Οργιο κακοδιαχείρισης στην Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε μέλη της προηγούμενης διοίκησης

Documento - - ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ - Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Απουσία ελέγχου δαπανών και παραποιημένα παραστατικά είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο ταμείο της ομοσπονδίας για το διάστημα από 22 Μαΐου 2012 έως 4 Ιουλίου 2014.

Γιατί ενδιαφέρει

Μείζον ηθικό ζήτημα εγείρει η συμμετοχή των μελών της τότε διοίκησης της ομοσπονδίας, Χανδρινού και Λιάτσου, στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου Σεπτεμβρίου, το οποίο θα κρίνει τους διευθυντές για τα δικαστικά καταστήματα όλης της χώρας καθώς τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Ανύπαρκτα ή παραποιημένα παραστατικά, μη τήρηση καταστατικών υποχρεώσεων, κακοδιαχείριση. Τα όσα αναφέρει στην έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε στο Ταμείο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) ειδικός εμπειρογνώμονας εκθέτουν μέλη της προηγούμενης διοίκησης της oμοσπονδίας σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις για απιστία. Την ίδια ώρα κάποια από αυτά συμμετέχουν σε υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου το οποίο θα κρίνει τους διευθυντές για τα δικαστικά καταστήματα όλης της χώρας.

Το 2015 το ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αποφάσισε να αναθέσει σε οικονομολόγο – φοροτεχνικό τον έλεγχο των πεπραγμένων για το διάστημα από 22 Μαΐου 2012 έως 4 Ιουλίου 2014. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από μέλη της ΟΔΥΕ για «κακοδιαχείριση στα οικονομικά της ομοσπονδίας». Σύμφωνα με τον έλεγχο, μέλη του τότε ΔΣ φαίνεται να μην έχουν τηρήσει τις καταστατικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα σε αρκετές περιπτώσεις «δεν υπάρχουν υπογραφές σε πληρωμές και αποδόσεις, πλην ελαχίστων περιπτώσεων», ενώ εντοπίστηκαν εντάλματα πληρωμής σε απλό χαρτί, δίχως τις υπογραφές του προέδρου, του γενικού γραμματέα και του ταμία, όπως ορίζει το καταστατικό.

Μάλιστα, η κατάσταση στο ταμείο της ομοσπονδίας είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ήταν αδύνατος ο έλεγχος των δαπανών. Οπως αναφέρεται και στην έκθεση «δεν μπορεί ο έλεγχος να προσδιορίσει ποιος έκανε τη δαπάνη ή για ποιον λόγο έγινε η δαπάνη».

Παραστατικά στα αζήτητα ή παραποιημένα

Ενδεικτικό της κακοδιοίκησης στην ομοσπονδία είναι τα όσα καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου σχετικά με τα παραστατικά της περιόδου από 22/05/2012 μέχρι 31/12/2012. Αν και η τήρηση παραστατικών αποτελούσε υποχρέωση του τότε ΔΣ, με βάση το καταστατικό της ομοσπονδίας, εντούτοις δεν τηρήθηκαν. Ο εμπειρογνώμονας διαπίστωσε ότι για το συγκεκριμένο επτάμηνο δεν υπάρχουν παραστατικά. Κανείς δεν φρόντισε να τα διαφυλάξει, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και προκαλεί αλγεινή εντύπωση για την τότε διοίκηση.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έκθεση, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος του ταμείου. Οποιος ήθελε μπορούσε να προσκομίσει μια απόδειξη και να την πληρωθεί, δίχως να ελεχθεί κατά πόσο τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και προϋποθέσεις για να λάβει τα χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πληρωμές που αφορούσαν συγκεκριμένο προμηθευτή τα παραστατικά που εντοπίστηκαν δεν είχαν αντιστοιχηθεί, ενώ παράλληλα υπήρχαν και διαφορές στις αποδείξεις είσπραξης του προμηθευτή σε σχέση με τα παραστατικά που βρέθηκαν.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν «παραποιημένα παραστατικά». Δηλαδή παραστατικά στα οποία έχουν γραφεί με το χέρι ποσά διαφορετικά από αυτά της ταμειακής μηχανής. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η παραποίηση γινόταν με δύο τρόπους. Είτε υπολογίζοντας άλλα ποσά από αυτά που ανέφερε το επίσημο παραστατικό «λόγω της προσθήκης σε αυτά των tips που έδιναν» είτε διαγράφοντας αγαθά που είχαν αγοραστεί και γράφοντας στις αποδείξεις «το νέο σύνολο του ποσού αφαιρούμενης της αξίας των αγαθών που είχαν διαγραφεί». Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε τελικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Επειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα οικονομικά της ομοσπονδίας, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, η συνολική ζημία της οποίας υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ σε βάρος των τότε προέδρου Λάμπρου Χανδρινού, γενικού γραμματέα Δημήτριου Λιάτσου και ταμία Αριστείδη Παρούτογλου.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση «δεν μπορεί ο έλεγχος να προσδιορίσει ποιος έκανε τη δαπάνη ή για ποιον λόγο έγινε αυτή». Η συνολική ζημία στο ταμείο της oμοσπονδίας υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ

Ηθικό ζήτημα για Χανδρινό και Λιάτσο

Να σημειωθεί ότι οι κ. Χανδρινός και Λιάτσος είναι ταυτόχρονα και μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο στις 12 Σεπτεμβρίου θα κρίνει τους διευθυντές για όλα τα δικαστικά καταστήματα της Ελλάδος. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο τίθεται ηθικό ζήτημα σχετικά με τη συμμετοχή τους, καθώς τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο οι κ. Χανδρινός και Λιάτσος θα τεθούν σε αργία εξαιτίας της εμπλοκής τους με τη Δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα πάντως με το αποτέλεσμα της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου του Εφετείου Αθηνών, το ηθικό ζήτημα παραμένει για τη συμμετοχή τους στο συμβούλιο του ΑΠ.

Ανύπαρκτα ή παραποιημένα παραστατικά και μη τήρηση καταστατικών υποχρεώσεων από μέλη της πρώην διοίκησης της ΟΔΥΕ αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση ελέγχου στα οικονομικά της oμοσπονδίας από ειδικό εμπειρογνώμονα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.