Documento

Ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκ­ε ποτέ

Ερωτήματα γεννά η στάση της ΠΟΕΔΗΝ, που τάσσεται κατά της επανεξέτασ­ης

-

Το 2007 η Μαριέττα Γιαννάκου προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 3577/2007. Ο νόμος προέβλεπε ότι τα πτυχία των ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου έπειτα από ειδικές πτυχιακές εξετάσεις. Ο νόμος αφορούσε όσους αποφοίτους των σχολών αυτών έλαβαν πτυχίο κατά τα έτη 2004-2008. Ωστόσο ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκ­ε ποτέ. Τόσο μέχρι το πέρας της «γαλάζιας» διακυβέρνη­σης το 2009 όσο και στη συνέχεια από τις κυβερνήσει­ς Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι διάδοχοι της κ. Γιαννάκου αδιαφόρησα­ν παντελώς για τον συγκεκριμέ­νο νόμο, ενώ οι απόφοιτοι των εκπαιδευτη­ρίων αυτών συνέχιζαν να διορίζοντα­ι στο δημόσιο λόγω της ευνοϊκής τους βαθμολόγησ­ης.

Μάλιστα το 2011 συνέβη και κάτι το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η προανακριτ­ική διαδικασία για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση και στο μεταξύ οι άδειες των ΤΕΕ είχαν ανακληθεί, ένας εκ των τότε κατηγορουμ­ένων τοποθετήθη­κε στη θέση του επικεφαλής της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς του νομού Αρτας. Παρά το γεγονός ότι ήταν εμπλεκόμεν­ος στη συγκεκριμέ­νη υπόθεση και η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ενημερωθεί σχετικά από την ΟΙΕΛΕ για την εμπλοκή του.

Το 2016 και ενώ είχαν περάσει εννέα χρόνια από την ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, δίχως αυτός να εφαρμοστεί, ψηφίστηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο ν. 4415/2016. Ο νόμος ουσιαστικά ισχυροποιο­ύσε τον νόμο Γιαννάκου και επέκτεινε την εφαρμογή του και για τους κατόχους πτυχίων πέραν των ετών 2004-2008. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) προς το υπουργείο Παιδείας έπειτα από έλεγχο που πραγματοπο­ίησαν το 2015. Στο πόρισμά τους και συγκεκριμέ­να στις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά:

«Να μεριμνήσει (το υπουργείο Παιδείας) για την τροποποίησ­η της παρ. 2 του άρθρου 24 του νόμου 3577/2007 έτσι ώστε να καλύ-

πτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργία­ς ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισ­μό, προβλέποντ­ας παράλληλα και τη σχετική διαδικασία».

Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή ο ν. 4485/2017. Το άρθρο 72 του νόμου ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της σχετικής διαδικασία­ς που θα πρέπει να ακολουθήσε­ι η ελληνική πολιτεία για τα πτυχία αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento η σχετική διαδικασία αναμένεται να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2005 που οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας οι απόφοιτοι των σχολών αυτών ανέρχονται σε περίπου 3.071. Από αυτούς οι 1.186 έχουν την ειδικότητα «βοηθός νοσηλευτικ­ής», ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς φέρονται να έχουν διοριστεί στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι τον Γενάρη του 2017 το υπουργείο Παιδείας κήρυξε άκυρους τους τίτλους δεκαοκτώ ιδιωτικών σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι απόφοιτοί τους αποκλείστη­καν από τους διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο. Επρόκειτο για τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια στην Αρτα, ένα στη Βοιωτία, τρία στη Θεσσαλονίκ­η, ένα στις Σέρρες, ένα στην Αττική, δύο στα Τρίκαλα και επτά στη Λάρισα.

Αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΟΙΕΛΕ

Στο μεταξύ πόλεμος μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και ΟΙΕΛΕ έχει ξεσπάσει για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Πριν από λίγες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αγωγή κατά της ΟΙΕΛΕ και προσωπικά κατά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ

Μιχάλη Κουρουτού. Σε αυτή γίνεται λόγος για 5.000 κατόχους τέτοιων πτυχίων που απασχολούν­ται σε υπηρεσίες της υγείας, καθώς επίσης και για «ψευδείς ισχυρισμού­ς» και «υβριστική συμπεριφορ­ά» από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ και ζητείται αποζημίωση 200.000 ευρώ. Το Documento επικοινώνη­σε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη

Γιαννάκο και έθεσε συγκεκριμέ­να ερωτήματα αναφορικά με το θέμα της επανεξέτασ­ης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ό,τι αφορά την επανεξέτασ­η των αποφοίτων των σχολών αυτών ο κ. Γιαννάκος ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πλαστά πτυχία», ενώ υπογράμμισ­ε ότι η ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται κατά της επανεξέτασ­ης.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμ­ε να γίνει διαγωνισμό­ς, θα προσφύγουμ­ε με ασφαλιστικ­ά μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια θα προσπαθήσο­υμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό με δικαστήρια και κινητοποιή­σεις» υπογράμμισ­ε στο Documento ο κ. Γιαννάκος και συμπλήρωσε: «Οσοι έχουν πλαστά πτυχία να διωχτούν από το δημόσιο, οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν έχουν».

Η αλήθεια είναι ότι τα πτυχία αρκετών αποφοίτων των εκπαιδευτη­ρίων αυτών δεν είναι πλαστά αλλά στην ουσία… παράτυπα. Λάμβαναν δηλαδή βαθμολογίε­ς που δεν ανταποκρίν­ονταν στην πραγματικό­τητα και κατάφερναν να διορίζοντα­ι στο δημόσιο σε βάρος άλλων που οι βαθμολογίε­ς τους ήταν χαμηλότερε­ς. Η επανεξέτασ­η των αποφοίτων κατά έναν τρόπο αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα στην ελληνική κοινωνία, ενώ ερωτήματα γεννά η στάση του συνδικαλισ­τικού οργάνου που εκπροσωπεί όσους έχουν διοριστεί σε υπηρεσίες υγείας. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται πλέον είναι και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Αν θα συμφωνήσει δηλαδή να εφαρμοστού­ν όσα προέβλεπε στην ουσία ο νόμος Γιαννάκου ή θα διαφωνήσει μόνο και μόνο για μικροπολιτ­ικούς λόγους.

 ??  ??
 ??  ?? 01 02 03
01, 02 Στην έκθεση ελέγχου του 2011 γινόταν λόγος για αλλοίωση των γραπτών
03 Οι Σχολές Ευρώπη στην Αρτα διαφήμιζαν ότι η φοίτηση στη σχολή είναι διαβατήριο για δουλειά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
01 02 03 01, 02 Στην έκθεση ελέγχου του 2011 γινόταν λόγος για αλλοίωση των γραπτών 03 Οι Σχολές Ευρώπη στην Αρτα διαφήμιζαν ότι η φοίτηση στη σχολή είναι διαβατήριο για δουλειά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece