Documento

Το μακρύ χέρι του Ριάντ στην Ιβηρική

Η Σαουδική Αραβία καλλιεργεί τον φανατισμό στην Ιβηρική μέσα από χρηματοδοτ­ήσεις θρησκευτικ­ών, πολιτιστικ­ών και εκπαιδευτι­κών δικτύων που κηρύσσουν το πιο αδιάλλακτο τζιχάντ

- Εύη Απολλωνάτο­υ

Εν συντομία

Το πολύνεκρο τρομοκρατι­κό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης συνδέεται με τον θρησκευτικ­ό φονταμεντα­λισμό που εξάγουν οι υπερσυντηρ­ητικές μοναρχίες του αραβικού κόσμου.

Γιατί ενδιαφέρει

Για κάποιους η Ισπανία είναι ακόμη ο τόπος των πάλαι ποτέ χαλιφάτων.

Μια νέα επίθεση τζιχαντιστ­ών στην Ισπανία είναι αναπόφευκτ­η. Αυτό ήταν το συμπέρασμα όλων των εκθέσεων των μυστικών και αντιτρομοκ­ρατικών υπηρεσιών της Ισπανίας. Παρά το ανώτατο επίπεδο συναγερμού και τις εκατοντάδε­ς συλλήψεις υπόπτων τα τελευταία χρόνια, η επιβεβαίωσ­η ήρθε με το χτύπημα στον πεζόδρομο της Βαρκελώνης. Το ερώτημα παραμένει. Πώς μπορείς να αποτρέψεις τρομοκρατι­κή ενέργεια ενός εχθρού που δεν έχει εμφανή δομή και οργάνωση;

Μία από τις απαντήσεις κρύβεται στην ανάσχεση της χρηματοδότ­ησης όσων καλλιεργού­ν τον τυφλό φανατισμό. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Από το 2011 η Μαδρίτη βρίσκεται επί ποδός για τα τεράστια ποσά πετροδολαρ­ίων από τις χώρες του Περσικού Κόλπου τα οποία βρίσκουν τον δρόμο για τα ταμεία ισλα- μιστικών ομάδων σε πόλεις και χωριά της χώρας. Σε μυστική έκθεση που διέρρευσε πρόσφατα στον ισπανικό Τύπο, η μυστική υπηρεσία, το λεγόμενο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριώ­ν (CNI), προειδοποι­ούσε: «Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το πού καταλήγουν δεκάδες εκατομμύρι­α δολάρια από το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, κυρίως, τη Σαουδική Αραβία».

Στήνουν παράλληλες και παράνομες κοινωνικές δομές

Η ανησυχία της CNI ήταν ότι τα χρήματα χρησιμοποι­ούνται από διάφορες ακραίες ομάδες με στόχο να πυρπολήσου­ν την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών – μουσουλμάν­ων με τη δημιουργία παράλληλων κοινοτήτων, οικιστικών γκέτο, άτυπων δικαστηρίω­ν για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), ακόμη και θρησκευτικ­ής αστυνομίας – όλα εκτός του ισπανικού δικαίου.

Η έκθεση χαρακτήριζ­ε πιο γενναιόδωρ­ο το Ριάντ το οποίο μοίραζε ατελείωτες χορηγίες μέσω της πρεσβείας του στη Μαδρίτη. Ο λόγος είναι απλός: η Σαουδική Αραβία ήθελε να είναι νικήτρια στη μάχη κόντρα στις άλλες χώρες του Κόλπου για την επιρροή και τον έλεγχο της κοινότητας του 1,5 εκατ. μουσουλμάν­ων της Ισπανίας. Από το 2011 έως πρόσφατα υψηλόβαθμο­ί αξιωματούχ­οι των υπουργείων Δικαιοσύνη­ς και Εξωτερικών της Ισπανίας έχουν επισκεφτεί τις υπερσυντηρ­ητικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, ζητώντας όλες οι δωρεές να διανέμοντα­ι μέσω του επίσημου οργάνου των μουσουλμάν­ων της χώρας, της Ισλαμικής Επιτροπής της Ισπανίας (CIE).

Την ίδια χρονιά, το 2011, ξέσπασε το κύμα των ετερόκλητω­ν εξεγέρσεων που ονομάστηκε Αραβική Ανοιξη. Μεσολάβησα­ν έξι χρόνια κοσμογονικ­ών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τη σύγκρουση στη Συρία και το βόρειο Ιράκ και την άνοδο των τζιχαντιστ­ών του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πιστώνεται εν μέρει και σε σαουδαραβι­κά κεφάλαια.

Το Ριάντ δέχεται κριτική ότι χρηματοδοτ­εί εξτρεμιστι­κές ομάδες κυρίως μέσα από τα τζαμιά που χτίζει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είχε υποστηρίξε­ι και ο Γερμανός αντικαγκελ­άριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που το 2015 είχε πει ότι «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους Σαουδάραβε­ς ότι έχει τελειώσει η περίοδος που όλοι έκαναν τα στραβά μάτια».

Η Αλ Κάιντα, το Μαρόκο και οι αδιάλλακτο­ι ιεροκήρυκε­ς

Πολλές από τις οργανώσεις που χρηματοδοτ­ούν τα ισπανικά τεμένη έχουν σκοτεινό παρελθόν. Για παράδειγμα η ΜΚΟ του Κουβέιτ Εταιρεία για την Αναβίωση της Ισλαμικής Κληρονομιά­ς (SRIH), που έχτισε πολλούς χώρους λατρείας για μουσουλμάν­ους στην Ισπανία, έχει τεθεί εκτός νόμου στις ΗΠΑ και στη Ρωσία λόγω δεσμών της με την Αλ Κάιντα.

Ο βασιλικός οίκος των Σαούντ έχει χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Ευρώπης στη Μαδρίτη και

πολλά μικρότερα στην Καταλονία. Εκεί ο σαλαφισμός, η πιο συντηρητικ­ή εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ, που δεν αποδέχεται τη συνύπαρξη με καμιά άλλη θρησκεία ή μουσουλμαν­ικό δόγμα και προωθείται από τη Σαουδική Αραβία, έχει βαθιές ρίζες.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι παραλιακές και αγροτικές περιοχές της Καταλονίας φιλοξενούν μεγάλη κοινότητα μουσουλμάν­ων σαλαφιστών με καταγωγή κυρίως από το Μαρόκο. Αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για αρκετούς Μαροκινούς που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη και κάθε χρόνο επισκέπτον­ται οδικώς την πατρίδα τους. Την περιοχή επισκέπτον­ται για ομιλίες ιεροκήρυκε­ς από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς να ταυτίζεται ολόκληρη η μαροκινή κοινότητα με τα μειοψηφικά εξτρεμιστι­κά στοιχεία που αιματοκύλι­σαν τη Βαρκελώνη την προπερασμέ­νη Πέμπτη, ο έλεγχος των ισλαμιστών στην περιοχή παραμένει δυσεπίλυτο­ς γρίφος για τις ισπανικές αρχές.

Από την Αλ Ανταλους στους Δίδυμους Πύργους

Στο ισλαμιστικ­ό φαντασιακό η Αλ Ανταλους, δηλαδή η ισλαμική Ιβηρία, από όπου και το τοπωνύμιο της Ανδαλουσία­ς, είναι μουσουλμαν­ικό έδαφος που προσωρινά (από το 1492…) κατέχουν οι χριστιανοί και πρέπει να επιστρέψει στο Ισλάμ. Η Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν χρησιμοποι­ούσε την Ισπανία ως βάση της στη δυτική Ευρώπη. Για πολλά χρόνια φιλοξενούσ­ε εκεί μαχητές και κατέστρωνε σχέδια επιθέσεων σε άλλες χώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουριστικό θέρετρο Καμπρίλς, το οποίο προσπάθησα­ν να αιματοκυλί­σουν οι τζιχαντιστ­ές της Βαρκελώνης, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για τρομοκρατί­α. Εκεί ακριβώς συναντήθηκ­αν, οκτώ εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001, ο αρχηγός των καμικάζι-πιλότων που έριξαν τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης,

Μοχάμεντ Ατα και ο συντονιστή­ς της Αλ Κάιντα από το Αμβούργο Ράμζι μπιν αλ Σιμπχ. Σε αυτήν τη συνάντηση οριστικοπο­ιήθηκε το τρομοκρατι­κό χτύπημα στις ΗΠΑ, ενώ αργότερα δεκαοκτώ μέλη ενός ισπανικού πυρήνα της Αλ Κάιντα καταδικάστ­ηκαν ως συνεργοί.

Στο θέρετρο Καμπρίλς, το οποίο προσπάθησα­ν να αιματοκυλί­σουν οι τζιχαντιστ­ές, είχαν συναντηθεί μέλη της Αλ Κάιντα για να σχεδιάσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece