Ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Ερωτήματα γεννά η στάση της ΠΟΕΔΗΝ, που τάσσεται κατά της επανεξέτασης

Documento - - ΕΡΕΥΝΑ -

Το 2007 η Μαριέττα Γιαννάκου προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 3577/2007. Ο νόμος προέβλεπε ότι τα πτυχία των ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου έπειτα από ειδικές πτυχιακές εξετάσεις. Ο νόμος αφορούσε όσους αποφοίτους των σχολών αυτών έλαβαν πτυχίο κατά τα έτη 2004-2008. Ωστόσο ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τόσο μέχρι το πέρας της «γαλάζιας» διακυβέρνησης το 2009 όσο και στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι διάδοχοι της κ. Γιαννάκου αδιαφόρησαν παντελώς για τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ οι απόφοιτοι των εκπαιδευτηρίων αυτών συνέχιζαν να διορίζονται στο δημόσιο λόγω της ευνοϊκής τους βαθμολόγησης.

Μάλιστα το 2011 συνέβη και κάτι το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο μεταξύ οι άδειες των ΤΕΕ είχαν ανακληθεί, ένας εκ των τότε κατηγορουμένων τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αρτας. Παρά το γεγονός ότι ήταν εμπλεκόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση και η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ενημερωθεί σχετικά από την ΟΙΕΛΕ για την εμπλοκή του.

Το 2016 και ενώ είχαν περάσει εννέα χρόνια από την ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, δίχως αυτός να εφαρμοστεί, ψηφίστηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο ν. 4415/2016. Ο νόμος ουσιαστικά ισχυροποιούσε τον νόμο Γιαννάκου και επέκτεινε την εφαρμογή του και για τους κατόχους πτυχίων πέραν των ετών 2004-2008. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) προς το υπουργείο Παιδείας έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν το 2015. Στο πόρισμά τους και συγκεκριμένα στις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Να μεριμνήσει (το υπουργείο Παιδείας) για την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του νόμου 3577/2007 έτσι ώστε να καλύ-

πτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό, προβλέποντας παράλληλα και τη σχετική διαδικασία».

Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή ο ν. 4485/2017. Το άρθρο 72 του νόμου ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πολιτεία για τα πτυχία αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η σχετική διαδικασία αναμένεται να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2005 που οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας οι απόφοιτοι των σχολών αυτών ανέρχονται σε περίπου 3.071. Από αυτούς οι 1.186 έχουν την ειδικότητα «βοηθός νοσηλευτικής», ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς φέρονται να έχουν διοριστεί στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι τον Γενάρη του 2017 το υπουργείο Παιδείας κήρυξε άκυρους τους τίτλους δεκαοκτώ ιδιωτικών σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι απόφοιτοί τους αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο. Επρόκειτο για τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αρτα, ένα στη Βοιωτία, τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στις Σέρρες, ένα στην Αττική, δύο στα Τρίκαλα και επτά στη Λάρισα.

Αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΟΙΕΛΕ

Στο μεταξύ πόλεμος μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και ΟΙΕΛΕ έχει ξεσπάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πριν από λίγες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αγωγή κατά της ΟΙΕΛΕ και προσωπικά κατά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ

Μιχάλη Κουρουτού. Σε αυτή γίνεται λόγος για 5.000 κατόχους τέτοιων πτυχίων που απασχολούνται σε υπηρεσίες της υγείας, καθώς επίσης και για «ψευδείς ισχυρισμούς» και «υβριστική συμπεριφορά» από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ και ζητείται αποζημίωση 200.000 ευρώ. Το Documento επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη

Γιαννάκο και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με το θέμα της επανεξέτασης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση των αποφοίτων των σχολών αυτών ο κ. Γιαννάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πλαστά πτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι η ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται κατά της επανεξέτασης.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει διαγωνισμός, θα προσφύγουμε με ασφαλιστικά μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό με δικαστήρια και κινητοποιήσεις» υπογράμμισε στο Documento ο κ. Γιαννάκος και συμπλήρωσε: «Οσοι έχουν πλαστά πτυχία να διωχτούν από το δημόσιο, οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν έχουν».

Η αλήθεια είναι ότι τα πτυχία αρκετών αποφοίτων των εκπαιδευτηρίων αυτών δεν είναι πλαστά αλλά στην ουσία… παράτυπα. Λάμβαναν δηλαδή βαθμολογίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και κατάφερναν να διορίζονται στο δημόσιο σε βάρος άλλων που οι βαθμολογίες τους ήταν χαμηλότερες. Η επανεξέταση των αποφοίτων κατά έναν τρόπο αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα στην ελληνική κοινωνία, ενώ ερωτήματα γεννά η στάση του συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί όσους έχουν διοριστεί σε υπηρεσίες υγείας. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται πλέον είναι και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν θα συμφωνήσει δηλαδή να εφαρμοστούν όσα προέβλεπε στην ουσία ο νόμος Γιαννάκου ή θα διαφωνήσει μόνο και μόνο για μικροπολιτικούς λόγους.

01 02 03 01, 02 Στην έκθεση ελέγχου του 2011 γινόταν λόγος για αλλοίωση των γραπτών 03 Οι Σχολές Ευρώπη στην Αρτα διαφήμιζαν ότι η φοίτηση στη σχολή είναι διαβατήριο για δουλειά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.