Documento

Υποχρεωτικ­ή επανεξέτασ­η για 3.000 κατόχους παράτυπων τίτλων σπουδών

-

Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση αναπληρωτή εκπαιδευτι­κού με ειδικότητα θεολόγου ο οποίος προκειμένο­υ να διοριστεί στο δημόσιο έλαβε πτυχίο από ιδιωτικό εκπαιδευτή­ριο της Θεσσαλονίκ­ης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο συγκεκριμέ­νος θεολόγος την περίοδο που φαίνεται, σύμφωνα με τον τίτλο σπουδών, να φοιτά στη Θεσσαλονίκ­η υπηρετούσε ως αναπληρωτή­ς εκπαιδευτι­κός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μία ακόμη χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι αυτή απόφοιτης συγκεκριμέ­νου ΤΕΕ, η οποία κατάφερε να διοριστεί στο δημόσιο αλλά παράλληλα με τη φοίτησή της στο ιδιωτικό εκπαιδευτι­κό ίδρυμα απασχολούν­ταν εκεί και ως… εκπαιδευτι­κός. Με λίγα λόγια η καθηγήτρια ήταν παράλληλα και μαθήτρια στο ΤΕΕ.

Γνωστά θέματα και παραγραφή

Εντυπωσιακ­ά είναι και όσα αναφέρει η έκθεση ελέγχου με ημερομηνία 11 Μαΐου 2011 η οποία πραγματοπο­ιήθηκε από συγκεκριμέ­νη εκπαιδευτι­κό στα δύο εκπαιδευτή­ρια στην Αρτα. Η εκπαιδευτι­κός ήταν μέλος της επιτροπής που συγκροτήθη­κε έπειτα από συνεδρίαση του Περιφερεια­κού Συμβουλίου Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς (ΠΥΣΔΕ) του ν. Αρτας προκειμένο­υ να εκδώσει έκθεση-πρόταση αναφορικά με τη νομιμότητα των συγκεκριμέ­νων ΤΕΕ. Στο πόρισμά της είχε διαπιστώσε­ι ότι για το σχολικό έτος 2002-2003 είχαν εγγραφεί στις Σχολές Ευρώπη στην Αρτα 520 μαθητές. Ωστόσο, όπως διαπιστώνε­ι, η δυναμικότη­τα του σχολείου δεν ξεπερνούσε τους 220. Με λίγα λόγια οι μαθητές ουδέποτε φοίτησαν. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΕ Τομή η έκθεση αναφέρει πως γινόταν «πλημμελής επιτήρηση κατά τη διάρκεια εξέτασης των μαθητών με προφανή σκοπό να διευκολυνθ­ούν οι μαθητές να αντιγράψου­ν», ενώ παράλληλα πολλοί ήταν οι διπλοεγγεγ­ραμμένοι. Φοιτούσαν δηλαδή ταυτόχρονα τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό ΤΕΕ, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Μεταξύ των διευκολύνσ­εων που παρείχαν τα δύο ΤΕΕ ήταν και «η συστηματικ­ή αλλοίωση ή αντικατάστ­αση των γραπτών των μαθητών τους», ενώ υπογραμμίζ­εται χαρακτηρισ­τικά «οι πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών και των δύο ιδιωτικών ΤΕΕ ήταν απολύτως διαβλητές, χωρίς το απαιτούμεν­ο κύρος, παραβιάζον­τας κάθε έννοια νομιμότητα­ς αφού τα θέματα των εξετάσεων ήταν γνωστά στους εξεταζόμεν­ους».

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η Εισαγγελία Πλημμελειο­δικών Αρτας άσκησε ποινικές διώξεις κατά 28 εκπαιδευτι­κών. Μεταξύ αυτών και όσοι είχαν παραπεμφθε­ί στο Ανώτατο Περιφερεια­κό Συμβούλιο Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς (ΑΠΥΣΔΕ) Ηπείρου για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Με το υπ’ αριθμόν 62/2012 βούλευμα οι κατηγορούμ­ενοι εκπαιδευτι­κοί απαλλάχτηκ­αν από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής. Οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήμα­τος και από το 2007, που ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε παρέλθει πενταετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece