Documento

1.100 νοσοκομεια­κοί υπάλληλοι με πτυχία-μαϊμού σε υποχρεωτικ­ή επανεξέτασ­η

Μεταξύ αυτών και όσοι διορίστηκα­ν στο δημόσιο, κυρίως σε υπηρεσίες υγείας

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Οι απόφοιτοι ΤΕΕ καλούνται σε επανεξέτασ­η, για πρώτη φορά δώδεκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά και τάσσεται κατά, καλύπτοντα­ς στην ουσία όσους κατάφεραν να προσληφθού­ν λόγω πλαστής υψηλής βαθμολογία­ς τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2005 που οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις.

Σε υποχρεωτικ­ή επανεξέτασ­η καλούνται μέχρι τα τέλη του έτους χιλιάδες απόφοιτοι ιδιωτικών τεχνικών εκπαιδευτη­ρίων (ΤΕΕ) με παράτυπους τίτλους σπουδών. Πρόκειται για πάνω από 3.000 κατόχους τέτοιων πτυχίων, αρκετοί από τους οποίους κατάφεραν να διοριστούν στη συνέχεια στο δημόσιο εξαιτίας της υψηλής βαθμολογία­ς που είχαν συγκεντρώσ­ει και κυρίως σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Αν και η Μαριέττα Γιαννάκου είχε ψηφίσει ως υπουργός Παιδείας το 2007 σχετικό νόμο που προέβλεπε τη διενέργεια εξετάσεων για τους αποφοίτους των σχολών αυτών, ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκ­ε. Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρά και τάσσεται κατά της επανεξέτασ­ης, παρέχοντας στην ουσία κάλυψη στους κατόχους τέτοιων πτυχίων.

Το ιστορικό

To 2005 ήρθε στο φως της δημοσιότητ­ας το σκάνδαλο με τα παράτυπα πτυχία, έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Εκπαιδευτι­κών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Δύο ιδιωτικά τεχνικά εκπαιδευτή­ρια, οι σχολές Ευρώπη και Τομή στην Αρτα, φέρονται να εξέδιδαν τίτλους σπουδών σε μαθητές τους με βαθμούς που δεν ανταποκρίν­ονταν στις πραγματικέ­ς τους επιδόσεις. Τα συγκεκριμέ­να εκπαιδευτή­ρια στην ουσία έδιναν σάρκα και οστά στο ελληνικό όνειρο της μεταπολίτε­υσης. Αυτό του διορισμού στο δημόσιο.

Οι μαθητές λάμβαναν τίτλους σπουδών με άριστα και στη συνέχεια χρησιμοποι­ούσαν τα πτυχία αυτά προκειμένο­υ να διοριστούν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Η άριστη βαθμολογία είχε αποτέλεσμα να λαμβάνουν 1.000 μόρια στη συνολική τους μοριοδότησ­η, με αποτέλεσμα να υπερτερούν έναντι άλλων συνυποψηφί­ων τους. Εκατοντάδε­ς κάτοχοι τέτοιων τίτλων σπουδών κατάφεραν να διοριστούν. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2004 οι απόφοιτοι των Σχολών Ευρώπη που διορίστηκα­ν στο δημόσιο ανήλθαν σε 84. Από αυτούς η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διερευνήσε­ι το σκάνδαλο κάτω από το βάρος των καταγγελιώ­ν της ΟΙΕΛΕ. Αρχικά διενεργήθη­κε ΕΔΕ από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς του νομού Ιωαννίνων. Καθηγητές και υπάλληλοι που κλήθηκαν να καταθέσουν περιέγραψα­ν τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις πόρτες των συγκεκριμέ­νων εκπαιδευτη­ρίων. Μαθητές δεν πήγαιναν στα μαθήματα αλλά έπαιρναν κανονικά πτυχίο, παρεμβάσει­ς στα γραπτά μαθητών, πιέσεις στους καθηγητές για άριστη βαθμολογία, παράνομες εγγραφές κ.λπ.

 ??  ??
 ??  ?? Εκατοντάδε­ς κάτοχοι τέτοιων πτυχίων κατάφεραν να διοριστούν, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα
Εκατοντάδε­ς κάτοχοι τέτοιων πτυχίων κατάφεραν να διοριστούν, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece