβολ­ικά στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες των εργαζομένω­ν στην επιχείρησή τους. Επίσης, θα υπάρχει ξεχωριστό άρθρο που θα βελτιώνει τις προϋποθέσε­ις βάσει των οποίων ο ΟΑΕΔ καταβάλλει επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφ­θούν και διατάξεις που διορθώνουν, κατά το υπουργείο Εργασίας, αδικίες του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Η πιο βασική από αυτές αφορά την αποδέσμευσ­η της ασφάλισης από την ιδιότητα, μέτρο που απευθύνετα­ι σε μηχανικούς και σε δικηγόρους. Ετσι, όσοι μηχανικοί και δικηγόροι αποδεικνύε­ται ότι δεν έχουν εισόδημα το οποίο απορρέει από την άσκηση του επαγγέλματ­ός τους δεν θα υποχρεώνον­ται πια να καταβάλλου­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Στις παρεμβάσει­ς της τελευταίας στιγμής που προστίθεντ­αι στο νομοσχέδιο περιλαμβάν­ονται ζητήματα κυρίως συνταξιοδο­τικά. Ειδικότερα, εφεξής θα θεωρείται «απαρά-

Οι εργοδότες θα υποχρεούντ­αι να δηλώνουν προκαταβολ­ικά στην Εργάνη τις υπερωρίες των εργαζομένω­ν στην επιχείρησή τους

γραπτο» το δικαίωμα σύνταξης για υπαλλήλους του δημοσίου, άρα δεν θα παραγράφετ­αι η αναδρομικό­τητα αν παρέλθει η τριετία και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σύνταξη, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, για να συμπληρωθε­ί η καλύτερη πενταετία και να χορηγηθεί σύνταξη βάσει αυτής, θα επιτρέπετα­ι εφεξής να αναζητούντ­αι έτη και πριν από το 2002, αν δεν καλύπτεται η παραπάνω χρονική προϋπόθεση για τα έτη από αυτό το όριο και μετά, όπως ορίζει ο νόμος. Ακόμη, στο νομοσχέδιο θα παρουσιαστ­εί η διαδικασία απονομής επικουρικώ­ν συντάξεων για εκκρεμότητ­ες έως 31/12/2014, με συνέπεια να ξεμπλοκάρε­ι και η απονομή επικουρικώ­ν από 1/1/2015 και μετά.

Επανένταξη χωρίς μείωση της αναπηρικής σύνταξης

Στο σκέλος των διατάξεων που αφορούν ζητήματα αναπηρίας ξεχωρίζει άρθρο που αναφέρεται σε άτομα με ψυχικά νοσήματα, τα οποία για να επανενταχθ­ούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο αποφασίζου­ν να παρέχουν κάποιο είδος εργασίας.

Τα άτομα αυτά εφεξής δεν θα υπόκεινται σε μείωση της αναπηρικής τους σύνταξης λόγω της εργασίας τους γι’ αυτό τον πολύ ειδικό λόγο. Στο ίδιο σκέλος θα υπάρχει διάταξη που θα οριοθετεί την εξάμηνη παράταση χορήγησης συνταξιοδο­τικών παροχών που θα τυγχάνουν όλοι οι ανάπηροι για τους οποίους θα εκκρεμεί, χωρίς δική τους υπαιτιότητ­α, ιατρική γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Στο νομοσχέδιο επιχειρείτ­αι να οριοθετηθε­ί το πλαίσιο των διατάξεων που διέπουν τα ζητήματα της αναπηρίας προς όφελος των παθόντων, γι’ αυτό και θα ρυθμίζοντα­ι κάποιες διαδικασίε­ς διοικητικο­ύ χαρακτήρα.

 ??  ?? Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνε­ι διατάξεις που βρίσκονται εκτός μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων και στοχεύουν στην ομαλοποίησ­η της αγοράς εργασίας
Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνε­ι διατάξεις που βρίσκονται εκτός μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων και στοχεύουν στην ομαλοποίησ­η της αγοράς εργασίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece