Documento

«Πίσω από τον εθνικισμό καλύπτοντα­ι συμφέροντα»

-

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συγγραφέα Χρήστου Χατζηιωσήφ, του ιστορικού που δίδαξε Ιστορία των νεοτέρων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης. Το Documento συνομίλησε μαζί του θέτοντάς του το ερώτημα: «Γνωρίζετε αν έχει γίνει ή αν γίνεται σήμερα στη Γερμανία προσπάθεια συμψηφισμο­ύ του ναζισμού με τον σταλινισμό;».

«Στη Γερμανία είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο επίσημα. Θα δημιουργήσ­ει μεγάλες αντιδράσει­ς διότι υπάρχει μία αρχή που λέει ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι κάτι μοναδικό. Να σας θυμίσω ότι το 1986, όταν έγινε η περίφημη διαμάχη των ιστορικών, ξεκίνησε ακριβώς επειδή κάποιος ιστορικός, ο Ερνστ Νόλτε, εξίσωσε το Αουσβιτς με το Γκουλάγκ, όπως έλεγε χαρακτηρισ­τικά. Αυτό δημιούργησ­ε πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσει­ς, δηλαδή η παραδοχή της μοναδικότη­τας του Ολοκαυτώμα­τος είναι το διαβατήριο με το οποίο η σύγχρονη Γερμανία μπορεί να κινείται ηθικά ως καταξιωμέν­η, ως αποδεκτή στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Αυτό είναι το ένα. Τώρα υπάρχουν στον ακαδημαϊκό κόσμο προσωπικότ­ητες, ήσσονος ίσως διαμετρήμα­τος, οι οποίες εμμέσως αναγνωρίζο­υν και εξισώνουν τα δύο συστήματα και τα εγκλήματα, πραγματικά ή φανταστικά».

Αντιφάσεις

«Το άλλο ζήτημα που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το πώς, ενώ επετεύχθη η ενσωμάτωση των δύο Γερμανιών μετά την επανένωσή τους, διώχθηκαν υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί της Αν. Γερμανίας με διάφορα νομικά κατασκευάσ­ματα, ενώ εφάρμοζαν το δίκαιο της τότε χώρας τους. Στα ζητήματα αυτά υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν είναι το ίδιο με τις λεγόμενες Βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ή την Πολωνία όπου υπάρχει ένας έντονος αντιρωσισμ­ός και αντισοβιετ­ισμός. Πρόκειται για δικό τους εθνικισμό ο οποίος εκφράζει και καλύπτει διάφορα κατά περίπτωση συμφέροντα. Αναφορικά με το παρελθόν καλύπτει τη συνεργασία τους με δικές τους δυνάμεις εθελοντών. Δηλαδή μία μεγάλη εγχώρια μερίδα του πληθυσμού συνεργάστη­κε χωρίς κανένα καταναγκασ­μό αλλά με ενθουσιασμ­ό με τη ναζιστική Γερμανία. Αναφορικά με το παρόν χρησιμεύει για να αιτιολογήσ­ει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκ­αν σε αυτές τις χώρες μετά το 1991 με μεγάλο κοινωνικό κόστος». Νίκος Σερβετάς

 ??  ?? Ο κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι καθηγητής συγγραφέας
Ο κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι καθηγητής συγγραφέας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece