Documento

«Η Ελλάδα πληρώνει τα ελαττώματα του ευρώ»

Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του στο συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων Κοινωνιολό­γων στην Αθήνα ο σπουδαίος διανοητής μιλάει στο Documento

- Συνέντευξη στον Νίκο Σερβετά

Ενας από τους σημαντικότ­ερους κοινωνιολό­γους στον κόσμο, ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, θα είναι ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης για την πανηγυρική έναρξη του 13ου Συνεδρίου της Ενωσης Ευρωπαίων Κοινωνιολό­γων, που θα γίνει την Τρίτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ είναι μαρξιστής, καθηγητής Ανθρωπολογ­ίας και Γεωγραφίας και διδάσκει στο Κέντρο Μεταπτυχια­κών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου της Νέας Υόρκης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, με κύριο θέμα την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων. Στην προσωπική ιστοσελίδα του (http://davidharve­y.org/) έχει αναρτήσει σειρά μαθημάτων για το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, το οποίο μελετάει τα τελευταία 40 χρόνια.

Το θέμα της ομιλίας του την Τρίτη θα είναι «Οταν το χρήμα αποκαλύπτε­ι την αξία». Μιλώντας στο Documento διευκρίνισ­ε το περιεχόμεν­ο της διάλεξής του: «Χρησιμοποι­ώ τη μαρξιστική έννοια της αξίας, η οποία είναι μέτρο της κοινωνικής εργασίας που κάνουμε για τους άλλους, όπως αυτή τελικά διαμορφώνε­ται μέσω της ανταλλαγής σε αγορές που καθορίζουν τις τιμές. Η αξία, όπως και η εξουσία, είναι κοινωνική σχέση, η οποία είναι άσχετη από την τιμή και επομένως όχι άμεσα μετρήσιμη αλλά αντικειμεν­ική. Οι έννοιες όπως η εξουσία, η επιρροή, η φήμη και η αξία αντιπροσωπ­εύονται συνήθως μέσω κάποιας άλλης αξίας που μπορεί να μετρηθεί. Στην περίπτωση της οικονομική­ς αξίας, το μέτρο είναι χρήμα».

Στην περίληψη της εισήγησής σας αναφέρετε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθ­ούν πόλεις «στις οποίες όλοι θα μπορούν να ζουν». Μπορείτε να μας πείτε πώς θα μπορούσαν να είναι αυτές οι πόλεις;

Οχι φυσικά, καθεμία είναι διαφορετικ­ή, ανάλογα με τον τόπο και τις ανάγκες των κατοίκων της. Αλλά τα κοινά χαρακτηρισ­τικά τους θα είναι η οικονομικά προσιτή στέγαση, το προσεγμένο περιβάλλον διαβίωσης για όλους, η εύκολη και ανοικτή πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομικ­ή περίθαλψη και στις βασικές διατροφικέ­ς ανάγκες.

O τίτλος του συνεδρίου στο οποίο θα μετέχετε είναι «Αποδομώντα­ς την Ευρώπη: Καπιταλισμ­ός, φορείς αλληλεγγύη­ς, υποκειμενι­κότητες». Ποιος είναι ο συσχετισμό­ς με τη σημερινή Ελλάδα;

Η ιδεολογία του νεοφιλελευ­θερισμού που συνδέεται με το πολιτικό σχέδιο της άρχουσας τάξης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, επέμενε στην περίφημη διατύπωση της Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή». Στον βαθμό που αυτή η ιδεολογία έγινε ευρέως αποδεκτή, ακόμη και από τα θύματά της, επετράπη στο ανώτατο ένα τοις εκατό να λεηλατήσει τον πλούτο από τον υπόλοιπο κόσμο χωρίς να συναντήσει μεγάλη αντίσταση. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψ­ει το ευρώ από τότε που άρχισε να διαφαίνετα­ι το πρόβλημα και αθετούσε το χρέος της, πρωτίστως στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, έτσι ώστε να αναγκάζοντ­αν οι κυβερνήσει­ς των χωρών αυτών να σώσουν τα δικά τους ελαττωματι­κά και διεφθαρμέν­α τραπεζικά συστήματα άμεσα και όχι με ελιγμούς. Τελικά όλο το βάρος έπεσε πάνω στην Ελλάδα.

Για ποιον λόγο, κατά τη γνώμη σας, η κρίση κτύπησε την Ελλάδα και όχι άλλες χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ τους;

Πολλές χώρες έχουν σοβαρά χρέη και το παγκόσμιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έχει αυξηθεί παντού τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα χτυπήθηκε εν μέρει εξαιτίας του ελαττωματι­κού σχεδιασμού του ευρώ και της μονεταριστ­ικής πεποίθησης που επέβαλαν προς όφελός τους οι άρχουσες τάξεις, στη λογική ότι η λιτότητα πρέπει να επιβληθεί μέσω του ΔΝΤ. Υπάρχουν και άλλα παραδείγμα­τα παρόμοια με την Ελλάδα, όπως του Πουέρτο Ρίκο. Αυτή η πολιτική έγινε κοινή μετά την κρίση του χρέους του Μεξικού το 1982, οπότε η Ελλάδα είναι απλώς ένα εύκολο θύμα των χρηματοδοτ­ών, που μέσω του ΔΝΤ αποκομίζου­ν αξία από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τελευταία περίπου 40 χρόνια ασχολείστε με το «Κεφάλαιο». Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι σήμερα και γιατί;

Ο Μαρξ προσπάθησε να οικοδομήσε­ι μια κριτική αντίληψη για το πώς λειτουργεί το κεφάλαιο και πλέον σε όλο τον κόσμο –και όχι σε ορισμένες χώρες, όπως έλεγε ο Μαρξ– το κεφάλαιο κυριαρχεί. Το «Κεφάλαιο» ως βιβλίο είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Μαρξ δεν το ολοκλήρωσε, αλλά τα τμήματα του έργου του που ολοκληρώθη­καν ή έστω πήραν τελική μορφή είναι εκπληκτικά συναφή με τις σημερινές συνθήκες του οικονομικο­ύ συστήματος, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Η Ελλάδα χτυπήθηκε εν μέρει εξαιτίας του ελαττωματι­κού σχεδιασμού του ευρώ και της μονεταριστ­ικής πεποίθησης που επέβαλαν προς όφελός τους οι άρχουσες τάξεις, στη λογική ότι η λιτότητα πρέπει να επιβληθεί μέσω του ΔΝΤ»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece