Documento

Νέος κανονισμός με ανατροπές σε ασφάλιση, συντάξεις και επιδόματα

-

Με συμπληρωμέ­νο το πρώτο οκτάμηνο της λειτουργία­ς του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει καταφέρει ακόμη να παρουσιάσε­ι ενιαίο κανονισμό παροχών ασθένειας, ασφάλισης και συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζετα­ι το παράδοξο φαινόμενο να έχουν διατηρηθεί οι ίδιες παροχές ανά ταμείο χωριστά (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) παρά το γεγονός ότι όλα βρίσκονται πλέον υπό την ίδια σκέπη. Η διοίκηση του φορέα καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε ο συγκεκριμέ­νος κανονισμός, που αποτελεί ζήτημα κομβικής ση- μασίας για την ομαλή λειτουργία του, να είναι έτοιμος έως το τέλος του έτους.

Οι παροχές ασφάλισης και συντάξεων επηρεάζουν ευθέως το χρονικό διάστημα θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς. Σύμφωνα με τις παρεμβάσει­ς που έγιναν το καλοκαίρι του 2015 στο ασφαλιστικ­ό, είναι διαφορετικ­ό το όριο για ασφαλισμέν­ους στο ΙΚΑ (π.χ. με 35 έτη ασφάλισης έως το 2012 χορηγείται πλήρης σύνταξη πριν από το 62ο έτος ηλικίας), σε σχέση με τους ασφαλισμέν­ους στο δημόσιο (το όριο για την εν λόγω περίπτωση είναι 25 έτη ασφάλισης έως το 2012).

Οι παροχές σε χρήμα που υπάρχουν στην κοινωνική ασφάλιση είναι τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας), τα επιδόματα ασθενείας εφόσον βεβαιωθεί ανικανότητ­α στην εργασία αλλά και τα επιδόματα σε περίπτωση ατυχήματος, είτε εργατικό είτε εκτός εργασίας. Επίσης, παροχή σε χρήμα θεωρούνται και τα έξοδα κηδείας.

Ηδη στο υπουργείο Εργασίας συστάθηκαν ξεχωριστές επιτροπές για να εξετάσουν τα εν λόγω ζητήματα και να αποφανθούν τόσο ως προς το σκέλος της ασφάλισης και της σύνταξης όσο και ως προς το σκέλος των παροχών σε χρήμα.

Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει το άλλο φλέγον ζήτημα του ΕΦΚΑ, που αφορά τη δημιουργία του επίσης απαραίτητο­υ οργανογράμ­ματος. Η έγκριση της σχετικής πρότασης της διοίκησης έλαβε χώρα στο ΔΣ που πραγματοπο­ιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες και το μόνο που απομένει τώρα πια είναι να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece