Υποχρεωτική επανεξέταση για 3.000 κατόχους παράτυπων τίτλων σπουδών

Documento - - ΕΡΕΥΝΑ -

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναπληρωτή εκπαιδευτικού με ειδικότητα θεολόγου ο οποίος προκειμένου να διοριστεί στο δημόσιο έλαβε πτυχίο από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο συγκεκριμένος θεολόγος την περίοδο που φαίνεται, σύμφωνα με τον τίτλο σπουδών, να φοιτά στη Θεσσαλονίκη υπηρετούσε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή απόφοιτης συγκεκριμένου ΤΕΕ, η οποία κατάφερε να διοριστεί στο δημόσιο αλλά παράλληλα με τη φοίτησή της στο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα απασχολούνταν εκεί και ως… εκπαιδευτικός. Με λίγα λόγια η καθηγήτρια ήταν παράλληλα και μαθήτρια στο ΤΕΕ.

Γνωστά θέματα και παραγραφή

Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρει η έκθεση ελέγχου με ημερομηνία 11 Μαΐου 2011 η οποία πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένη εκπαιδευτικό στα δύο εκπαιδευτήρια στην Αρτα. Η εκπαιδευτικός ήταν μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε έπειτα από συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) του ν. Αρτας προκειμένου να εκδώσει έκθεση-πρόταση αναφορικά με τη νομιμότητα των συγκεκριμένων ΤΕΕ. Στο πόρισμά της είχε διαπιστώσει ότι για το σχολικό έτος 2002-2003 είχαν εγγραφεί στις Σχολές Ευρώπη στην Αρτα 520 μαθητές. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, η δυναμικότητα του σχολείου δεν ξεπερνούσε τους 220. Με λίγα λόγια οι μαθητές ουδέποτε φοίτησαν. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΕ Τομή η έκθεση αναφέρει πως γινόταν «πλημμελής επιτήρηση κατά τη διάρκεια εξέτασης των μαθητών με προφανή σκοπό να διευκολυνθούν οι μαθητές να αντιγράψουν», ενώ παράλληλα πολλοί ήταν οι διπλοεγγεγραμμένοι. Φοιτούσαν δηλαδή ταυτόχρονα τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό ΤΕΕ, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Μεταξύ των διευκολύνσεων που παρείχαν τα δύο ΤΕΕ ήταν και «η συστηματική αλλοίωση ή αντικατάσταση των γραπτών των μαθητών τους», ενώ υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά «οι πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών και των δύο ιδιωτικών ΤΕΕ ήταν απολύτως διαβλητές, χωρίς το απαιτούμενο κύρος, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας αφού τα θέματα των εξετάσεων ήταν γνωστά στους εξεταζόμενους».

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αρτας άσκησε ποινικές διώξεις κατά 28 εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών και όσοι είχαν παραπεμφθεί στο Ανώτατο Περιφερειακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Ηπείρου για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Με το υπ’ αριθμόν 62/2012 βούλευμα οι κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής. Οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και από το 2007, που ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε παρέλθει πενταετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.